Kaip pranešė Lietuvos kariuomenė, ruošiantis pratyboms, antradienį į Klaipėdos uostą atvyko 30 NATO sąjungininkų karinių laivų, kurių įgulas sudaro daugiau kaip 4 tūkst. jūrininkų, jūrų pėstininkų, jūrų aviacijos ir kitų karinio laivyno specialistų.

Uostamiestyje viešintys laivų atstovai nuo trečiadienio dalyvaus „BALTOPS 24“ pratybų koordinacinėje veiksmų jūroje konferencijoje. Ji Lietuvoje organizuojama antrą kartą.

Dvi dienas truksiančios konferencijos metu pasisakys krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas, Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys, „BALTOPS 24“ pratybų vadovas Thomas Edwardsas Ishee.

Pratybų metu bus vykdomos amfibinės išsilaipinimo, paramos ugnimi, kovos su povandeniniais laivais, oro gynybos, minų paieškos ir nukenksminimo, antvandeninių ir povandeninių dronų bei kitos operacijos.

„Tai bus didžiausios kada nors vykusios pratybos Baltijos jūroje, jose iš viso dalyvaus apie 9 tūkst. karių ir kito personalo, daugiau kaip 50 laivų, virš 80 orlaivių iš 20 NATO šalių“, – rašoma kariuomenės išplatintame pranešime.

Nurodoma, kad pagrindinis pratybų tikslas yra suteikti sąjungininkams galimybę treniruotis reaguojant į krizines situacijas bei užtikrinant laivybos laisvę ir saugumą Baltijos regione.

Birželio 7–20 dienomis Baltijos jūroje vyks aktyvūs pratybų veiksmai, kuriuose dalyvaus ir Karinių jūrų pajėgų (KJP) priešmininis laivas „Skalvis“ bei patrulinis laivas „Aukštaitis“. Mokymuose taip pat dalyvaus ir Baltijos šalių karinių laivų junginys BALTRON, kuriam šiuo metu vadovauja karininkas Karolis Lileikis.

Pratybas organizuoja JAV karinio laivyno vadavietė Europoje ir Afrikoje bei JAV 6-asis laivynas, valdymą ir vadovavimą pratyboms užtikrina NATO jūrų smogiamųjų ir paramos pajėgų štabas.

Lietuvos kariniai laivai šiose pratybose dalyvauja kasmet nuo 1993 metų.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją