Ukrainiečiai toliau talžo agresoriaus degalų gamybos ir laikymo infrastruktūrą. Jau sunku suskaičiuoti kelintą kartą buvo atakuota Afipskio degalų perdirbimo gamykla Krasnodaro srityje.

Ukrainos pajėgos smūgiavo degalų saugyklai prie Tambovo. Maža to, vėl yra daužomi rusų objektai okupuotoje teritorijoje. Sprogimai fiksuojami Mariupolyje, Škadovske ir Čaudoje. Iš pastarosios vietovės rytiniame Kryme nuolat yra leidžiami agresoriaus „Šahed“ dronai ir raketos, tad belieka viltis, kad šis smūgis – ne paskutinis mažinant okupantų galimybes atakuoti Ukrainos miestus.

Agresorius surengė dar vieną kompleksinę ataką prieš Ukrainos energetinę infrastruktūrą. Smogta 36 ugnies priemonėmis, iš jų 32 ukrainiečiai eliminavo. Numušti visi 27 dronai, visos 4 raketos „Kh101“/“Kh555“ ir viena iš dviejų „Kh59“.

Tačiau visos 4 balistinės „Iskander M“ raketos praėjo. Fiksuojami elektros energijos sutrikimai Vynicos, Dnipro, Donecko srityse. Šiais veiksmais agresorius toliau aktyviai ruošiasi žiemai. Neabejotina, kad pirminis tikslas – sugriauti Ukrainos energetinę infrastruktūrą ir taip pakirsti ukrainiečių valią priešintis. Tačiau neatmestina, kad vienas iš tikslų yra, kad Vakarų pagalba būtų išbalansuota verčiant ją rinktis tarp pagalbos civiliams (pvz. atstatyti energetinę infrastruktūrą, generatoriai, įvairi kita humanitarinė pagalba ir pan.) ir karinės paramos.

Agresoriaus karo propagandistų teigimu, pirmą kartą istorijoje Lypciuose buvo numesta FAB3000 koreguojama bomba. Šią informaciją patvirtina ir ukrainiečiai. Rusai jau kurį laiką bandė ją pakabinti ant „Su34“. Teoriškai šis bombonešis gali nešti 4 tonas, tačiau problema buvo bombos gabaritai ir ją laikysiančių mechanizmų tvarumas.

Neatmestina, kad okupantai šią problemą išsprendė, nebent kaip nešėjas buvo panaudotas strateginis bombonešis „Tu22 M3“. Tačiau šių orlaivių kilimą Ukrainos žvalgyba įdėmiai seka ir jų pasirodymas netoli kontaktinės linijos tikrai neliktų nepastebėtas. Bomba labai galinga (bendras svoris apie 3 t., iš kurių 1,2 t. sprogstamosios medžiagos). Vaizdo įraše matosi, kad rusiškais standartais pataiko visai tiksliai. Tai ateityje gali tapti rimta problema ukrainiečiams.

Pirmas receptas gana paprastas – daugiasluoksnė oro gynyba, dengianti vienetus kontaktinėje linijoje ir gynybos gilumoje. Tiesa, neatmestina, kad antraeilis tokio triukšmingo rusų pasirodymo tikslas gali būti siekis bandyti išvilioti modernias vakarietiškas oro gynybos sistemas („Patriot“, NASAMS ir pan.) siekiant jas sunaikinti.

Situacija fronte. Charkivo kryptis

Vovčansko ir Lypcių sektoriuose tęsiasi sunkūs mūšiai, kontaktinėje linijoje – be pakitimų.

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Tęsiasi rutininiai susidūrimai šiauriniame flange bei Tabaivkos – Berestovės ir Raihorodkos ruožuose.

Lymanas. Rusams pavyko pasigerinti savo situaciją šiauriniame flange (į pietus nuo Makijivkos). Taip pat rusai bando pasistūmėti Ternų – Torskės ruože, tačiau ukrainiečiai ir toliau išlaiko pozicijas. Visi šie veiksmai – tai bendro agresoriaus sumanymo dalis nustumti Ukrainos gynėjus už Žerebeco upės.

Syverskas. Okupantai atnaujino atakas prie Rozdolivkos, kontaktinėje linijoje – be pakitimų.

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Šiaurinis flangas. Rusai toliau intensyviai spaudžia ukrainiečius prie Kalynivkos, tačiau pasiekti kanalą ir ten įsitvirtinti jiems nepavyksta.

Pietinis flangas. Užvakar pasistūmėjęs link Torecko, agresorius bando pasinaudoti situacija ir ėmė pulti piečiau – bando pasiekti Niu Jorką. Mūšis tęsiasi.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Ukrainiečiams pavyko susigrąžinti dalį vakar prarastų pozicijų prie Oleksandropilio. Sunku pasakyti, ar tai atgrasys agresorių nuo jo tolimesnės operacijos Torecko link, tačiau vis tiek žinia maloni.

Karas Ukrainoje

Centras. Rusai tęsia atakas link Karlivkos, bandydami išplėsti savo pozicijas į šiauriau esančias aukštumas. Ukrainos gynėjams nelengva padėtis klostosi ir prie Nevelskės. Nepaisant visų sunkumų ukrainiečiai išlaiko pozicijas.

Pietinis flangas. Labai sunkios kautynės vyksta Krasnohorivkoje, Paraskovijivkoje bei pietiniame flange.

Zaporižios kryptis

Aktyvūs susidūrimai fiksuojami Robotynės pleište ir Staromajorskės šiaurinėse prieigose, kontaktinėje linijoje kol kas – be esminių pakitimų.

Pietų kryptis

Agresorius savo telegramuose skelbia, neva jam pavyko atkurti pranašumą artilerijos srityje, tačiau yra niuansų.

Vis dar neišspręsta rusų problema – Ukrainos elektroninė kova (EW). Teigiama, kad ukrainiečiai labai efektyviai blokuoja okupantų radijo ryšį. Taip pat labai tikėtina, kad minėtos EW priemonės gana sėkmingai sodina rusų dronus, kas neleidžia jiems išnaudoti deklaruojamo atkurto pranašumo artilerijos srityje.