Speciali komisija iš trijų Kultūros ministerijos auditorių ir teisininkų buvo sudaryta premjero Algirdo Brazausko prašymu po to, kai vyriausiasis LNOBT dirigentas Liutauras Balčiūnas ir Lietuvos kamerinio orkestro vadovas Saulius Sondeckis viešai apkaltino G.Kėvišą neskaidria veikla. L.Balčiūno nuomone, "būdamas kultūros ministru, G.Kėvišas švaistė valstybines lėšas, milijonines sumas skirdamas savo renginiams".

Kaip pranešė Kultūros ministerija, komisijos išvadose teigiama, kad "viešai spaudoje išsakyti teiginiai dėl G.Kėvišo veiklos nepagrįsti konkrečiais juos įrodančiais dokumentais, todėl negali būti kliūtimi skiriant jį į LNOBT generalinio direktoriaus pareigas".

Atvirame laiške premjerui A.Brazauskui ir kultūros ministrei Romai Dovydėnienei L.Balčiūnas, be kita ko, teigė, esą "būtent G.Kėvišas, eidamas kultūros ministro pareigas, žlugdė teatrą".

"Teatrui pinigų neatsirasdavo, kaip ir neatsirasdavo jų naujiems teatro pastatymams. Kai tuo tarpu pinigų atsirado "Vilniaus festivaliui" bei G.Verdi operos "Kaukių balius" vienam spektakliui Trakų pilyje", - rašė L.Balčiūnas.

S.Sondeckis spaudoje rašė, jog G.Kėvišas "nekontroliuojamas švaistosi milijonais". Ataskaitoje atkreipiamas dėmesys, kad G.Kėvišui dirbant kultūros ministru, LNOBT buvo skirtas didesnis biudžetas nei ankstesniais metais, "todėl kaltinimas teatro žlugdymu yra nepagrįstas".

Komisijos nuomone, nepagrįsti yra ir teiginiai, kad nacionalinės filharmonijos skolos dengiamos jos meno kolektyvų ir koncertinės veiklos pajamų sąskaita. Ataskaitoje pabrėžiama, kad Vilniaus festivalis yra viena iš filharmonijos vykdomų koncertinių programų, o su kasmet tvirtinamomis jo sąmatomis filharmonijos meno tarybos nariai gali susipažinti.

Tyrimo ataskaitą kultūros ministrė pateikė premjerui A.Brazauskui. Prieš porą savaičių pas premjerą lankėsi ir savo palaikymą G.Kėvišo kandidatūrai pareiškė LNOBT atstovai, tarp kurių buvo operos solistai Vladimiras Prudnikovas ir Irena Milkevičiūtė, dirigentas Jonas Aleksa ir kiti.

G.Kėvišas LNOBT vadovu turėtų būti paskirtas iki liepos 15 dienos. Teatrui vadovauti G.Kėvišas galėtų pradėti tik nuo šios datos, kadangi pagal įstatymą buvęs kultūros ministras metus negali vadovauti anksčiau jam pavaldžiai įstaigai.

G.Kėvišas iki 2000 metų liepos 15 d. ėjo kultūros ministro pareigas tuometinės liberalų ir socialliberalų koalicijos vyriausybėje. Pakartotinį Kultūros ministerijos atvirą konkursą LNOBT generalinio direktoriaus pareigoms užimti G.Kėvišas laimėjo prieš pusantro mėnesio.

Šiuo metu LNOBT generalinio direktoriaus pareigas laikinai eina direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Minderis. Naujas LNOBT vadovas skiriamas po to, kai pernai spalį iš šių pareigų savo noriu pasitraukė Julius Andrejevas.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją