Seimo pirmininkė teigia, jog skaičiai „akivaizdžiai demonstruoja, kad leidimai pasiklausyti išduodami labai lengvai ir labai parašas padedamas lengva ranka."

„Tie skaičiai mums, kaip politikams, kelia nerimą. Aš kalbėsiuosi su Teisės ir teisėtvarkos, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkais, galbūt, yra nepakankamai aiškiai įstatyme reglamentuota. Kažkaip anksčiau nekilo tokių problemų, tačiau, kuo toliau, tuo labiau šita teise yra naudojamasi, ir skaičiai akivaizdžiai rodo, kad tai yra nenormalu", - teigė L. Graužinienė interviu „Žinių radijui".

Seimo pirmininkė žada tartis su teisininkais ir peržiūrėti įstatymus, kurie nurodo, kaip ir kokios procedūros turi būti atliktos prieš išduodant leidimą pasiklausyti.

L. Graužinienė žada pabandyti sutvarkyti įstatymus Seimo rudens sesijoje.

Klausimai dėl pasiklausymų mąsto viešai pradėti kelti po to, kai paaiškėjo, jog buvo masiškai klausytasi agentūros BNS darbuotojų.

Atliekant ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo ir valstybės paslaptį sudarančios informacijos apie galimas Rusijos informacines atakas prieš Lietuvos vadovus atskleidimo, buvo pasiklausoma 17 buvusių ir esamų naujienų agentūros BNS darbuotojų. Tokią informaciją naujienų agentūra pirmadienį gavo iš prokuratūros, primena ELTA.

Naujienų agentūra BNS kreipėsi į Teisėjų tarybos pirmininką Gintarą Kryževičių, generalinio prokuroro pareigas einantį Darių Raulušaitį ir Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovą Saulių Urbanavičių dėl masinio žurnalistų pokalbių klausymosi.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po to, kai naujienų agentūra BNS spalio 31 dieną, remdamasi pažyma, kurioje rašoma apie galimas Rusijos informacines atakas prieš prezidentę ir kitus aukščiausius šalies pareigūnus, parengė informaciją.

Vilniaus apylinkės teismo teisėjui Gediminui Viederiui suteikus leidimą Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko kratą agentūros redaktorės namuose ir įpareigojo atskleisti įslaptintos informacijos paskelbimo šaltinį.

Vilniaus apygardos teismas (VAT) konstatavo, kad žemesnės instancijos teismo teisėjas, priimdamas tokius sprendimus, pažeidė įstatymus.

Kaltinimai valstybės paslapties atskleidimu ir piktnaudžiavimu padėtimi pareikšti prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiajai patarėjai Daivai Ulbinaitei, patvirtino Generalinė prokuratūra.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)