Ukrainos pajėgos dronais vėl atakavo Engelso strateginių bombonešių oro uostą (Saratovo sr.). Tai jau rutina, kuri praktine prasme neduoda norimo karinio efekto. Šią rutiną į naują lygį pakeltų ne tik Vakarų valstybių galutinis ir negrįžtamas leidimas smūgiuoti visomis vakarietiškomis sistemomis. Svarbu gauti papildomus ir galingesnius įrankius, kad ukrainiečiai galėtų pasinaudoti tuo leidimu.

Kalba eina apie nešėjus („F16“, „Grippen“, „Mirage“ ir kt.), raketas (ne tik tas, kurias ukrainiečiai naudoja, bet ir pažadėtas, pvz. JASSM, ar „saugomas skladuke“ „Taurus“) bei daugiasluoksnė oro gynyba, kuri pridengtų į Rusijos oro erdvę įskrendančius nešėjus.

Kad rusų oro gynyba yra skylėta, rodo ne tik nuolat Rusijos gilumoje smūgiuojantys ukrainiečių dronai, bet ir Kursko srityje veikianti ukrainiečių aviacija. Taip pat situaciją pakeistų intensyvesnis ukrainietiškų raketų („Neptun“, „Paljanista“) naudojimas prieš agresoriaus karinius oro uostus. Daužydami rusų naftos perdirbimo infrastruktūrą ukrainiečiai įrodė, kad susikoncentravę į taikinius, jie gali pasiekti reikšmingus efektus.

Agresorius Ukrainos teritoriją atakavo 51 „Šahed“ dronu, ukrainiečiams pavyko numušti 34, dalis kitų dėl EW veiklos nukrito nepasiekę taikinių. Šį kartą rusų atakų epicentre – Sumų sritis, kuri yra Kursko krypties užnugaryje. Čia agresorius įvairius taikinius atakavo ne tik dronais, bet ir aviacija. KAB srityje esantys taikiniai atakuojami beveik visą dieną. Sutrikdytas elektros energijos, vandens tiekimas, smūgiuota ukrainiečių tiekimo linijoms. Tikėtinas agresoriaus tikslas – sutrikdyti ukrainiečių operaciją Gluškovo rajone.

Kursko kryptis

Ukrainiečių kairysis flangas. Agresorius tęsia intensyvias atakas Obuchivkos – Liubimovkos ruože, tačiau ukrainiečiai jiems neleidžia įsitvirtinti „niekieno“ teritorijoje.

Gluškovo rajono pietuose judesys tęsiasi. Tikėtina, Vesioloje gyvenvietė vis dar rusų rankose, tačiau dažnėja ukrainiečių mobilių grupių reidai. Kaip ir operacijos Kursko kryptyje pradžioje, jos juda maksimaliai gilyn iki kontakto, o tuomet atsitraukia.

Šie reidai nėra gilūs, veikiama Vesioloje apylinkėse ir kelyje link Gluškvovo. Tačiau taip rusam sudėtingiau kurti gynybos liniją ar rengtis kontratakoms – jie nuolat priversti reaguoti. Tuo tarpu aiškėja padėtis prie Medvežjos. Rusai skelbia, kad taršo ukrainiečius kaip obuolius, bet... gyvenvietės šiaurinėse prieigose.

Tokiu būdu pati gyvenvietė arba užimta ukrainiečių, arba apeita. Beje, vakarykštis video, kaip ukrainiečiai sunaikina rusų koloną į rytus nuo Vesioloje rodo, kad rusų vienetų sąveika tarp Vesioloje ir Medvežje yra sutrikdyta.

Ukrainiečių dešinysis flangas. Vakar paskelbę apie Borkų užėmimą, šiandien rusai yra atsargesni. Telegramuose rašo, jog jie kontroliuoja gyvenvietę, dalinasi mūšių vaizdais, tačiau teigia, kad dar yra ukrainiečių pasipriešinimo židinių.

Charkivo kryptis

Agresorius praneša apie dažnėjančias ukrainiečių kontratakas naktį, rusai taip vykdo puolimo veiksmus. Kontaktinėje linijoje – be pakitimų.

Luhansko kryptis. Kupjanskas. Rusai po truputį stumiasi link Oskilo upės. Prasiveržia nedideliais vienetais (būrys, kuopa), tačiau ukrainiečiams trūksta pajėgumo eliminuoti šiuos čiuptuvus ir rusai įsitvirtina.

Lymanas. Po ilgas savaites trukusio snukiadaužio kontaktinė linija pajudėjo. Rusams pavyko užimti „niekieno“ teritoriją prie Nevskės (kiek piečiau nuo per kietu riešutu tapusios Makijivkos). Tuo tarpu ukrainiečiai sėkmingai kontratakvo prie Torskės ir nustūmė rusus į rytus. Tokiu būdu nuo Dibrovos link Žerebeco upės ėjęs rusų pleištas apipjaustytas, kontaktinė linija lyginama.

Donecko kryptis

Ukrainos pajėgos smogė agresoriaus susitelkimo rajonui Donecke. Čia agresorius vykdė šaudymo pratybas ir tuomet atskrido ukrainiečių „dovanos“. Tikėtina, smogta HIMARS. Agresoriaus karo propagandistai skelbia, jog sunaikinta ne mažiau penkiasdešimties okupantų.

Časiv Jaras. Mieste padėtis išlieka dinamiška. Nepaisant agresoriaus aviacijos mėtomų KAB ir intensyvių atakų, ukrainiečiai neleidžia rusams įsitvirtinti vakariniame kanalo krante.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Rusai pasigerino savo situaciją Hrodyvkoje bei prie Novohrodyvkos (tikėtina, užėmė antrą terikoną). Po pastarosios sėkmės rusai gali bandyti atakuoti į flangą Lysivkoje ar pabandyti grįžti prie Mykolajivkos, tai yra, susikurti placdarmą už upės Žuravka ir pabandyti išvystyti sėkmę atakuojant palei jos šiaurinį krantą. Didelis klausimas, ar rusams tai pavyks, kadangi didžioji dalis jų pastangų yra sutelkta į Selydovę, kur agresoriui ir toliau nepavyksta pasistūmėti.

Centras. Nors agresoriui nepavyko pasistūmėti vakariniame Vovčos krante (Cukurynė – Hyrnykas), tačiau rusai vysto puolimą rytiniame krante. Jie įsitvirtino Želanne Peršoje ir atakuoja į pietus link Želanne Druhos.

Pietiniame flange prie Hostrės padėtis taip pat nesitaiso. Tokiu būdu apsupimo žiedas po truputį veržiasi.

Pietinis flangas. Padėtis prie Vuhledaro išlieka labai įtempta. Rusai bando užimti šachtą vakarinėse Vodianės prieigose bei atakuoja Vuhledaro šiaurės rytuose. Ukrainiečiai nesėdi rankų sudėję – surengė keletą kontratakų nuo Bohojavlenkos link Vodianės.

Zaporižios ir Pietų kryptyse – be pakitimų.