Tai parodė DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ gegužę atlikta apklausa.

Gegužės 1-osios laisvą dieną į ne darbo dieną per Kūčias išmainytų 27,4 proc. apklausos dalyvių. Nemažai respondentų (beveik 13 proc.) taip pat teigė, kad vardan šeimos šventės paaukotų religinę ir atsisakytų laisvadienio per Žolinę. Neseniai praūžusios Joninės gyventojams kelia kur kas daugiau sentimentų – ne darbo dienos šios šventės proga dėl laisvų Kūčių atsisakytų tik 8,2 proc. šalies gyventojų.

„Spinter tyrimai“ pastebi, kad vyresnio amžiaus respondentai ne taip uoliai pasisakė už gegužės 1-osios laisvadienio atsisakymą. Gegužės pirmosios mieliau atsisakytų moterys, jaunesnio ir vidutinio amžiaus, aukštesnio išsimokslinimo, vidutinių pajamų respondentai.

Taip pat pastebėtina, kad už Žolinės „paaukojimą“ dėl Kūčių dažniau pasisakė didmiesčių gyventojai. Tuo tarpu vyresnio amžiaus respondentai nejaučia didelių sentimentų Joninėms.

Už tai, kad Kūčios gali likti darbo diena, pasisakė maždaug kas dešimtas apklausos dalyvis. O daugiausiai respondentų – 29,3 proc. – teigė norintys nenorintys, kad dėl laisvų nuo darbo Kūčių būtų „nubrauktas“ kuris nors kitas laisvadienis. Tokią nuomonę daugiausiai išreiškė mažesnių ir vidutinių pajamų, žemesnio išsimokslinimo, rajonų centrų ir kaimų gyventojai.

Kurios poilsio dienos sutiktumėte atsisakyti, kad Kūčios būtų ne darbo diena? (proc.)

Gegužės 1-osios27,4
Žolinės12,9
Joninių8,2
Nenorėčiau atsisakyti nei vienos 29,3
Kūčios gali likti darbo diena9,5
Nežino/ neatsakė12,7
Iš viso100

Jaučia laisvadienių trūkumą

Apklausos dalyvių taip pat buvo klausiama, ar jie norėtų sugrąžinti senąją tvarką, kuomet šventėms sutampant su savaitgaliais laisvos dienos būdavo kompensuojamos. Už tai pasisako beveik kas antras šalies gyventojas.

Daugiau nei 33 proc. apklausos dalyvių nurodė manantys, kad Lietuvoje „labai trūksta poilsio dienų“, tad kompensavimo sistemos grąžinimas tikrai praverstų. 14,4 proc. respondentų konstatavo, kad laisvadienių kompensavimo tvarką galima atgaivinti, kadangi krizė jau baigėsi.

35,2 proc. apklaustų šalies gyventojų nostalgijos senajai tvarkai nejaučia. Ir tik 5,6 proc. nurodė manantys, kad laisvadienių kompensuoti tikrai nereikia, nes „lietuviai ir taip per mažai dienų dirba“.

Ar norėtumėte, kad būtų grąžinta tvarka, kai buvo kompensuojamos su savaitgaliais sutampančios šventės? (proc.)

Taip, labai trūksta poilsio dienų33,1
Taip, juk krizė jau baigėsi14,4
Ne, nes lietuviai ir taip per mažai dienų dirba5,6
Man gerai taip, kaip yra dabar35,2
Nežino/ neatsakė11,7
Iš viso100

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų gegužės 16- 20 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 75 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausta 1006 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!