Sekmadienio vakare Vyriausybė išplatino posėdžio metu priimtų sprendimų dėl COVID-19 pandemijos valdymo sutrumpintą versiją.

Nauji ribojimai
Nauji ribojimai

Nauji ribojimai
Nauji ribojimai
Nauji ribojimai

Karantino sugriežtinimų efektas bus vertinamas po trijų keturių savaičių

Karantino sugriežtinimų efektas bus vertinamas po trijų keturių savaičių, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Matyt, po gerų trijų keturių savaičių mes galėsime „pasimatuoti“ tą situaciją, kurioje esame, pasižiūrėti, ką pasiekėme, ar yra kokių nors pokyčių, ir tada atitinkamai spręsti“, – sekmadienį žurnalistams sakė ministras.

Pasak jo, ekspertai neprognozuoja, kad rodikliai galėtų pradėti gerėti anksčiau, nes rekordinių užsikrėtimų skaičių pasekmės pasimato pavėluotai.

A. Dulkys sakė suprantantis, jog iki pat sausio 31 dienos įvestas griežtas karantinas nebus lengvas, ragino visuomenę solidarizuotis.

Vyriausybė sekmadienį nusprendė nuo trečiadienio Lietuvoje sugriežtinti karantiną: bus uždaryta dauguma parduotuvių, išskyrus maisto prekių ir vaistines, apribotas žmonių išvykimas iš namų be svarbios priežasties.

Vienų namų gyventojams bus leidžiama išvykti pasivaikščioti atvirose vietovėse savivaldybės ribose, nesusitinkant su kitais žmonėmis.

Nausėda pritaria griežtesniam karantinui

Prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį išsakė paramą Vyriausybės sprendimui griežtinti karantiną – uždrausti daugumos parduotuvių ir paslaugų teikėjų veiklą.

Šalies vadovas teigė, kad naujas priemones sekmadienį aptarė su premjere Ingrida Šimonyte ir išsakė pritarimą.

„Prieš Vyriausybės posėdį su ministre pirmininke aptarėme ir naujas karantiną griežtinančias ekspertų siūlomas priemones. Pritariau, kad šiuo metu jos yra būtinos“, – feisbuke parašė prezidentas.

Kartu jis pabrėžė, kad karantino priemonių galiojimo laikas turi priklausyti nuo epidemiologinės situacijos.

„Vyriausybė turės peržiūrėti šiandien priimtas karantino priemones, kai bendromis pastangomis sumažinsime viruso plitimą“, – teigė jis.

Prezidentas paragino žmones „didžiąsias šventes šįkart pasitikti be įprasto apsipirkimų maratono“ ir atšvęsti jas „kukliai ir jaukiai – tik artimiausiame savo šeimos ratelyje“.

„Taip mes kiekvienas galime palengvinti medikams tenkančią naštą. Su COVID-19 kovojantiems gydytojams, rezidentams, slaugytojams galime padovanoti šiek tiek atokvėpio,“ – teigė jis.

Griežtinant karantiną, nuo trečiadienio uždaromos parduotuvės, apribojamas judėjimas

Griežtinant karantiną, Lietuvoje nuo trečiadienio bus uždaryta dauguma parduotuvių, išskyrus maisto prekių, apribotas žmonių išvykimas iš namų be svarbios priežasties, tačiau šeimoms bus leidžiama pasivaikščioti atvirose vietovėse savivaldybės ribose, nesusitinkant su kitais žmonėmis.

Tokį sprendimą sekmadienio vakarą priėmė į pirmąjį posėdį susirinkusi Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė.

Be maisto parduotuvių, toliau dirbti galės vaistinės, veterinarijos, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių parduotuvės. Jose vienam asmeniui turi būti suteiktas 10 kvadratinių metrų plotas.

Veikti taip pat galės internetinės prekybos prekių atsiėmimo vietos.

Švietimo įstaigos dirbs nuotoliniu būdu, tačiau darželiai turės priimti vaikus, jei jų tėvai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu.

Nuo trečiadienio bus draudžiama išvykti už savo savivaldybės ribų, nebent vykstama į darbą, laidotuves, dėl būtinosios medicinos pagalbos ar į sau priklausančius namus kitoje savivaldybėje.

Taip pat įvedamas draudimas išvykti iš namų, nebent tai susiję su darbu, apsipirkimu parduotuvėje, vykstama į laidotuves, gydymo įstaigą. Vienos šeimos nariams bus galima išvykti pasivaikščioti atviroje vietoje.

Uždrausta bendrauti ne su savo namų ūkio gyventojais, išskyrus neatidėliotinus atvejus.

Uždraustos bet kokios kontaktinio pobūdžio paslaugos, o apgyvendinimo paslaugos gali būti teikiamos tik izoliacijai.

Taip pat nebebus leidžiami individualūs fizinio aktyvumo užsiėmimai, tačiau toliau galės vykti aukšto meistriškumo sporto pratybos.

Šios sąlygos galios iki sausio 31 dienos.

Pasak I. Šimonytės, jeigu situacija pagerėtų anksčiau, galėtų būti svarstomas karantino sąlygų peržiūrėjimas ir jos sušvelnintos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2239)