Asociacijos „Ekosistemų apsaugos centras“ pirmininkas P. Adeikis pasidalijo geležinkelio darbuotojų padaryta fotografija.

„Būna ir taip. Vienas lokys rastas negyvas Kupiškio rajone ant traukinio bėgių. Numuštas traukinio. Rado geležinkeliečiai,“ – teigiama įraše.

P. Adeikis Delfi pasakojo, kad jo kolega pranešė, jog geležinkeliečiai apeidami rado ant bėgių numuštą lokį. Apie tai pranešta medžiotojams, kurie, nuvykę į vietą, lokį rado jau nuverstą nuo bėgių. Apie tai pPanevėžio valdybos Aplinkos apsaugos agentūtai.

„Iš nuotraukos matau, kad jis ne šiandien nutrenktas. Guli jau kokią savaitę. Matosi, kad ir akys pabaltavusios, pats papuvęs“, – pasakoja ekspertas.

Jis sako, kad šiuo metu rudieji lokiai dažnai ne tik praeina, bet ir ilgiau užsilieka rytų Lietuvoje palei sieną su Baltarusija esančiuose rajonuose. Įtariama, kad jų čia gali būti ne vienas.

„Pas mus užklysdavo visada, bet dabar, kai Latvija, Lietuva ir Lenkija atsitvėrė nuo Baltarusijos, sutrikdytas rudųjų lokių migracijos takas. Vietoj to, kad pramigruotų pro Lietuvą į Baltarusiją, vis dažniau apsistoja čia“, – pasakoja P. Adeikis.

Kiek laiko šie gyvūnai užtrunka Lietuvoje – neaišku. Pasak tyrėjo, reikia uždėti apykakles su siųstuvais, ir stebėti lokių elgseną. Manoma, kad lokiai čia gali pasilikti ir žiemoti, tačiau tokių įrodymų dar nėra.

„Pernai metais filmavau patelę pavasarį, tai irgi buvo rytų Lietuvoje. Baltarusijos pasienyje. Šiemet buvo atsiųsta nuotrauka, kur patelė su keturiais pernykščiais lokiukais, bet neužsiliko, pasisuko ir išėjo“, – sako P. Adeikis.

„Labai didelė padėka medžiotojams, kurie apie tokius įvykius praneša man kaip tyrėjui“, – atkreipia dėmesį specialistas.

Mat lokys – labai greitai judantis gyvūnas. Per dieną gali nutolti 20 kilometrų, todėl specialistams sunku susekti jų buvimo vietą.

Lietuva – lokiams nepalanki dėl daugybės gyvenviečių

Pasak P. Adeikio, Lietuvoje labai daug gyvenviečių, ypač – vienkiemių, todėl lokiams trūksta laisvų neapgyvendintų plotų.

„Mes turime tiek urbanizuotą kraštovaizdįį tiek apgyvendintą žmonių, kad neįmanoma lokiams nepriartėti prie žmonių. Lietuva – vienkiemių kraštas. Baltarusijoje jie išnaikinti. Baltarusijoje daug miško, pelkių, praktiškai nėra vienkiemių“, – pasakoja specialistas.

Kaip elgtis sutikus lokį?

Rudųjų lokių tyrėjas sako, kad žmonės Lietuvoje dar nežino, kai pelgtis sutikus tokį gyvūną.

„Patarimas vienas – nebūtina šūkauti miške, bet visada reikia eiti, kad gyvūnai tave girdėtų. Tai nereiškia rėkauti, bet tratėti, šnekėtis, kad gyvūnas girdėtų. Jei atsitiko taip, kad gyvūnas jūsų neišgirdo, jūs išdygote panosėje, save saugodamas jis gali pasielgti agresyviai. Bet ne tik rudasis lokys. Pas mus baisiausias gyvūnas- briedžio patelė su jaunikliu“, – pasakoja tyrėjas.

Jo teigimu, susidūrus su lokiu reikėtų palengva nuo jo šalintis ir jokiu būdu nebėgti.

„Stebėti, ką daro ir trauktis. Nemėtyti nieko į jį – tai gali tik suerzinti. Jei matote, kad lokys dar tik domisi jumis, tai trauktis iš jo regėjimo. Lokys labai gerai užuodžia. Žinant, kad miške yra lokių, būtų gerai turėti specialių pipirinių dujų“, – pasakoja P. Adeikis.