Naujoji Seimo vadovė atvirai atsakinėjo į DELFI skaitytojų klausimus apie savo įvaizdį ir moteriškumą. Tačiau konflikto su prezidente Dalia Grybauskaite L. Graužinienė teigė nenorinti prisiminti.

„Prie šios temos nenoriu grįžti, vakar labai aiškiai nubrėžiau liniją prezidento ir Seimo santykių kontekste“, - paprašyta atskleisti, dėl ko D. Grybauskaitė jos neskyrė socialinės apsaugos ir darbo ministre, teigė L. Graužinienė.

Po J. Statkevičiaus ir M. Petruškevičiaus: stilisto kol kas nereikia

DELFI skaitytoja Laura teiravosi, kas padėjo naujajai Seimo pirmininkei prieš svarbiausią Seimo posėdį pasirūpinti makiažu. Šios paslapties „darbietė“ neatskleidė.

„Noriu padėkoti tiems žmonėms, su kuriais kažkada teko dirbti, džiaugiuosi, kad net ir vidurnaktį paskambinus ir paprašius pagalbos, ryte šie klausimai buvo išspręsti. Nenoriu detalizuoti, kas padėjo, nes dar nuviliosite“, - šmaikštavo L. Graužinienė.

Politikės įvaizdį savu laiku yra formavę du garsūs vyrai – Juozas Statkevičius ir Mantas Petruškevičius. Tačiau užėmusi Seimo pirmininkės pareigas, bent jau kol kas, ji stilisto samdyti neketina.

„Tą įvaizdį formuosiu pati, o kokios reikės pagalbos, kiekvienu atveju spręsiu atskirai“, - svarstė L. Graužinienė.

„Senis ir jūra“: viskas arba nieko

Sakydama savo, kaip kandidatės į Seimo pirmininkės postą, kalbą, L. Graužinienė atskleidė naktį skaičiusi Ernesto Hemingway kūrinį „Senis ir jūra“. Vėliau, TV3 eteryje, ji pareiškė besivadovaujanti šiuo literatūros šedevru savo gyvenime. Paprašyta detalizuoti, kas ją įkvepia E. Hemingway kūrinyje, politikė patarė skaityti kiekvieną jo eilutę.

„Man svarbus visas kūrinys, negaliu išskirti nei eilutės, jį vertinu kaip aukščiausio lygio meno šedevrą, manau, ir autoriaus gauti apdovanojimai tai parodo. Jį reikia cituoti visą arba nieko“, - teigė L. Graužinienė.

Loreta Graužinienė
Seimo posėdžio metu konservatorius Kęstutis Masiulis mestelėjo repliką apie „Senį ir jūrą“, už ką vėliau buvo gėdinamas kai kurių parlamentarų. Ką būtent pasakė K. Masiulis, Seimo pirmininkė neatskleidžia.

„Ne mane asmeniškai įžeidė, to nepriėmiau kaip įžeidimo, tai priėmiau kaip žmogaus kultūros stoką“, - konservatoriaus replikų nesureikšmino L. Graužinienė.

Pinigai pradeda kelti problemas

Padidėjusios algos ir Seimo pirmininkui priklausančių reprezentacinių išlaidų ji taip pat nesureikšmina.

„Gyvenu pagal principą, kad žmogus pinigų turi turėti tiek, kiek reikia būtiniausiems šeimoms poreikiams užtikrinti ir dar šiek tiek daugiau, bet iki tam tikros ribos, nes po to pinigai pradeda kelti problemas, kaip juos sėkmingai investuoti“, - samprotavo Seimo vadovė.

Paklausta, ar partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas jai yra finansiškai padėjęs, politikė teigė pinigų iš partijos patriarcho niekuomet negavusi. „Neprisimenu, kad apie tai būčiau kada sakiusi, niekada man asmeniškai finansiškai Viktoras nėra padėjęs. Šeimos finansais rūpinasi mano vyras“, - teigė L. Graužinienė.

DELFI skaitytojo paklausta, kaip vertina „tvarkiečių“ siūlymą grąžinti mirties bausmę, Seimo pirmininkė teigė nematanti tam galimybių.

„Vertinu neigiamai, suprantu tuos žmones, kurie emociškai galbūt ieško greito sprendimo. Tai rodo, kad galbūt mūsų Baudžiamajame kodekse bausmės dydis ne visada adekvatus padarytam nusikaltimui. Bet dėl mirties bausmės esame pasirašę tarptautinius dokumentus, kurių negalime laužyti. Mūsų Konstitucija nenumato tokios galimybės, tai išaiškino Konstitucinis Teismas“, - aiškino politikė.

Į Maskvą vyko ir asmeniniais reikalais

DELFI skaitytojui Donatui priminus, kaip ji su partietėmis juodosios buhalterijos skandalo įkarštyje keliavo lankyti Maskvoje užsibuvusio V. Uspaskicho, Seimo vadovė teigė tai dariusi su aukščiausių valstybės vadovų žinia.

„Noriu priminti, kad Darbo partija tuo metu buvo valdančiojoje daugumoje, Viktoras prieš išvykstant buvo ministro pirmininko Algirdo Brazausko komandos narys, be abejo, jam išvykus reikėjo perimti kai kuriuos klausimus. Beveik visais atvejais į Maskvą vykau žinant Amžiną Atilsį prezidentui ir buvusiam premjerui Algirdui Brazauskui“, - pasakojo L. Graužinienė.

Be to, į Maskvą ji kartais vyko ir asmeniniais reikalais, apie kuriuos Seimo pirmininkė linkusi nutylėti.

„Keletas vizitų buvo asmeninio pobūdžio, bet apie asmeninius klausimus turiu teisę nekalbėti.“, - pridūrė Seimo pirmininkė.

Atskleidė, kur nepritaria V. Uspaskichui

Nors V. Uspaskichas referendume dėl atominės eletrinės balsavo už, L. Graužinienė stoja į kitą barikadų pusę.

„Šiuo klausimu tauta yra išreiškusi savo nuomonę referendume ir visada gerbsiu tautos pasirinkimą“, - teigė Seimo pirmininkė.

DELFI skaitytojo Jono kritika Darbo partijai dėl esą atstovaujamų Rusijos interesų L. Graužinienei įspūdžio nepadarė.

„Tai jūsų nuomonė, aš ją priimu, tačiau turiu savo nuomonę, 2003 m. aš pati buvau tos partijos steigėja, dalyvavau rašant partijos statutą, programą, kuriant skyrius, formuojant partijos vadovybę ir mūsų partija yra sukurta kaip ne viena kita partija Lietuvoje - paremta klasikiniu demokratiniu principu. Ką besakytų oponentai, tuo labai didžiuojuosi“, - dėstė politikė.

Priminė nemalonią praeitį

Dar vienas DELFI skaitytojas priminė, kaip Seimo pirmininkės vyras Julius Graužinis teisme pripažino sumokėjęs duoklę už dokumento suklastojimą ir piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi teisiamai Vilniaus miesto vaikų globos namų direktorei Ingridai Gadliauskienei. Tada teismui liudijęs politikės vyras pareiškė, jog dirbamas globos namų direktoriaus pavaduotoju „neužtarnautai gavo premiją", todėl dalį jos – 300 litų – atidavė jį pamaloninusiai viršininkei bei taip elgtis pasiūlė kitiems globos namų darbuotojams.

Šią istoriją L. Graužinienė komentavo griežtai išreikšdama viltį, kad buvusi vyro viršininkė nebeturi nieko bendra su vaikų namais.

„Tai labai sena istorija, tenka apgailestauti, kad vaikų globos namams vadovavo tokia direktorė, kurie galimai netinkamai naudodavo net suaukotą labdarą, labdara nepasiekdavo pačių vaikų, kolektyve tvyrojo baimė ir susipriešinimas.

Neapsikentę darbuotojai patys informavo specialiąsias tarnybas, visi darbuotojai buvo apklausti kaip liudytojai, tarp jų ir mano vyras. Negaliu atskleisti ikiteisminio tyrimo detalių, kas kokį vaidmenį turėjo užimti tame ikiteisminiame procese, nes čia yra specialiųjų tarnybų kompetencijos klausimai. Kiek žinau, tai sena byla, teismo procesai įvykę, tik nežinau, kur šiuo metu dirba direktorė, jeigu žmonės kelia klausimą, pasidomėsiu, kur ji dabar, tikiuosi, ji nedirba vaikų auklėjimo įstaigoje“, - vylėsi Seimo vadovė.

DELFI primena, jog L. Graužinienė Seimo pirmininke tapo po to, kai iš pareigų netikėtai pasitraukė ankstesnis Seimo vadovas Vydas Gedvilas. Kartu su juo pareigas paliko ir pirmasis Seimo vicepirmininkas Vytautas Gapšys. V. Gedvilas ketvirtadienį perėmė buvusias V. Gapšio pareigas, o pastarasis politikas keliasi į Darbo partijos frakcijos seniūno pareigas. Jas bendražygiui užleidžia partijos įkūrėjas V. Uspaskichas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1073)