Jo teigimu, reikia konstatuoti, kad tokias dažnas ir ilgos trukmės šilumos bangas jau sunkiai sekasi aiškinti vien tik anomalia didelio masto atmosferos cirkuliacija.

„Artėja rugsėjo vidurys, bet vidutinė paros oro temperatūra vis dar vasariška. Remiantis LHMT informacija praėjusi vasara buvo bent 1–1,5 °C šiltesnė už normą. Per visą vasaros sezoną fiksuoti 3 labai šilti laikotarpiai: birželio pabaigoje, liepos viduryje ir didesnę dalį rugpjūčio. Beje, ši paskutinė šilumos banga su labai trumpomis pertraukomis tęsiasi iki šiol.

Dar vienas įdomus klimatinis aspektas – tai, kad šilčiausia kalendorinės vasaros dalis, kuri tenka liepos pabaigai ir rugpjūčio pradžiai buvo vėsesnė už daugiametę. Detalesnę informaciją galite rasti LHMT internetinėje svetainėje.

Regioniniu ir žemyno mastu praėjusi vasara buvo šiltesnė už normą tik rytinėje, dalinai šiaurinėje ir centrinėje Europos dalyse. Ypač stiprios šilumos anomalijos vyravo (iki 5 °C aukščiau normos) Balkanuose, Rumunijoje, Moldovoje, dalyje Ukrainos ir savo vidutine oro temperatūra prilygo tropikų klimato juostoje esančioms teritorijoms. Taip pat Laplandijoje bei Špicbergene, kur nustatyti oro temperatūros rekordai iki šiol nefiksuoti per visą instrumentinių matavimų laikotarpį.

Priešingai, šiaurės vakarinėje Europos dalyje vasara buvo vėsi, o Islandijoje net ir šalta (iki 3 °C žemiau normos). Ne tik Europos regionuose buvo anomaliai šilta šią vasarą, panašaus dydžio anomalijos fiksuotos Rytų Sibire bei Labradore (Kanada), o anomaliai vėsi ji buvo Tolimuose rytuose, Vakarų Kanadoje bei vakarinėse Kinijos provincijose. Žiemos pusrutulyje (Pietų) anomaliai šaltas sezonas buvo pietiniame Atlante, Vidurio Argentinoje ir gretimai esančiuose Pietų vandenyno sektoriuose“, – aiškina G. Stankūnavičius.

Taip pat nurodė, kad po drėgnos savaitės pabaigos pietryčių oro srautas neš į pietinę Baltijos dalį sausą ir šiltą orą.

„Kaip minėta, rugsėjis prasidėjo labai šiltomis dienomis tiek Vidurio, tiek Rytų Europoje, o pirmo dešimtadienio vidutinė oro temperatūra šiaurinėje Rusijoje ir rytinėje Suomijoje buvo 6 °C, o didesnėje Vidurio Europos dalyje – 3–5 °C aukštesnė už daugiametę. Tiesa, Islandijoje ir Galisijoje (Ispanija) temperatūra tiek pat buvo žemesnė. Taip pat šiomis dienomis Islandijoje prognozuojamas sniegas, o nakties oro temperatūra vietomis kris iki -8 °C. Grįžtant prie vasaros reikia konstatuoti, kad tokias dažnas ir ilgos trukmės šilumos bangas jau sunkiai sekasi aiškinti vien tik anomalia didelio masto atmosferos cirkuliacija – dažniau kalbama apie klimato kaitos pasekmes.

Tačiau kitos savaitės anomaliai šiltus orus Lietuvoje daugiausia lems atmosferos cirkuliacija: po drėgnos šios savaitės pabaigos pietryčių oro srautas neš į pietinę Baltijos dalį sausą ir šiltą orą, vėliau virš Skandinavijos įsitvirtins didelio masto mažai paslankus, bet šiltas anticiklonas, kuris lems ramius ir vasariškai šiltus orus.

Šiandien aktyvus atmosferos frontas skiriantis, labai šiltą tropinės kilmės oro masę nuo vidutinių platumų oro masės, kerta Lietuvos teritoriją beveik per vidurį, o vėliau palaipsniui slinks į vakarus. Todėl šiandien ir rytoj didesnė kritulių (ypač liūtinių) tikimybė išliks Vidurio ir Vakarų Lietuvoje, o nuo sekmadienio jie visai liausis. Vyraus vidutinio stiprumo rytų rumbų vėjai, kurie lems sausus ir saulėtus orus. Didesnėje šalies dalyje naktimis temperatūra nenusileis žemiau +10 – +15 °C, o dieną kils iki +20 – +25 °C. Tiesa, mikroklimatinės kai kurių meteorologijos stočių sąlygos (pavyzdžiui, Varėnoje labai lengvi smėlio ir žvyro gruntai, o Utenoje neigiamos reljefo formos) gali lemti žemesnę nakties oro temperatūrą. Pajūryje naktys išliks šiltesnės (+13 – +18 °C).

Vasariški orai negali amžinai tęstis, net ir besilaikant anticikloniniams orams. Nakties trukmei artėjant prie 12 valandų net ir šilta oro masė spėja atvėsti. Kitos savaitės pabaigoje išliks daugiausia sausi ir šilti orai, bet dienos oro ir nakties temperatūra, prognozuojama, bus bent 1–3 °C žemesnė negu savaitės pradžioje. Ilgesnėje perspektyvoje žymesnio oro atšalimo ar labai lietingo laikotarpio iki rugsėjo mėnesio pabaigos neprognozuojama. Ilgalaikių orų prognozių duomenys rodo, kad spalio pirma pusė taip pat turėtų būti šiltesnė, bet drėgnesnė už normą“, – apibendrino klimatologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)