Bet pradėkime nuo situacijos Kursko kryptyje.

Ukrainiečių kairysis flangas. Obuchovkos – Liubimovkos ruože – be esminių pakitimų.

Gluškovo rajono pietuose taip pat pakitimų nefiksuota, ukrainiečiai toliau veikia Vesioloje apylinkėse bei bando išplėsti savo flangus. Agresorius pripažįsta, kad Ukrainos vienetai yra įsitvirtinę Novyj Put – Obuchovka – Medvežje.

Reikia pasakyti, kad Obuchovka (ne ta pati, kuri prie Liubimovkos) gyvenvietė yra aukštumose, pietinėse Vesioloje prieigose. Kadangi pastaroji gyvenvietė gali būti atakuojama nuo aukštumų, ukrainiečiai čia turi iniciatyvą. Neatmestina, kad dalis ar net visa Vesioloje jau yra „niekieno“ teritorija. Tą patį galima pasakyti ir apie vakariau esantį ruožą Volfino – Krasnoaktiabriskij.

Šiame ruože ne pirmą kartą yra fiksuojamas rusų artilerijos darbas, kas indikuoja, jog čia veikia nenustatyto dydžio ukrainiečių vienetai.

Ukrainiečių dešinysis flangas. Agresorius skelbia, kad užėmus Borkus, jo pajėgos sugebėjo pasistūmėti link Plechovo. Kiek tame yra tiesos, sunku pasakyti, tačiau matomas akivaizdus rusų noras nupjauti ukrainiečių placdarmą Kursko kryptyje palei sieną, taip tikintis jį apsupti.

Charkivo kryptis

Ukrainiečiai įsitvirtina Agregatų gamykloje Vovčanske. Suprasdami, kad šios naujos pozicijos yra pažeidžiamos, jie atakuoja į šiaurės vakarus, po ko sugebėjo išplėsti „niekieno“ teritoriją.

Agresorius praneša, kad Ukrainos gynėjai suaktyvino atakas Lypcių sektoriuje. Nepatvirtintais duomenimis, Ukrainos pajėgoms pavyko pasistūmėti Hlybokėje.

Luhansko kryptis

Kupjanskas. Kontaktinėje linijoje – be pakitimų, tačiau situacija Kruhliakivkos – Kolisnykivkos ruože (Oskilo upės rytinis krantas) išlieka labai sudėtinga. Okupantai tęsia puolimą šiauriniame flange ir bando kurtis sąlygas tolimesnėms operacijoms Kupjansko link.

Lymanas. Sunkūs mūšiai tęsiasi, kontaktinėje linijoje – be pakitimų. Neatmestina, kad čia mūšiai gali tik intensyvėti, nes rusai gali bandyti pasinaudoti tikėtinu Kupjansko sektoriaus perskėlimu. Taigi, jie gali bandyti visame sektoriuje nustumti Ukrainos gynėjus už Žerebeco ir Severskyj Doneco upių, o tada judėti link Lymano bei iš šiaurės paremti savo veiksmus link Syversko.

Donecko kryptis

Časiv Jaras. Mieste ir apylinkėse bei Torecko ruože – be esminių pakitimų, tęsiasi sunkūs mūšiai.

Pokrovskas – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Ukrainos pajėgos bando išlaikyti rusus ruože Novohrodyvka – Hrodyvka – Vozdvyženka, tačiau nustumti agresorių už upės Žuravka kol kas nepavyksta. Maža to, rusai išlygino kontaktinę liniją prie Krutyj Jaro gyvenvietės palei upę Žuravką sau naudinga linkme.

Tęsiasi kautynės šiaurinėse ir rytinėse Selydovės prieigose, Ukrainos gynėjai išlaiko pozicijas.

Centras. Ukrainos pajėgos išlaiko pozicijas Cukurynėje – Hyrnyke, agresorius atakuoja šio ruožo ukrainiečių logistiką. Rytiniame Vovčos upės krante taip pat nelengva. Okupantai įsitvirtina Želane Peršoje, stumdamiesi į pietus link Želane Druhos.

„Viliamės, kad rytiniame krante vis dar esančios ukrainiečių pajėgos spės atsitraukti į vakarinį krantą“, – rašo ekspertai.

Karas Ukrainoje

Pietinis flangas. Deja, bet Vuhledare esančios Ukrainos pajėgos iš esmės yra ugnies maiše (apsupime), t. y., agresorius turi ženklią persvarą ugnimi, kryžmine ugnimi kontroliuoja logistinius kelius į miestelį bei su žeme lygina patį Vuhledarą. Ukrainiečių atsitraukimas jau dabar būtų komplikuotas.

Žinoma, jis nėra neįmanomas, tačiau tam reikalinga rusų vienetų ir jų logistikos sukaustymas ugnimi (artilerija, dronai) bei manevru (kontratakos), o taip pat pasitikimas kitame ruože Novoukrainka – Bohojavlenkos pietinės prieigos – Katerynivka.

Daugiausia, ko galima tikėtis, tai pasitikimo naujame ruože, tačiau ir čia (žinant ukrainiečių neigiamą patirtį Pokrovsko šiauriniame flange) yra abejonių.

Tačiau patys Vuhledaro gynėjai, sukaustyti agresoriaus puolimo, jau nebepajėgūs to padaryti, todėl reikalinga aukštesnės vadovybės parama ir greiti sprendimai. Svarbiausias klausimas – ar tam yra pajėgų ir resursų.

Esant kritiškai sunkiai padėčiai Centriniame ruože bei sunkėjant padėčiai šalia esančiame Velyka Novosylkos sektoriuje, kyla abejonių, ar kiti Ukrainos vienetai turės kuo padėti Vuhledaro gynėjams. Lieka galimybė trauktis patiems, kas irgi yra įmanoma. Tačiau tai gali lemti didesnes netektis ir nebūtinai gali baigtis sėkmingai. Yra ir kraštutinė galimybė – likti ir gintis iki galo.

Zaporižios kryptis

Pasinaudodami sunkia Ukrainos gynėjų padėtimi Vuhledare rusai siekia Velyka Novosylkos sektoriuje toliau stumtis palei Mokryj Jalio upę į šiaurę. Jie sugebėjo pasiekti Makarivkos pietinį pakraštį. Neatmestina, kad okupantai gali suintensyvinti operacijas nuo Zolota Nyvos ir palei Kašluhačo upę atakuoti Velyka Novosylkos rytinį flangą.

Praėjo oro gynybą

Naktį agresorius Ukrainos teritoriją atakavo 8 raketomis (iš jų keturios „Kh59“) ir 32 dronais „Šahed“.

Ukrainiečiai numušė visas keturias „Kh59“ bei 28 dronus. Tiesa, dalis rusų ugnies priemonių praėjo oro gynybą, sprogimai buvo girdėti Odesoje bei kituose regionuose. Rusai toliau aktyviai naudoja aviaciją drabstant KAB Zaporižios ir Charkivo srityse.