Susirgęs vyras jaučiasi gerai. Jis juokauja, kad jaučiasi tarsi būtų sveikas, ir pats linkęs sakyti, kad jis neserga, o turi koronavirusą. Kol kas neaišku, ar serga ir jo žmona, nes jai kol kas neteko galimybė daryti testo.

„Ji nejaučia jokių simptomų, tai aš šeimoje kol kas esu vienintelis, kuris turi šį virusą“, – sakė M. Kazlauskas.

Į Dominikos respubliką jie keliavo su draugų kompanija. Vyro žiniomis, jis yra penktasis, kuris turi šį virusą. Keturi asmenys buvo nustatyti dar praėjusią savaitę.

„Žiniasklaidos dėka aš ir susekiau šitą informaciją, kad mes taip pat galime turėti. Kartu su mumis keliavę asmenys patvirtinti koronaviruso turėtojais.

Mano žiniomis, keturi asmenys šiuo metu planuoja daryti arba jau pasidarė testus. Mano žmona ir dar vienas asmuo kol kas nejaučia jokių simptomų, todėl niekas jiems nerekomenduoja ir neskiria laiko testui daryti“, – pasakojo M. Kazlauskas.

Patyrė netipinius simptomus

Vyras sakė, kad prieš patvirtinant diagnozę, būtų galėjęs lažintis, kad neturi koronaviruso. Jo jaučiami simptomai yra netipiniai.

„Simptomai, kuriuos jaučiau, nebuvo tie, kurie skelbiami viešai. Mano temperatūra kartais pakildavo iki 37,2- 37,3 (…) laipsnio Celsijaus. Tai buvo reti atvejai, dažniausiai ji buvo žemesnė nei 37 laipsniai Celsijaus. Vienintelis simptomas, kas irgi paskambinus 1808 sakė, kad tai yra ne koronaviruso simptomas, tai buvo užgulusi nosis“, – pasakojo M. Kazlauskas.
Simptomai, kuriuos jaučiau, nebuvo tie, kurie skelbiami viešai. Mano temperatūra kartais pakildavo iki 37,2- 37,3 (…) laipsnio Celsijaus. Tai buvo reti atvejai, dažniausiai ji buvo žemesnė nei 37 laipsniai Celsijaus. Vienintelis simptomas, kas irgi paskambinus 1808 sakė, kad tai yra ne koronaviruso simptomas, tai buvo užgulusi nosis

Vyras savo savijautą lygino su alergine reakcija.

„Galbūt dar tai šiek tiek gali priminti sinusitą, kai kaktoje šiek spaudžia“, – pasakojo M. Kazlauskas.

Vyras pasakojo, kad kitam jų kompanijoje buvusių asmenų pasireiškė toks simptomas kaip uoslės ir skonio receptorių sutrikimas, ir taip pat neaukšta temperatūra.

Jo žiniomis, pirmiesiems atvejams, kurie buvo ištirti, buvo pasireiškę standartiniai simptomai – šiek tiek aukštesnė nei 37,5 laipsnio Celsijaus temperatūra ir kosulys.

Iki šiol su vyru niekas nesusisiekė

M. Kazlauskas sakė iki šiol nesulaukęs jokio skambučio iš specialistų.

„Aš juokauju, kad gal jau niekas ir nesusisieks, nes aš bendrauju per žiniasklaidą, per socialinius tinklus, ir manau, kad visi mato, kad aš jaučiuosi puikiai. Tai kam čia su manimi susisiekti.

Po vakar priimto vieno iš nutarimų aš tik šiek tiek nerimauju – šiuo metu gyvenu Vilniuje, tai gali būti, kad vieną dieną pasibels ir pakvies mane praleisti atostogas Vasaros 5. To labai nenorėčiau, nes puikiai gyvenu ir jaučiuosi savo namuose, izoliuotas, karantinuotas, ir su niekuo nebendrauju“, – pasakojo vyras.

Jau anksčiau vyras pasakojo, kad diagnozę sužinojo per Elektroninės sveikatos istorijos portalą esveikata.lt, tuo kontaktai su sveikatos sistemos specialistais pasibaigė. Jis tyrėsi mobiliame punkte.

„Deja, kad ir kaip būtų liūdna, su mumis iki šiol niekas nesusisiekė ir galbūt visa tai ne kiek dėl mano sveikatos ir savijautos, ką aš turėčiau daryti, nes jaučiuosi, kaip ir minėjau, puikiai, bet galbūt pasiklausti, ar su niekuo nebendravau, ar galbūt kitus žmones reikėtų izoliuoti. Tiesiog, kad kažkokią elementarią instrukciją duotų, kaip elgtis toliau“, – nuogąstavo renginių vedėjas.

Paklaustas, ar kartais jis nėra kaip tik išimtis iš taisyklės ir su juo galbūt nespėjo tiesiog susisiekti, bet su kontaktiniais asmenimis tai buvo padaryta, Mantas tuo labai suabejojo.

„Galbūt galvokime taip, kad išimtis yra visa mūsų kompanija, nes su niekuo iš mūsų kompanijos nebuvo susisiekta. Aš tiesiog labai norėčiau tikėtis, kad tiesiog mes esame tokia išimtis ir galbūt kažkur pasimetė mūsų kontaktiniai duomenys, ar pan. Jeigu kas nors norėtų perduoti mano kontaktus, tai, manau, kad jau visos žiniasklaidos priemonės juos turi ir tikrai gali tai padaryti“, – šypsojosi M. Kazlauskas.

Vyras greitai nuvijo į šalį mintis dėl to, kur galėjo pasigauti koronavirusą. Pasak jo, atsekti, kur tai galėjo įvykti, tikrai yra labai sudėtinga.

„Juolab, kad mūsų visa kompanija, kuri keliavo, laikėsi ypatingos higienos. Mes jau skrisdami iš Lietuvos, kadangi čia jau buvo problema su apsaugos priemonėmis, jau per pirmąjį sustojimą Helsinkyje apsirūpinome vaistinėje visomis būtinomis apsaugos ir higienos priemonėmis, kurios buvo rekomenduojamos. Visos kelionės laikėmės rekomendacijų. Pačioje kelionėje tikrai visuose restoranuose, viešbučiuose ir pan. ypač laikėmės higienos, kad ir koronaviruso grėsmės ten nejautėme“, – sakė jis.
Mes jau skrisdami iš Lietuvos, kadangi čia jau buvo problema su apsaugos priemonėmis, jau per pirmąjį sustojimą Helsinkyje apsirūpinome vaistinėje visomis būtinomis apsaugos ir higienos priemonėmis, kurios buvo rekomenduojamos. Visos kelionės laikėmės rekomendacijų.

Pašnekovo teigimu, jų kompanija turėjo ir kaukes, ir pirštines, ir viską darė remdamiesi rekomendacijomis.

„Rankų higiena ir patarimų neliesti veido tikrai laikėmės, po kiekvieno kontakto dezinfekuodavomės, kadangi kiekvienas kišenėje turėjome dezinfekcinio skysčio“

Keliautojų kompanija vyko per kelis oro uostus – Vilnius-Helsinkis-Puntakana ir atgal grįžo vėl per Helsinkį. Manto teigimu, visose šalyse buvo tikrinama ir matuojama temperatūra, reikėjo pildyti specialias formas.

„Taip pat buvo ir Lietuvoje, tikrai su tuo dirbantys žmonės labai stengėsi ir tikrai pastebėjau jų geranoriškumą, nuoširdų darbą. Galiu jiems tik pasakyti nuoširdų ačiū“, – tikino vyras.

Jau prieš grįžtant namo didžioji dalis mūsų grupės susitarė, kad tikrai laikysis saviizoliacijos ir liks namuose, neis į darbus.

„Mums grįžus pasakė, kad šalys, per kurias grįžome nėra rizikos šalių sąraše, todėl ta saviizoliacija nėra būtina ir į darbą galime eiti. Tačiau mes pasakėme, kad tikrai užsiimsime saviizoliacija ir susitars su darbdaviais tie, kurie neturi savo verslų. Problemų su maistu, ačiū Dievui, neturime. Iš atostogų, taip sakant, parsivežėme papildomų kilogramų ir jeigu atsargų pritrūks, nieko tokio. Kalbant rimtai, puikiai apsirūpiname maistu iš prekybos centrų, kur užsisakome per mobiląją programėlę, viską apmokame iš anksto ir su kurjeriais nebendraujame“, – tikino M. Kazlauskas.

Taip pat pridūrė, kad po vakarykščio pasiviešinimo dėl koronaviruso teigiamo testo ir draugai pradėjo siūlyti pagalbą atvežti maisto. Kitų paslaugų jam irgi netrūksta, kadangi daug ką galima susiorganizuoti nuotoliniu būdu ir bendravimo netrūksta.

„Tikrai rekomenduoju likti namuose, atsirasti mėgstamas namuose veiklas, o už lango gražus oras, galima atidaryti balkono sezoną“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (360)