„Pasikeitė priėmimo tvarka ir, tokiu atveju gavosi, kad trys vaikai eina į Centro pradinę, pagal gyvenamos vietos deklaraciją jiems priklauso ta mokykla, tačiau po metų paaiškėja, kad kitas vaikas, ketvirtas vaikas – jau nebepatenka į tą mokyklos aptarnavimo teritoriją“, – pasakojo keturių vaikų mama Karolina Kleinotaitė.

Mokiniai pirmumo teisę turi tik pagal priskirtą teritoriją. Toje pačioje mokykloje jau besimokantys broliai ir seserys – pirmumo nesuteikia.

Šiaulietę toks sistemos nelankstumas stebina.

„Dabar atskirti vaiką, paskutinį pirmoką, pirmokėlį, kuriam galėtų sesės ir broliai padėti adaptuotis mokykloje, kadangi jie bus jau antrokai, trečiokai – deja, tokią galimybę vaikas prarado“, – dalinosi moteris.

Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Edita Minkuvienė pasidalino, kaip veikia dabartinė sistema.

„Priėmimas yra vykdomas teritorinio principo. Vaikas iki vidurinio ugdymo, tai yra ir pradinis ugdymas, ir pagrindinio ugdymo pirmoji dalis – penktos-aštuntos klasės, ir antroji dalis – devintos-dešimtos klasės, pagal įstatymą turi patekti į aptarnaujamą teritoriją pirmumo teise“, – pasakojo ji.

Kadangi pagal gyvenamą adresą vaikui nepriklauso Centro pradinė mokykla, šeima net negalėjo teikti prašymo, o vaikus ne pagal teritoriją mokykla priimti gali tik į laisvas vietas.

„Vaikus surinkome labai greitai, ir į pirmas, ir į priešmokyklinio ugdymo grupes. Užsipildė tiesiog per keletą dienų, tai tų tokių laisvų vietų taip ir neliko šiais metais“, – dalinosi Šiaulių Centro pradinės mokyklos direktorė Dalia Dambrauskienė.

Neliko vietos ir mažiausiajam prisijungti prie savo brolio ir sesės.

„Tikrai labai gaila ir labai norime priimti tuos vaikus, kurie nori ateiti pas mus, ypač, jeigu tai yra šeima, vedanti jau nebe pirmą vaiką. Tai tikrai labai gaila“, – teigė D. Dambrauskienė.

Anot savivaldybės atstovės, nesusipratimų pasitaiko. Sako, kad jų pasitaikys ir ateityje.

„Pereinamuoju laikotarpiu pasitaiko atvejų, kada tos pačios šeimos vaikai patenka į skirtingas mokyklas“, – teigė E. Minkuvienė.

Anot jos, tokioms šeimoms gali padėti savivaldybės komisija.

„Galimas sprendinys nenumatytų atvejų komisijoje, kuri yra sudaryta Savivaldybės Tarybos ir tėvai teikia prašymą į nenumatytų atvejų komisiją. Komisija sprendžia, ar šitos šeimos atveju konkrečiu galima daryti išimtį“, – aiškino Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja.

Tačiau, jeigu visos vietos mokykloje jau užpildytos – komisija šeimai jau padėti negali. Šiuo atveju, būtent taip ir yra.

„Mes žinome tą situaciją, kiek norėjo ir kiek nepateko iš mūsų aptarnaujamos teritorijos. Tokių vaikų buvo ir, pagal tvarkos aprašą, mes jiems pasiūlėme mokytis greta esančioje Jovaro mokykloje“, – pasakojo Šiaulių Centro pradinės mokyklos direktorė D. Dambrauskienė.

Deja, bet ir joje vietos užsipildė akimirksniu.

„Ji yra visiškai priešingoje pusėje negu Centro pradinė mokykla. Tai kaip reikės vaikus teleportuoti aštuntą ryto vienus į vieną pusę, kitus į kitą pusę per rytinius kamščius – įdomi tokia dilema lieka“, – pasakojo keturių vaikų mama K. Kleinotaitė.

Šeima dar nepraranda vilties savo vaikui gauti vietą greta brolio ir sesės.

„Turime sąrašą vaikų, kurie nori patekti į mūsų mokyklą ir, atsiradus laisvai vietai, aš manau, kad informuosime ir tikėtina, kad anksčiau ar vėliau pateks“, – teigė Šiaulių Centro pradinės mokyklos direktorė.

Tačiau kol kas svarstoma apie galimybę lankyti privačią mokyklą, kuri yra arčiausiai tos, kurioje jau mokosi vaikai iš tos pačios šeimos.