Kursko kryptis

Ukrainos pajėgos tęsia savo operaciją. Iš oficialių šaltinių ir ekspertų aiškesnės informacijos trūksta (pagarba dėl OPSEC), tad tenka vertinti tik tai, ką pateikia agresorius.

Jo teigimu, puolimą vykdo nebe viena 22-oji brigada, o ... 8 brigados. Ekspertai primena, kad 2023 m. vasaros – rudens ukrainiečių kampanijoje Zaporižios kryptyje pagrindinėje pastangų kryptyje veikė 12 brigadų. Jei tai tiesa, Ukrainos pajėgų telkimą rusų žvalgyba pramiegojo.

Kažkas Maskvoje turės „savanoriškai“ iššokti pro langą iš 12 aukšto.

Tiesa, dalis iš Kursko kryptyje rusų pagaliau identifikuotų Ukrainos vienetų prieš keletą dienų buvo fiksuoti besikaunantys kituose sektoriuose (pvz. 24-oji mechanizuotoji ir 5-oji šturmo brigados kaunasi prie Časiv Jaro). Tad labai tikėtina, kad agresoriaus baimės akys didelės, o tokio dydžio ukrainiečių pajėgų Kursk kryptyje nėra, arba Ukraina įvykdė didžiausią ir sėkmingiausią šiame kare klaidinimo operaciją.

Agresoriaus teigimu, Ukrainos gynėjai įsitvirtina linijoje Liubimovka – Sudža, t. y., į Rusijos gylį 10-13 km nuo sienos su Ukraina bei apie 20 km frontu.

Karas Ukrainoje

Priešakinės Ukrainos pajėgos veikia mobiliomis grupėmis, kurios veržiasi gilyn į Rusijos teritoriją ir siekia identifikuoti, kur prasideda organizuota agresoriaus gynyba. Priešakiniai ukrainiečių vienetai buvo užfiksuoti prie Anastasjevkos, t.y. 25 km nuo sienos.

Teigiama, kad Ukrainos pajėgos į jau užimtas teritorijas pritraukia sunkiąją šarvuotą techniką, artileriją, logistiką bei vykdo pasiruošimą tolimesnėms operacijoms.

Agresoriaus veiksmai daugiausia remiasi bandymu pristabdyti ukrainiečių veržimąsi (yra fiksuojamos kontratakos), identifikuoti jų veikimo rajonus ir atakuoti aviacija.

Taip pat aktyviai atakuojamas ukrainiečių užnugaris – Sumų sritis (apie oro pavojų čia pranešama ištisai, tokių ilgų pranešimų nebūta niekada).

Į operacijų rajoną turėtų atvykti rusų rezerviniai vienetai, tačiau kol kontaktinė linija nestabilizuota ir kol neaišku, kokius gynybos ruožus rusams reikia užimti, teks rezervus mesti į kontratakas. Jei atvyks teritorinės gynybos ir mobikų vienetai, jų kontratakų rezultatai nuspėjami. Tai dar vienas argumentas, kad rusai turėtų į mūšį mesti iš Charkivo krypties nuimtus, kovos veiksmų užgrūdintus, vienetus.

Žvelgiant į bendrą operacijos dinamiką pasitvirtina spėjimas, kad vienas iš ukrainiečių tikslų yra kirsti geležinkelį Brianskas – Sudža – Belgorodas, taip apsunkinant agresoriaus tiekimą ir ištraukiant bent dalį okupantų vienetų iš Charkivo krypties. Nepanašu, kad ukrainiečiai surengė trumpalaikę operaciją. Tarpinis ukrainiečių tikslas galėtų būti komunikacinės infrastruktūros (geležinkelio tiltai per Sudžos ir Smerdišos upes, automobilių tiltai ir pan.) minavimas ir esant poreikiui atsitraukti, sunaikinimas.

Charkivo kryptis

Agresorius intensyvina smūgius Charkive. Vakar atakavo dviem balistinėmis raketomis „Iskander M“. Tai gali rodyti, jog rusai supranta, kad jiems gali tekti iš Charkivo permesti keletą vienetų (brigados dydžio) į Kursko kryptį, kas gali atverti aktyvesnių Ukrainos gynėjų kontratakų galimybes Lypcių ir Vovčansko sektoriuose.

Tad rusai greičiausiai atakuoja galimus ukrainiečių rezervo vienetų ir ugnies priemonių susitelkimo rajonus Charkivo apylinkėse.

Kontaktinėje linijoje – be esminių pakitimų, tęsiasi rutininės kautynės.

Luhansko kryptis

Syverskas. Rusai toliau spaudžia ukrainiečius Spirnės ir Rozdolivkos ruožuose. Pastarajame agresoriui pavyko pasistūmėti, jie įžengė į šalia esantį kaimelį Pereiznėje.

Ukrainiečiai toliau gana stabiliai kontroliuoja šalia tekančios Bachmutkos upės esantį vakarinį (aukštesnį) krantą. Taigi, tikėtina, rusai bandys ne tik užimti Pereiznę, bet ir kirsti upę, taip susikuriant čia placdarmą (pvz. užimti kitoje upės pusėje esančią Fiodorivką).

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Mieste – be esminių pakitimų. Nepaisant labai intensyvių atakų, rusams ir toliau nepavyksta įsitvirtinti vakarinėje kanalo pusėje.

Torecko ruožas. Sunkios ir permainingos kautynės rytiniame flange, Ukrainos vienetai išlaikė pozicijas. Pietiniame flange ukrainiečiams pavyko nežymiai nustumti rusus į pietus, tačiau iš esmės situacijos tai kol kas nekeičia.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Rusai ir toliau plečia savo pleištą, nukreiptą į Novohrodyvką – Marynivką – Mykolaivką.

Želanė iš esmės perėjo į rusų rankas, ukrainiečių padėtis prie Vovčos upės (ypač rytiniame jos krante) toliau komplikuojasi.

Pietinis flangas. Agresoriaus vienetai suintensyvino veiksmus prie Vodianės, išplėsdami savo pozicijas palei kelią Vuhledaras – Konstjantinivka. Tiesa, jo kirsti rusams vis dar nepavyksta.

Zaporižios ir Pietų kryptys – be pakitimų.