Jeigu V. Putinas kontroliuotų padėtį Minske, A. Lukašenka būtų seniai likviduotas

„Aš visada sakiau, jog A. Lukašenka – daug protingesnis už V. Putiną, nes aplinkui pirštą jį vynioja jau 20 metų. Kiek V. Putinas sėdi prezidento krėsle, tiek A. Lukašenka jį „apžaidžia“. Taip jau yra, kad patirties ir meistriškumo nepragersi“, – žinomo apžvalgininko Marko Feigino laidoje ironizavo atsargos pulkininkas O. Ždanovas.

Kalbėdamas apie situaciją Baltarusijoje, karybos ekspertas konstatavo, jog pati šalies visuomenė yra nusiteikusi prieš karą.

„Taip pat ir didžioji dalis kariuomenės, ypač šauktiniai taip pat nusiteikę prieš karą. Todėl, jeigu ir pavyktų V. Putinui kažkaip pašalinti A. Lukašenką, niekas negali būti tikras, kad jau kitą dieną Minske nepasirodys Sviatlana Cichanouskaja.

V. Putinas nekontroliuoja padėties. Jeigu jis turėtų vilčių išlaikyti situacijos kontrolę Minske be A. Lukašenkos pagalbos, jau seniai jį būtų pavaišinęs „Novičioku“ (Rusijos FSB naudojama nuodingąja medžiaga – red.)“, – svarstė O. Ždanovas.

A. Lukašenkos manevrai: skolina karius Rusijai, leidžia veikti verbuotojams

Buvęs Ukrainos karinių pajėgų generalinio štabo karininkas O. Ždanovas pastebi, kad bandydamas išsisukti iš sudėtingos situacijos, kai V. Putinas spaudžia siųsti karius į Ukrainą, kariauti nenorintis A. Lukašenka meistriškai laviruoja.

Olegas Ždanovas

Jis gali dalį savo kariuomenės „paskolinti“ Rusijai, kad ši būtų dislokuota karinėje bazėje Tadžikistane prie sienos su Afganistanu bei paaiškinti, jog savo pažadą padėti jau įvykdė. Kita vertus, Baltarusijos diktatorius Rusijai atiduoda nemažus kiekius amunicijos ir technikos, todėl gali argumentuoti, kad įsiveržimui į Ukrainą neturi pakankamai ginkluotės.

„O svarbiausia tai, kad jis leidžia Rusijos verbuotojams laisvai veikti Baltarusijoje. Buvę Baltarusijos kariškiai pasirašo sutartis ir eina kariauti po Rusijos vėliava. Panašu, kad jie stoja į privačias karines kompanijas, nes Rusijos įstatymai neleidžia užsieniečiams tarnauti kariuomenėje“, – kalbėjo O. Ždanovas.

Pirminiais duomenimis, sutartis su Rusija jau yra pasirašę apie 13 tūkst. baltarusių. O šis skaičius, pasak karybos eksperto O. Ždanovo, yra labai didelis.

„Jeigu kariuomenę sudaro apie 45 tūkst. ginkluotų karių, tai šis skaičius – trečdalis ginkluotųjų pajėgų.

Štai taip ir elgiasi A. Lukašenka, laviruoja ir nuolat savo aplinkoje vykdo vadinamus „valymus“. Dabar jis ėmėsi KGB, iš ten išveja visus prorusiškai nusiteikusius. Jis labai bijo pasikėsinimo ir perversmo, todėl lieka dirbti tik patikrinti žmonės“, – kalbėjo atsargos pulkininkas O. Ždanovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)