Ukrainiečiai sumušė rusų pulko dydžio vienetą ir užėmė agresoriaus įrengtą bataliono gynybos rajoną. Dvigubai džiugu, kad sutaršyti buvo Kaliningrado srityje dislokuoto 11-ojo korpuso vienetai.

Ar sunaikinta viena šiam korpusui priskiriama 7-ojo motošaulių pulko žvalgybos kuopa, ar ir daugiau padalinių, nėra iki galo aišku. Tačiau vis tiek naujienos geros.

Agresorius trečiadienį į tai nusprendė sureaguoti ir pabandė prasiveržti per Ukrainos sieną prie Kazačia Lopano (Lypcių sektoriaus vakarinis flangas).

Tikėtina, rusų tikslas – prasiveržti vakarinėje Traviansko tvenkinio ir Charkivo upės pusėje, pasiekti Maly ir Velyki Prochodus, taip blokuojant Lypcius iš vakarų. Šį kartą sumanymas neišdegė – Ukrainos gynėjai sudaužė rusų šturmo grupes. Neatmestina, kad tai buvo žvalgyba mūšiu, ieškant, kur galima būtų stuktelėti, siekiant pakeisti jėgų balansą kryptyje. Kaip matome, minėtas balansas nebėra rusų pusėje.

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Okupantai atakuoja visoje kontaktinėje linijoje, kaip įprasta, jų prioritetai – Synkivka šiauriniame flange bei Lozova pietiniame flange.

Lymanas. Mūšių aktyvumas išlieka aukštas, tačiau rusams pasistūmėti nepavyksta.

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Rusai išlaiko nedidelius placdarmus vakariniame kanalo krante Časiv Jare. Tragedijos nėra, bet tendencija yra pavojinga. Jei rusai išvystys tuos du placdarmus šiauriniame ir pietiniame miesto flange, problemų gali būti daug. Miesto gynybos rajonas gali būti suskaldytas į dalis. Akivaizdu, kad Ukrainos vienetai daro viską, ką gali, agresoriui čia labai rūgštu.

Okupantams dar šiek tiek pavyko pajudėti Torecko centre. Kita vertus, agresoriui puolant nuo Niu Jorko link Leonidivkos, Ukrainos gynėjai išlaikė pozicijas.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Ukrainos pajėgos išlaiko pozicijas Lysivkos – Promino – Vozdvyženkos ruože. Tuo metu prie Selydovės įtampa kaista, rusai nustūmė ukrainiečius nuo šiaurinių gyvenvietės prieigų. Okupantai nuo Cukurynės palei geležinkelį ėmė stumtis į šiaurės vakarus link Vyšnevės. Tokį VEV ekspertai prognozavo dar rugsėjo 15 dieną.

Centras. Rusams toliau nesiseka pralaužti ukrainiečių gynybos Cukurynės – Hyrniko ruože. Ukrainos vienetai taip pat laiko gynybą rytiniame Vovčos upės krante (karščiausia šiuo metu prie Želane Druhos).

Pietinis flangas. Ukrainos pajėgos toliau naikina rusų šarvuotos technikos kolonas, tačiau agresorius išlaiko didelį puolamųjų operacijų tempą link Kurahovės.

Ukrainos gynėjai išlaikė pozicijas Novoukrainkos – Bohojavlenkos ruože.

Zaporižios kryptis

Agresorius tęsia savo operacijas Velyka Novosylkos sektoriuje. Šį kartą prie Zolota Nyvos ukrainiečiai išlaikė pozicijas. Tačiau kaip ir spėta, rusai ėmė atakuoti Levadnės rytinį flangą bei sugebėjo pasistūmėti. Šiais veiksmais jie kuriasi sau placdarmą, kad lengviau įveiktų vandens kliūtis, kurios iš pietų dengia Novodarivkos gyvenvietę.

Kursko kryptis

Situacija iš esmės yra nepasikeitusi – sunkūs mūšiai vyksta beveik visoje kontaktinėje linijoje, rusai ir toliau stengiasi galutinai perimti iniciatyvą. Ukrainiečiai tikrai nelinkę nusileisti, gerą pavyzdį rodo 95-oji oro desanto brigada, daužanti agresoriaus 155-osios jūrų pėstininkų brigados padalinius.

Trečiadienį įvyko viena masiškiausių rusų atakų naudojant dronus. Prieš tai kelias dienas vyko agresoriaus dronų vienetų pergrupavimas, ypač atsižvelgiant į spalio 10 dienos ukrainiečių sėkmingą smūgį „Šahedų“ sandėliui Krasnodaro srityje netoli Eisko. O praėjusią naktį rusai iš tos pačios Krasnodaro srities, taip pat Kursko bei Oriolo sričių, Ukrainos teritoriją atakavo 136 dronais.

Ukrainiečiai numušė 51 droną, 60 iš likusių dėl EW priemonių veiklos nepasiekė taikinių. Agresorius, nepaisant akivaizdžių grėsmių savo oro gynybos sistemoms, ir toliau jomis terorizuoja Ukrainos civilius. Jei užvakar tai darė iš Krymo, praėjusią naktį „S300“ arba „S400“ raketomis buvo smūgiuota Donecko kryptyje.

Tai, kad rusams yra ko bijoti, ukrainiečiai įrodė sėkmingai smūgiuodami Zaporižios krypties užnugaryje, poligone, pratybose besitreniruojančiam agresoriaus vienetui. Kelios dešimtys okupantų sužeisti arba žuvę.

Ukrainos pajėgos atakavo rusų komunikacinį mazgą Škadovske bei raketomis smūgiavo Tokmako ir Melitopolio apylinkėse.

Rusų karo propagandistai ėmė skųstis telegramuose, kad kremlius ir „gynybos“ ministerija bando nuslėpti ukrainiečių smūgius Rusijos teritorijoje. Dažniausiai tokie kremliaus kontroliuojamų propagandistų „tiesos ir teisybės poreikiai“ atsirasdavo, kai aukštuose ar net aukščiausiuose Rusijos kariniuose – politiniuose sluoksniuose artėdavo pokyčiai. Pažiūrėsime, kaip bus dabar.