„Pradžiai – toks pamąstymui“, – apžvalgą pradeda ekspertai ir primena, kad įsigaliojo Ukrainos prezidento įsakymas šalies kariuomenėje įkurti dronų pajėgas.

Kai kurie rusų karo propagandistų telegramo kanalai šią žinią sutinka su prastai slepiamu pavydu. Prisimenama ir karo pradžioje agresoriaus tarpe vyravusi nuomonė, kad „visus tuos ukrainiečių dronus nusodins analogų neturinti rusiška EW“.

Dabar tiesiog konstatuojama, kad Ukrainos gynėjų dronų pajėgumas mūšio lauke veikia labai efektyviai.

Rusų dronų pajėgumo kelias: nuo 2022 m. Rusija per kraują nuėjo ilgą kelią ir dronų pajėgumais nebenusileidžia ukrainiečiams. Šiuo metu, pasak ukrainiečių, per dieną fiksuojama maždaug 300 rusų FPV smūgių per visą fronto liniją.

Bet prisiminkime karo pradžią ir pažiūrėkime į tai, kas buvo taktiniame lygmenyje. 2022 m. pradžioje Pietų kryptyje veikęs vienas iš rusų oro desanto pajėgų batalionų turėjo 1 kvadrakopterį, kuriuo niekas nemokėjo ir nenorėjo naudotis. Argumentas – Rusijos pajėgos dominuoja artilerijos, raketinio ginklo ir aviacijos srityse, o tokios „slabakų saviveiklos“ kaip dronai nereikia. Dabar rusų oro desanto pajėgų standartinėje šturmo kuopoje (apie 150 karių) be žvalgybos, šturmo, paramos ugnimi būrių, yra ir dronų būrys. Susidedantis iš kvadrakopterių (mažiausiai 5 dronai) ir FPV (apie 30 dronų) skyrių.

„Yra apie ką pagalvoti“, – konstatuoja ekspertai.

Charkivo kryptis

Agresorius suintensyvino savo aviacijos veikimą Lypcių ruože, ant ukrainiečių galvų krenta KAB. Panašu, tai okupantai daro ne iš gero gyvenimo – jie nuolat praneša apie aktyvius ukrainiečių bandymus perimti iniciatyvą Lypcių ir Vovčansko sektoriuose. Pastarajame suintensyvėjo susidūrimai Tychės ruože (rytinis flangas).

Karas Ukrainoje

Čia Ukrainos gynėjai bando išplėsti savo pozicijas aukštumose ir nustumti rusus į žemumą. Savo ruožtu agresorius siekia perimti šių aukštumų kontrolę.

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Agresoriui pavyko kažkiek pasigerinti savo pozicijas prie Synkivkos. Prieš keletą dienų jam taip pat pavyko pasigerinti pozicijas kituose šiaurinio flango ruožuose. Dar anksti teigti, ar tai yra sisteminis okupantų judėjimas, tačiau tendencijos nėra geros.

Lymanas. Rusai bando pulti šiauriniame flange ir pietinio flango miškuose, tačiau pakitimų kontaktinėje linijoje nefiksuota.

Syverskas. Ukrainiečiai neleidžia rusams toliau stumtis Rozdolivkoje, agresorius suintensyvino veiksmus ir kituose ruožuose. Tęsiasi sunkios kautynės.

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Šiauriniame flange ir centre – be didesnių pakitimų. Abi pusės vykdo atakas, aktyviai dirba abiejų pusių artilerija.

Pietinis flangas. Okupantų pastangos pajudėti į priekį Klišijivkos ruože bei link Torecko nebuvo sėkmingos.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Sunkūs mūšiai vyksta Novoaleksandrivkos bei Sokilo – Umanskės ruožuose. Padėtis dinamiška, tačiau šį kartą ukrainiečiai neleido rusams pasistūmėti ir įsitvirtinti naujose pozicijose.

Centras. Agresorius bando atakuoti link Karlivkos bei šiauriau jos esančių aukštumų, ukrainiečiai apsigynė. Taip pat nelengva padėtis klostosi prie Nevelskės. Rusai ukrainiečių pozicijas atakuoja iš kelių pusių, tačiau gynėjai laikosi.

Pietinis flangas. Okupantai užėmė dar kelis namus Krasnohorivkoje, tačiau tai jiems kainavo labai brangiai. Kituose ruožuose taip pat tęsiasi sunkūs mūšiai.

Zaporižios kryptis

Snukiadaužis Staromajorskės – Urožainės ruože tęsiasi. Abi pusės vykdo atakas, kontaktinėje linijoje be pakitimų.

Pietų kryptis – be pakitimų.

Aiškėja daugiau detalių

Agresorius, tikėtina, balistinėmis raketomis „Iskander M“ smūgiavo Odesai, mieste užfiksuoti sprogimai. Be modernių oro gynybos sistemų (pvz. „Patriot“) šias raketas Ukrainos oro gynybininkams sunaikinti yra labai sunku.

Aiškėja daugiau detalių dėl prieš kelias dienas sprogimų paplūdimyje prie Sevastopolio. CIT teigimu tai, kad kasetiniai šaudmenys virš paplūdimio pabiro tokiame neįprastai dideliame aukštyje ir plote, bei tokiais nevienodais intervalais rodo, kad ATACMS raketa rusų oro gynybos buvo numušta būtent virš paplūdimio, t. y., ukrainiečių taikinys buvo ne paplūdimys.