Ukraina paskelbė pradėjusi 155 mm artilerijos šaudmenų gamybą. Tai Norvegijos žiniasklaidai pareiškė Ukrainos prezidento patarėjas strateginiais klausimais O. Kamyšinas. NATO standarto artilerijos šaudmenų gamybos pajėgumą ukrainiečiai vystė nuo praeitų metų, dabar pradedama masinė gamyba.

Malonus sutapimas, kad kaip tik šiandien ukrainiečiai gavo už danų pinigus pagamintas 18 vnt. to paties 155 mm kalibro ukrainiečių artilerijos sistemas „Bohdana“. Neatmestina, kad ir šaudmenų klausimu bus nueita tuo pat danų pramintu keliu – gamina ukrainiečiai, moka vakariečiai. Tai labai pozityvus žingsnis, ne tik įveiklinant Ukrainos ekonomiką, bet ir leidžiantis pajėgoms šaudmenų tikėtis mažiau priklausomai nuo visokių tarptautinių koalicijų darbo, kitų šalių politinės valios ir pan.

Žinoma, svarbus klausimas – kokie tos ukrainiečių gamybos pajėgumai. Bet reikia viltis, kad tai bus pirmas žingsnis Ukrainos pajėgoms atsisakant sovietinių sistemų ir pasukant link vakarietiškos ginkluotės. Kas ne tik padidintų efektyvumą, bet ir palengvintų aprūpinimą.

Kaip ir spėta, Odesa ir jos apylinkės tampa vis dažnesniu agresoriaus raketų ir dronų smūgių taikiniu. Praėjusią naktį rusai čia smogė dvejomis balistinėmis raketomis „Iskander M“ ir viena „Kh59“. Panašu, visos jos įveikė oro gynybą, ukrainiečiams pavyko numušti 10 iš 14 „Šahedų“. Ir vėl didžiąją dalį ugnies priemonių rusai paleido iš okupuoto Krymo. Nors ir iš pusiasalio išviję rusų Juodosios jūros laivyną ir apdaužę okupantų oro gynybą bei aviaciją, ukrainiečiai vis dar neeliminuoja agresoriaus galimybių smūgiuoti giliai į Ukrainą.

Kursko kryptis

Ukrainiečių kairysis flangas. „Deep state“ pakoregavo žemėlapį sektoriuje ir stumtelėjo ukrainiečių pozicijas į rytus, kontaktinė linija eina iš dalies panašiai kaip anksčiau skelbta rusų: Snagostas – Biachovas – Gordejevka.

Tiesa, dėl pastarųjų dviejų lokacijų ir toliau nei vaizdo įrašų, nei foto medžiagos nematyti. Panašu, kad ekspertai pataikė teigdami, kad galimi rusų veiksmai aplink Obuchivką – tai jų pajėgų iš šiaurės (51-asis oro desanto pulkas), o ne iš rytų rezultatas. Tiesa, „Deep state“ šią gyvenvietę žymi kaip kontroliuojamą ukrainiečių, o „niekieno“ teritorija eina beveik iki Liubimovkos, t. y., dar ryčiau.

Čia jau minėto rusų 51-ojo oro desanto pulko vienetas (kuopos taktinė grupė – 2 tankai, 11 PKM ir šarvuotis) bandė prasiveržti, tačiau ukrainiečių desantininkai juos sutaršė. Kita vertus, tai indikuoja, kad ir ukrainiečiai nesugebėjo sukurti tvarios gynybos sistemos tiek iki rusų kontratakų pradžios, tiek jiems pralaužus frontą link Snagosto.

Ukrainiečių puolimo operacija Gluškovo rajono pietuose tęsiasi. Duomenys prieštaringi – vieni teigia, kad ukrainiečiai įsitvirtino Vesioloje ir tęsia puolimą link Gluškovo, antrų teigimu mūšiai prie Vesioloje tęsiasi, treti sako, kad ukrainiečiai išstūmė rusus plačiame 10 km ruože Vesioloje – Medvežje bei čia kuriasi sau placdarmą.

Karas Ukrainoje

Centras. Ukrainiečiai Olgovkos – Kremenoje ruože kirto upę Krepna, įsitvirtino šiauriniame krante, ruože Vetreno – Durovka – Žuravli. Tai komplikuoja agresoriaus atakos link Snagosto placdarmu tapusio Korenevo padėtį. Ukrainos vienetai atakomis link Tolpino gali blokuoti šį miestelį iš šiaurės ir sutrukdyti jo aprūpinimą keliu Rylskas – Korenevo.

Ukrainiečių dešinysis flangas. Tęsiasi mūšiai prie Borkų, radusios progą atakuoja abi pusės, kontaktinėje linijoje – be pakitimų.

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Rusų spaudimas didėja, jie užėmė „niekieno“ teritoriją Synkivkoje ir apėjo ukrainiečių pozicijas iš vakarų, atakuoja jų flangą. Taip pat agresoriui pavyko dar išplėsti savo pleištą Piščanėje.

Lymanas. Nors agresorius vėl bandė laimę visoje kontaktinėje linijoje, Ukrainos gynėjai atmušė visas rusų atakas.

Syverskas. Okupantai aktyvina veiksmus, bet kol kas atakuota Spirnės – Verchnokamenskės ruože. Pereiznėje fiksuojamos tik lokalios atakos, tačiau čia rusų puolimas gali intensyvėti.

Donecko kryptis

Časiv Yar. Mieste ir apylinkėse be esminių pakitimų.

Torecko ruožas. Agresorius pasigerino savo pozicijas šiaurinėse Niu Jorko prieigose, intensyvina atakas Nelipivkos link.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Ukrainos pajėgos toliau neleidžia agresoriui įžengti į Selydovę bei plėsti savo pozicijų ruože Novohrodyvka – Hrodyvka – Vozdvyženka.

Centras. Rusai užėmė beveik visą Ukrainską ir jau atakuoja link Cukurynės. Svarbu pažymėti, kad okupantai bando kirsti Cukurynę ir Hyrnyką jungiantį kelią ir geležinkelį, taip suardant šio gynybos rajono sąveiką. Beje, šis kelias ir geležinkelis eina link Pokrovsko, tad išstūmus ukrainiečius iš rytinės Vovčos upės ir užėmus Hyrnyką, ši logistinė arterija rusams būtų patogi telkiant pajėgas ir resursus puolimui į šiaurės vakarus.

Šiame kelyje į Pokrovską yra ir jau minėta ašaka rusų gerklėje – Selydovė, kurią okupantai yra pasiekę iš rytų ir šiaurės. Jei rusai sugebėtų stumtis geležinkelio linija Hyrnykas – Pokrovskas iki Vyšnevės, tai Selydovės miestelis būtų blokuotas iš vakarų. Tai leistų rusams susikurti pakankamai didelį ir saugų kairįjį flangą pradėti operaciją link Pokrovsko.

Pietinėje centro dalyje rusai išplėtė savo pozicijas pietiniame Lozovos upės krante, koncentruoja pastangas Hostrės prieigose. Tuo tarpu Ukrainos gynėjai ir toliau mūšiais traukiasi iš rytinio Vovčos upės kranto.

Pietinis flangas. Agresorius bando stumtis Vuhledaro šiaurės rytuose. Puola Vodianės pietvakariuose esančią dar vieną šachtą, taip siekdamas pasistūmėti arčiau Bohojavlenkos. Situacija dinamiška.

Zaporižios ir Pietų kryptys – be pakitimų.