Ukrainos pajėgos praėjusią naktį surengė vieną iš masiškesnių dronų smūgių agresoriaus teritorijoje. Rusai skelbia numušę 114 dronų, pasak jų „nieko neįvyko“ Lipecko, Oriolo, Briansko, Voronežo, Tulos, Kalugos, Rostovo prie Dono ir Maskvos srityse.

Įdomūs reikalai Mordoro sostinėje – ukrainiečiai atakavo Klimovsko šaudmenų gamyklą, Domodedovo ir Žukovskio oro uostus ir jų prieigas. Agresoriaus okupuotose teritorijose Ukrainos pajėgos smūgiavo Melitopolyje.

Rusai naktį vėl tradiciškai surengė smūgius dronais. Iš 46 „Šahedų“ ukrainiečiams pavyko numušti 38.

Pranešama apie iš Krymo kilusią balistinę „Iskander M“ raketą, o virš Juodosios jūros skraidęs rusų orlaivis (tikėtina, „Su27“) paleido priešradarinę raketą „Kh31P“. Neatmestina, kad šie smūgiai gali būti susiję, pvz., medžiojant kur nors Odesoje naudojamą vakarietišką ukrainiečių oro gynybos sistemą.

Kursko kryptis

Rusai socialiniuose tinkluose skundžiasi, kad kasdien bandoma pastatyti pontonines perkėlas per Seimo upę, tačiau ukrainiečiai jas visas sunaikina. Pabrėžiama, kad didelis smūgių HIMARS intensyvumas. Kontaktinėje linijoje be didesnių pakitimų – tęsiasi sunkios kautynės Korenevo – Pogrebkų – Martynovkos ruože.

Rusų karo propagandistai ėmė aiškinti, kad rusų pajėgos Kurske pasistūmėjo. Anot ekspertų, atakos kairiajame ukrainiečių flange vyksta, agresorius pasiekė tam tikrų laimėjimų:

  • 51-asis rusų oro desanto pulkas iš tiesų veikia kontaktinėje linijoje. Dar vienas įrodymas, kad OSINT labai padeda, bet nėra visagalis. Šio pulko vienetai link Snagosto prasiveržė ne iš rytų (Gluškovo raj.), o iš šiaurės nuo Korenevo. Tai yra gerokai logiškiau. Agresorius teigia perėmęs Snogasto kontrolę, tačiau tai nėra patvirtina informacija.

  • Agresoriui pavyko per upę Seimas pontonine perkėla ir brasta perkelti nenustatyto dydžio mechanizuotą padalinį ir rengti atakas iš Gluškovo rajono (t. y., rytų-šiaurės rytų). Atsižvelgiant į ukrainiečių dronų dominavimą ore, tai negalėjo būti didelis padalinys, nes didesnis vienetas būtų pastebėtas. Neskaitant rusų pranešimų, bent kol kas patvirtinimo apie rusų prasiveržimą Biachovo – Gordejevkoje nėra.

  • Kiek aiškėja rusų 155-os jūrų pėstininkų brigados vieta. Dabar rusai skelbia, kad jie kartu su 11-ąja oro desanto brigada „kaip liūtai drasko fOšystus prie Malaja Loknijos, yra sunku nes ukrainiečiai čia stipriai priešinasi.“ Išvertus į normalią kalbą vysta sunkūs mūšiai, ukrainiečiai išlaiko frontą.

Apibendrinant, tragedijos nėra, ukrainiečių frontas stovi. Problematiškiausia padėtis rytiniame flange, kur rusai bando atblokuoti nuo tiekimo atkirstus savo vienetus.

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Okupantai ir toliau bando susikurti placdarmą prie Lozovos. Be to, vis dažnesnės jų atakos nuo Piščanės į šiaurės vakarus link Hluškivkos, kuri yra kelyje Borova – Kupjanskas. Tokiu būdu agresorius šiame ruože ne tik bando išeiti prie Oskilo upės, bet ir trikdyti Ukrainos gynėjų logistiką bei pajėgų judėjimą.

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Mieste tęsiasi mūšiai. Agresorius paskelbė užėmęs Hryhorivką (šiaurinis flangas), tačiau ukrainiečiai to nepatvirtina. Čia mūšiai tęsiasi jau labai seniai, o gyvenvietės kontrolė leistų okupantams suintensyvinti spaudimą vakariniame kanalo krante, kur jau rusai yra susikūrę nedidelį placdarmą.

Be to, agresorius suaktyvino savo operacijas pietiniame flange bei puola Klišijivkos ruože, bando prasimušti iki Bila Horos, ukrainiečiai išlaikė pozicijas.

Torecko ruožas. Torecko rytiniame pakraštyje tęsiasi mūšiai gydymo ir įkalinimo įstaigų rajone, situacija yra dinamiška.

Pietinis flangas. Nepaisant intensyvių rusų atakų, ukrainiečiai išlaiko pozicijas šiauriniame Niu Jorko pakraštyje ir Nelipivkoje.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Agresorius suintensyvino veiksmus į vakarus nuo Novohrodyvkos, link Lysivkos gyvenvietės. Ar tai tik vienkartinis veiksmas, o gal šios atakos įgaus sisteminį pobūdį – ekspertai stebės situaciją.

Centras. Ukrainos gynėjams šį kartą pavyko apginti pozicijas vakariniame Vovčos upės krante (Ukrainsko – Hirnyko ruožas), tačiau padėtis išlieka labai sudėtinga. Turbūt dėl to rytiniame upės krante „niekieno“ teritorija plečiasi, kas galbūt reiškia, kad Ukrainos vienetai po truputį traukiasi.

Pietinis flangas. Ukrainos pajėgos oficialiai nepatvirtina, kad rusai įsitvirtino Vodianėje, tačiau kaip ten bebūtų, ukrainiečiai šios gyvenvietės nebekontroliuoja. Agresoriui pavyko užimti pusiaukelėje tarp Vodianės ir Vuhledaro esančią šachtą „Pivdenodonecka“.

Tiesa, Ukrainos gynėjai dar neleidžia rusams užlipti į terikoną bei kontroliuoja šalia esantį antrą terikoną. Abu jie nėra itin aukšti, tačiau visgi palengvintų rusams operacijas Vuhledaro link.

Zaporižios kryptis

Velyka Novosylkos sektoriuje agresorius vykdo atakas Zolota Nyvoje, taip, tikėtina, siekdamas paremti savo veiksmus prie Vuhledaro.

Orihivo sektoriuje mūšiai vyksta Robotynės pleište, okupantai atakuoja ir Mali Šerbakų gyvenvietės apylinkėse. Ukrainiečiai apsigynė.

Pietų kryptis

Vyksta lokalūs susidūrimai Dniepro upės salose, toliau abi pusės daužo viena kitą artilerija ir dronais.