Tokį pasiūlymą parlamentaras pateikė Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje, tačiau kiti jo kolegos siūlymui nepritarė.

„Niekada nebus gerai – vienas dirba Klaipėdoje, kitas – Visagine, dar kitas – Vilniuje, o mes visiems vienodai paskirstome: 0,2, 0,5... Absurdas. Juk vieną mėnesį Seimo nariui reikia vienų išlaidų, kitą mėnesį – kitų, o mes kaip maži vaikai, įsiteikdami nežinia kam, nustatome ribas. Įsiveskime tada, kiek Seimo narys turi suvalgyti per pietus, kiek vakarienės. Čia svarbiau, nei paskirstyti, kiek transportui, kiek nuomai, kiek benzinui, kiek dar kam nors“, - piktinosi parlamentaras.

Tačiau dauguma komiteto narių nesutiko atsisakyti parlamentinei veiklai skirtų išlaidų skirstymo į kategorijas.

Teisės ir teisėtvarkos komitetas tik nustatė, jog per dvi savivaldybės išsidėsčiusioje vienmandatėje apygardoje išrinktas Seimo narys galės turėti ne vieną, o du biurus, išlaidos biurui išlaikyti tokiam parlamentarui galės sudaryti ne 0,2 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio (VMDU) sumą, o bus trečdaliu didesnė.

Į šią sumą neįeina biuro nuoma ir šildymas, nes už tai mokės Seimo kanceliarija.

DELFI primena, kad parlamentarai po pateikimo yra pritarę įstatymui, kuriuo politikams netiesiogiai didinamos parlamentinei veiklai skiriamos išlaidos. Pagal šį įstatymą bendra Seimo narių gaunama suma parlamentinei veiklai sieks 1,3 VMDU dydį, tačiau parlamentarai turės kur kas mažiau išlaidų – iš šių pinigų jiems nebereikės apmokėti biuro ir automobilio nuomos, nes šias išlaidas apmokės kanceliarija.

Šiuo metu išlaidos parlamentinei veiklai siekia 1 VMDU, tačiau jomis reikia apmokėti ir automobilio nuomą, biuro nuomą, jo išlaikymą, apsirūpinti kanceliarinėmis išlaidomis bei skirti dalį pinigų visuomenės informavimui, ką nuveikei Lietuvos žmonių labui.

Šuo metu 1 VMDU sudaro 2175 Lt, 1,3 VMDU – 2827 Lt.

Naujasis įstatymas, jeigu jis būtų galutinai priimtas, nustatytų, kad Seimo nario išlaidos parlamentinei veiklai, būtų skiriamos 4 sritims: a) kanceliarinėms priemonėms, biuro išlaikymui (0,2 VMDU), bet ne nuomai; b) informacijos sklaidai apie nuveiktus darbus, leidiniams (0,5 VMDU); c) išlaidoms tarnybiniams telefonams ir ryšio priemonėms (0,1 VMDU); d) savo arba nuomojamo automobilio kurui, visuomeniniam transportui, taksi (0,5 VMDU).

Seimo nariams, kurių biurai yra ne Vilniaus mieste ši suma didinama taikant koeficientą 0,2 kiekvienam 100-ui kilometrų nuo sostinės centro iki apygardos administracinio centro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)