Virš Klaipėdos pliažų trečiadienį kabinamos vėliavos – vieną jų gelbėtojų, skelbianti sezono pradžią. 6 metus virš dviejų geriausių pliažų plevėsuodavo ir kitokios mėlynosios vėliavos. Bet šiemet uostamiesčio politikai nusprendė, kad jai pliažų kokybę nurodančių mėlynųjų vėliavų nereikia. Ir kiekvienai skiriamus 10 tūkst. eurų nutarė investuoti į pliažų tvarkymą.

„Turime ir technikos, turime ir personalą, kuris tą sugeba daryti. Todėl manau, kad šiais metais atvykstantys poilsiautojai nepajus, kad ta vėliava čia kaba, ar ne. (Pliažai, aut. p.) bus taip pat prižiūrimi kaip ir kasmet“, – LNK žinioms sakė Klaipėdos paplūdimų vadovas Žigintas Narmontas.

Mėlynąja vėliava šiemet dabinasi 3 paplūdimiai Kuršių Nerijoje, Birutės parko paplūdimys Palangoje ir net trys Vilniaus paplūdimiai.

O pasaulyje mėlynosios vėliavos plevėsuoja virš daugiau nei 4 tūkst. paplūdimių.

Mėlynoji vėliava

Vienas šio pliažo lankytojas teigė, jog pastebėjo, kad smėlis šiais metais yra išsijotas, o tai jam labai patinka.

Kita LNK žinioms kalbėjo, jog ne vėliavose esmė, o paslaugose, pavyzdžiui, tualetų pasiekiamumas.

Paplūdimių darbuotojai sako, kad su mėlynąja vėliava, ar be jos, darbo tvarkant pliažus įdėta tiek pat.

„Įsigijome naujos technikos: vandens motociklą ir keturratį. Darbo metu susidėvi technika, o gelbėtojai turi turėti gerą techniką. Kad gelbėjimo metu ji nesugestų“, – teigė gelbėtojų vadovas Aleksandras Siakki.

Klaipėdos paplūdimiuose iš 50 gelbėtojų pusė yra naujokai. Gelbėtojų atrankose dalyvavo rekordiškai daug – per 120 žmonių. Dalis iš kitų miestų, juos suviliojo ir naujovė. Mat atvykėliams pirmą kartą netenka ieškoti nakvynės, jiems suteikiamas bendrabutis. Pirmą kartą gelbėtojai sulauks ir savanorių pagalbos.

„Pirmiausia – aplinkosauga, kad nebūtų šiukšlinama, kad šiukšlės būtų susirenkamos. Kartais ir būnančius prie vandens įspėti, ką su gelbėtojais suderinsime“, – kalbėjo Jaunimo centro metodininkė Loreta Danupienė.

Ir nors paplūdimiuose darbą gelbėtojai tik pradėjo, jau teko ieškoti paklydusio vaiko ir karštis koją kiša.

Medikė Veronika Šilinskaitė pirmadienį LNK žinioms sakė, kad vienas žmogus jau nukentėjo nuo saulės.

„Buvo ir sužeidimų. Tad jau su trenksmu prasidėjo mūsų vasarėlė“, – kalbėjo ji.

Klaipėdos pliažuose pernai pavyko išgelbėti 27 žmones, nei vienas nenuskendo.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: