Bet pradėkime nuo situacijos Kursko kryptyje.

Karščiausia yra Liubimovkos – Olgovkos – Pogrebkų trikampyje. Stabilios ir aiškios kontaktinės linijos čia nėra, neretai pozicijos eina iš rankų į rankas.

Dešiniajame ukrainiečių flange prie Plechovo rusai toliau bando stumti Ukrainos vienetus sienos link, toliau tęsiasi permainingi mūšiai.

Luhansko kryptis

Kupjansk. Rusai bando ne tik kurtis placdarmą prie Lozovos (pasistūmėta nuo Andrijivkos link Vyšnevės), bet ir išplėsti savo pozicijas Oskilo upės pakrantėje, siekiama užimti visą Kruhliakivką. Tai indikuoja, kad galbūt kol kas okupantų prioritetas – sukurti tvarų placdarmą palei upę.

Gali būti, kad norima sukurti bent bataliono atsakomybės rajono pločio ruožą palei Oskilo upę (apie 5 km). Mažesnis būtų per daug trapus, Ukrainos gynėjams sukoncentravus ugnies priemones arba įvykdžius kontrataką būtų galimybė sunaikinti rusų vienetus (ką jau matėme anksčiau). Didesniam placdarmui rusai greičiausiai neturi laiko, nes orai prastėja. Tikėtina, agresorius norėtų žiemą pradėti šturmuodamas Kupjanską, o tam sąlygos dar nesukurtos.

Todėl gali būti, kad kad rusai bandys užimti bent jau Kruhliakivkos – Bohuslavkos ruožą, kuris iš šiaurės yra pridengtas Piščianės upeliu, o iš pietų – upe Lozova. Toliau būtų formuojamas šio placdarmo pietinis flangas ir užnugaris (bent jau Bohuslavka – Lozova – Vyšnevė, o gal net dar labiau išplečiant placdarmo pagrindą iki Bohuslavka – Lozova – Zelenyj Hai – Peršotravnevė – Novoiehorivka) siekiant ruoštis operacijoms Borovos link.

Mažai tikėtina, kad rusai jau dabar bandys čia persikelti per Oskilo upę (nebent atsivertų labai palankios aplinkybės). Tą okupantai galės padaryti, jei jiems pavyks sudaryti sąlygas Kupjansko šturmui pietinėse miesto apylinkėse, šiauriau nuo Kruhliakivkos esančios Hluškivkos apylinkėse, kur Oskilo upė yra gerokai seklesnė bei siauresnė.

Žiemą pašalus orams (kietesnis gruntas, ledas ant upės) ten judėti į kitą Oskilo upės pusę rusams būtų paprasčiau, nei dabar forsuoti vandens kliūtį. Tuo labiau, kad iki tol jie turėtų užtektinai laiko išplėsti placdarmą ir įsitvirtinti.

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Mieste tęsiasi sunkios kautynės, okupantai bando vystyti pietinį placdarmą vakariniame kanalo krante. Jie išilgai keliu aktyviai puola link Stupočkų. Kol nebuvo placdarmo Časiv Jaro pietuose, rusai bandė stumtis link jo raižyta vietove (kalvomis, upeliais ir pan.). Dabar priartėjimo keliai link Stupočkų tapo kur kas patogesni.

Torecko – Niu Jorko ruože rusai išstūmė ukrainiečius iš Nelypivkos, sunkūs mūšiai tęsiasi toliau.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Prie Selydovės Ukrainos gynėjai atmušinėja rusų atakas jau ne tik iš šiaurės bei rytų. Jos prasidėjo ir iš pietryčių. Ukrainos pajėgos buvo priverstos palikti keletą pozicijų, tačiau iš esmės išlaiko kontaktinę liniją.

Rusai dideles pastangas koncentruoja puldami palei geležinkelį link Vyšnevės, siekdami apsupti Selydovę. Ukrainiečiai išlaiko pozicijas, tačiau padėtis sudėtingėja.

Centras. Rusai sugebėjo kažkiek pasistūmėti šiauriniame Hirnyko pakraštyje, taip pat agresorius įsitvirtina rytiniame Vovčos upės krante ir po truputi įžengia į Zorianės gyvenvietę. Dešiniajame upės krante esančios aukštumos yra labai patogios gynybai, tačiau jau dabar okupantai grasina Ukrainos vienetų flangams bei užnugariui (šiaurėje prie Izmailivkos, o pietuose prie Oleksandropilio).

Be to, ukrainiečių tiekimo linijų ruožo plotis nesiekia net 5 km, o pačios linijos gali būti atakuojamos kryžmine artilerijos, minosvaidžių bei dronų ugnimi. Kurahovės tvenkinys riboja Ukrainos gynėjų atsitraukimo manevrą. Taigi, perspektyvos nėra optimistinės.

Pietinis flangas. Agresoriui kažkiek pavyko pasigerinti savo situaciją prie Maksimilianivkos, čia jis Ukrainos pajėgas taip pat spaudžia labai stipriai. Lyg to būtų negana, okupantai nuo Ostrivskės gyvenvietės puola link Kurahovės. Kituose ruožuose ukrainiečiai išlaikė pozicijas.

Zaporižios ir Pietų kryptyse – be pakitimų.

Agresorius naktį tradiciškai surengė didesnio masto smūgį prieš Ukrainos karinę ir civilinę infrastruktūrą. Be 116 „Šahed“ dronų (iš kurių 59 ukrainiečiai numušė, o 45 dėl EW nukrypo nuo kurso), rusai atakavo bent 3 raketomis (balistinė KN23, rečiau matoma Kh35 ir prieš radarinė Kh31P). Vėl buvo atakuoti Krivyj Riho ir Odesos miestai. Po smūgių yra keičiamas traukinių tvarkaraštis Kamenskė – Dnipro – Zaporižia. Taip ukrainiečiai, tikėtina, siekia užtikrinti geležinkelio pralaidumą kariniams kroviniams, per Dniepro upę vykstantiems į Zaporizhžios ir Donecko kryptis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)