Kursko kryptis

Ukrainiečių kairysis flangas. Agresoriui ir toliau nepavyksta atkurti tiekimo per Seimo upę, čia toliau dominuoja ukrainiečių dronai. Sunkios kautynės prie Korenevo tęsiasi, agresorius praneša apie abipuses atakas prie Olgovkos.

Nepanašu, kad Ukrainos vienetams pavyksta įsitvirtinti šiauriniame upės Krepnos krante (į šiaurę nuo Olgovkos), tačiau ekspertai pripažįsta, kad gali ir klysti – situacija labai dinamiška.

Centras. Ilgą laiką prie Malaja Loknijos telegramuose „malę į miltus fOšystų ordas“, rusai priversti pripažinti, kad jie gyvenvietės nekontroliuoja. Ukrainiečiai išplėtė savo pozicijas į šiaurę ir įsitvirtina linijoje Pogrobekai – Ruskoje Porečnoje – Čerkaskoje Porečnoje – Martynovka.

Kas liečia pastarąją gyvenvietę ir čia rusai pripažįsta, kad ją kontroliuoja ukrainiečiai (rytiniame gyvenvietės pakraštyje jie praneša atakuojantys ukrainiečių dronistus).

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Tęsiasi sunkios kautynės visoje kontaktinėje linijoje. Padėtis Piščanėje nesitaiso, tačiau šį kartą okupantams nepavyko pasistūmėti.

Lymanas. Rusai toliau koncentruoja pastangas šiauriniame flange. Neatmestina, kad Ukrainos gynėjai prie Nevskės buvo priversti palikti keletą pozicijų, rusams jie toliau pasistūmėti neleidžia artilerijos ir dronų ugnimi. Tokia situacija – gana dažnas reiškinys šiame kare, kai, pavyzdžiui, skyriaus ar būrio pozicija praktiškai sumaišoma su žemėmis ir jos ginti nėra prasmės, tada atsitraukiama. Ar ukrainiečiai sugrįš į kitą poziciją šiame ruože, ar rusai sugebės pajudėti dar toliau – ekspertai stebės situaciją.

Donecko kryptis

Torecko ruožas. Agresorius išnaudoja šiaurinį terikoną, jis sugebėjo dar šiek tiek pasistūmėti rytiniame Torecko pakraštyje. Tiesa, šį kartą jis juda ne gilyn į miestą, bet plečia savo pozicijas – priartėjo prie miesto pakraštyje esančio dar vieno terikono bei įkalinimo įstaigos.

Jei rusams pavyks abu šiuos objektus užimti, jie gali tapti patogiu atspirties tašku toliau stumtis Torecko mieste, rusų puolimo tempas gali ir išaugti. Pietiniame ruožo flange – be pakitimų.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Fiksuojamos fronto stabilizavimo apraiškos. Dar džiaugtis anksti, bet teigiama dinamika yra. Nukritęs rusų atakų skaičius gali reikšti, kad jų puolimas išsikvėpė. Tačiau, kita vertus, to priežastis gali būti ir pajėgų pergrupavimas prieš naują puolimo bangą.

Rusų puolimas Novohrodyvkoje – Hrodyvkoje – Vozdvyženkoje toliau yra įstrigęs. Taip, vakar rusams pavyko kažkiek pasistūmėti Hrodyvka, tačiau tai jau toli gražu nebe tie pasistūmėjimo tempai kurie buvo prieš savaitę. Ekspertai laiko kumščius, kad taip ir išliktų.

Jeigu Ukrainos pajėgoms pavyktų nustumti rusus Novohrodyvkos – Krasnyj Jaro ruože, gintis būtų dar paprasčiau. Taip išnaudodami terikonus Ukrainos vienetai galėtų neleisti okupantams prasiveržti per vandens kliūčių neišvagotą maršrutą.

Tęsiasi mūšiai Selydovės šiaurės rytiniame pakraštyje, rusams prie šios gyvenvietės nepavyko pajudėti į priekį.

Centras. Rusai mažais žingsneliais palei Vovčos upę stumiasi į pietus. Ruože Ukrainskas – Lisivka – Dolynivka, jie užėmė pačią mažiausią Dolynivką.

Po Rusijos smūgių Ukrainoje buvo pažeista ir Lenkijos oro erdvė

Tikėtina, dabar iš dviejų pusių bandys spausti kitoje upės pusėje ir žemumoje esančią Halytsinivką, susikurti placdarmą palei abu Vovčos krantus ir stumtis į pietus, taip atkertant Nevelskės ruožo gynėjus. Tačiau jei rusai persistengs, pasistūmės per giliai ir neišplės savo flangų, gali sulaukti siurprizų iš vakarų.

Atakuodami nuo Ukrainsko – Hirniko ruože esančių kalvų, ukrainiečiai gali apipjaustyti tokį ištįsusį okupantų „snarglį“. Žinoma, teoriškai jiems iš rytų gali padėti ir Nevelskės gynėjai, bet šie ir taip turi ką veikti.

Vis dėlto atmesti šiame kare nieko negalime (pvz., ukrainiečiams atsitraukiant iš gresiančio apsupimo Nevelskės ruože, smagiai trenkti durimis, t. y., kontratakuoti ir leisti savoms pajėgoms sklandžiau persikelti per Vovčos upę į vakarus).

Pietinis flangas. Nelengva padėtis prie Vuhledaro. Rusai nustūmė ukrainiečius prie Vodianės, tačiau patys šių pozicijų užimti dar negali. Tuo tarpu vakariniame flange Ukrainos pajėgos neleidžia agresoriui persikelti per Kašlahačo upę. Taip pat neliūdna ir prie Kostjantinivkos.

Ten rusai pasistūmėjo Paraskovijivkoje ir išlygino kontaktinę liniją sau naudinga linkme.

Operacine prasme čia praradimai nėra tiek skaudūs, kadangi rusų stūmimosi tempas labai lėtas, laimimi tik griuvėsiai ar medžių eilė, o nuostoliai didžiuliai. Beje, skirtingai nuo Pokrovsko, čia rusai atakuoja didelėmis mechanizuotomis pajėgomis, netenka ne vien pėstininkų, bet ir tankų bei PKM, tad nuostoliai čia gerokai brangesni.

Vienas didžiausių smūgių

Agresorius surengė vieną didžiausių smūgių balistinėmis raketomis. Atakavo šešiolika „Iskander M“ tipo raketų (ar jų Šiaurės Korėjos analogais „KN23“). Žinia, kad balistinės raketos – vienas iš sunkiausiai įkandamų riešutėlių, ypač naudojant jas kartu su kitomis ugnies priemonėmis.

Ir šį kartą kartu smūgiuota 14 sparnuotųjų raketų „Kh101“, keturiomis „S300“, viena nenustatyto tipo raketa bei 23 dronais „Šahed“. Panašu, pagrindiniu taikiniu buvo moderniomis oro gynybos sistemomis pridengta Ukrainos sostinė, todėl rezultatai yra neblogi – ukrainiečiai numušė 9 balistines raketas, 13 „Kh101“, ir 20 „Šahedų“. Visgi prasprūdusios raketos ir dronai padarė žalą Kyjivo, Mykolajivo ir Poltavos miestuose.