Kursko kryptis

Ukrainiečiai galutinai sunaikino tiltą per Seimo upę prie Karyžo. Juo dar buvo galimybė šiaip ne taip pravažiuoti vienam automobiliui. Tuo tarpu kontaktinėje linijoje tęsiasi susidūrimai centriniame ruože.

Pasirodė rusų pranešimai, kad jie vėl gina Malaja Lokniją. Anksčiau agresorius buvo pripažinęs, kad nebekontroliuoja šios gyvenvietės, o ukrainiečiai pasistūmėjo apie 5 km į šiaurę link Pogrebkų.

Neatmestina, kad tai dalis agresoriaus dezinformacinės kampanijos, nutaikytos į savo auditoriją, siekiant parodyti Rusijos sėkmes mūšio lauke, kurių iš tikrųjų nelabai yra.

Charkivo kryptis

Kontaktinėje linijoje didesnių pakitimų nėra, ukrainiečiai vykdo kontratakas Lypcių sektoriuje ir bando išvystyti prieš keletą dienų turėtą sėkmę, tačiau pasistūmėti toliau nesiseka. Kovinė rutina Vovčansko sektoriuje taip pat tęsiasi.

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Sektoriuje padėtis išlieka įtempta. Okupantai visgi atsisakė klejonių apie „užimtą Synkivką“ ir pripažįsta, kad pusę gyvenvietės kontroliuoja Ukrainos gynėjai.

Ukrainos pajėgos ir šį kartą užkirto agresoriaus pastangas pietiniame flange sujungti Piščianės ir Andrijivkos pleištus prie Lozovos, tačiau rusai toliau bando. Tam, kad ukrainiečiams kiltų dilemų kur laikyti atsargas ir rezervinius vienetus, agresorius suaktyvino veiksmus ir prie Stepovos Novoselyvkos (centrinis ruožas).

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Mieste ukrainiečiams ir toliau nepavyksta nukirsti vakariniame kanalo krante įsikišusio agresoriaus spuogo – prie Kalynivkos rusai išlaiko placdarmą už kanalo. Rusai bando pakartoti tą patį triuką ir kirsti po žeme einantį kanalą miesto pietuose (atakuojant nuo Ivanivkos). Ukrainos pajėgos išlaikė pozicijas.

Torecko ruožas. Torecko rytiniame pakraštyje tęsiasi mūšiai. Agresorius skelbia, jog jam pavyko įžengti ir įsitvirtinti įkalinimo įstaigos teritorijoje, tačiau patikimos informacijos apie šį įvykį trūksta.

Pietinis flangas. Rusai bando susigrąžinti pozicijas Niu Jorke ir Nelipivkoje, kurias praeitos savaitės pabaigoje Ukrainos gynėjai atsiėmė. Tęsiasi sunkūs mūšiai. Bent kuriam laikui rusai neturi galimybių koncentruoti pastangų bandant atverti vakarinį flangą aplink Sucha Balką, o vietoje to jie bando išspręsti Niu Jorko – Nelipivkos klausimą.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Agresorius toliau puola Novohrodyvkos – Hrodyvkos – Vozdvyženkos ruože.

Po beveik 9 dienų nesėkmių jam pavyko pasistūmėti Hrodyvkoje. Okupantai pajudėjo kelis šimtus metrų, tačiau toks agresoriaus judėjimo tempo ir nuostolių santykis ukrainiečius turėtų tenkinti.

Ukrainos gynėjams nėra tikslo laikytis kiekvieno namo Hrodyvkoje, o žemesniame Žuravkos krante esančią gyvenvietę geriau po truputį atsitraukiant paversti „niekieno“ ir daužyti žemumoje bandančius įsitvirtinti rusus. Iš esmės tai ir vyksta.

Tačiau reikia neužmiršti, kad tikėtina rusai gali ruošti smūgius kituose pavojinguose ruožuose, pvz. suintensyvinti puolimą prie Vozdvyženkos ar nuo Novohrodyvkaos atakuoti į vakarus, taip išplečiant ruožą iki Dačenskės – Novohrodyvkos – Hrodyvkos – Vozdvyženkos.

Taip ne tik būtų ištempiama kontaktinė linija, kas padidintų tikimybę, kad ukrainiečių Pokrovsko gynybos linijoje atsirastų silpnesnių vietų, bet ir iš šiaurės būtų apeita Selydovė, atkertant šią gyvenvietę nuo kelio į Pokrovską.

Centras. Ukrainiečiams nepavyksta stabilizuoti padėties Ukrainsko – Hirnyko ruože, rusai įsitvirtina kalvose, čia bando išeiti iki vakarinio Vovčos upės kranto bei jame įsitvirtinti. Informacijos apie rytiniame upės krante veikiančias ir Nevelskės vakar bei užvakar palikusias Ukrainos pajėgas trūksta. Tikėtina, jos užima naujus gynybos rajonus, siekiant ne tik išlaikyti likusias pozicijas, bet ir pridengti savo vienetų atsitraukimą į vakarinį Vovčos upės krantą.

Pietinis flangas. Agresorius užėmė Vodianę ir jau dabar artilerijos ir dronų ugnimi iš šiaurės rytų, rytų, pietų ir pietvakarių gali atakuoti Vuhledaro tiekimo ir rotacijų kelią į Bohojavlenką.

Žinoma, yra ir mažesnių lauko keliukų, tačiau padėtis stipriai komplikuojasi. Tuo labiau, kad agresorius toliau nuo Vodianės puola į vakarus. Tikėtinas tikslas – pajėgomis kirsti šį kelią. Atsižvelgiant į tai, kad kirtus šį kelią ukrainiečių kontratakų galimybė iš Bohojavlenkos yra reali, neatmestinas okupantų bandymas nušauti du zuikius – pabandyti užimti šią gyvenvietę, taip atkertant Vuhledaro gynėjus bei eliminuojant grėsmę savo pajėgoms.

Be to, užėmus šią gyvenvietę agresoriui atsivertų kelias į šiaurę ir perspektyva išeiti į Uspenivką, t. y., ukrainiečių grupuotės prie Kostjantinivkos užnugarį. Tuo pačiu reikia nepamiršti, kad rusai užėmė Prečistivką ir nuo jos gali bandyti atakuoti link Novoukrainkos, taip blokuojant Vuhledarą iš vakarų bei paremiant potencialų agresoriaus vienetų judėjimą link Uspenivkos.

Iranas oficialiai neigia

Daugėja pranešimų apie Rusijai perduotas iranietiškas balistines raketas „Fath360“. Pirmi pranešimai apie tokią galimybę pasirodė prieš gerą mėnesį. Kaip ir praeitą kartą, Iranas oficialiai neigia tokią informaciją, tačiau yla vis labiau lenda iš maišo, yra pranešimų, kad tam tikras sistemų ir raketų skaičius jau atgabentas į Rusiją.

Kaip ekspertai minėjo anksčiau, šis ginklas išplėstų agresoriaus galimybes smūgiuoti artimame ukrainiečių užnugaryje (iki 120 km). „Fath360“ kažkiek pakeistų „Iskander“, kuriomis rusai galėtų smūgiuoti į giliau esančius taikinius (iki 500 km). Šiuo metu agresoriui tai ypač aktualu Kursko kryptyje.