Pasveikinti nebuvo kada

Apsilankę Ukmergėje, "Vilniaus dienos" žurnalistai J.Graužinį rado namie. Vyras buvo apsirengęs žaliu kombinezonu ir ramiai darbavosi sode.

J.Graužinis iš karto pareiškė su žurnalistais bendrauti nenorįs, nes kai gyveno Vilniuje, žmonai tapus Seimo nare šie esą jį apšmeižė.

Kiek atslūgęs jis leidosi į kalbas. Paklausus, ar pasveikino žmoną šiai tapus Seimo pirmininke, J.Graužinis į klausimą atsakė klausimu: "Paklauskit, ar aš ją mačiau? Savaitgalį namo ji negrįžo. Ji pati paskambino šįryt 6 val. iš Gruzijos supainiojusi laiką." (Tapusi Seimo pirmininke, L.Graužinienė praėjusį sekmadienį išvyko pirmojo oficialaus vizito į Gruziją – red. past.)

Seimo pirmininke L.Graužinienė išrinkta spalio 3 d. netikėtai pasitraukus Vydui Gedvilui. Politikė pareiškė, kad šios pareigos yra viso jos gyvenimo darbo įvertinimas. 2003-iaisiais įstojusi į Darbo partiją, L.Graužinienė per 10 metų padarė svaiginančią politinę karjerą.

J.Graužinis neatrodė itin laimingas, kad politinė žmonos karjera kyla kaip ant mielių, tačiau neatrodė ir labai nusivylęs. Sakė, visą praėjusį savaitgalį, kol žmona yra Gruzijoje, jis darbavosi sode.

"Taip, parvažiuos, – tarė. – Bet paskui ją bus grandinė." Ta "grandinė" – tai Vadovybės apsaugos departamento darbuotojai, lydintys L.Graužinienę pradėjus eiti naujas pareigas.

Žmoną rinkosi 7 metus

Pagyrus, kad namas – gražus, tvarkingas, J.Graužinis mįslingai tarstelėjo, jog gera ateiti į namą, kai jis jau gatavai įrengtas.

Vyras šiek tiek leidosi į praeitį. "Likimo ironija, – tarė J.Graužinis. – Mano pirmoji žmona mirė nuo madingos ligos ir paliko man 12 metų dukterį. Dabar Loreta išvažiavo į Gruziją ir man paliko sūnų, einantį 12-us metus."

Paprašius patikslinti, kas ta "madinga" liga, 70-metis J.Graužinis paaiškino: "Vėžys. Kai ji mirė, aš 7 metus rinkausi kitą žmoną." Kai išsirinko beveik 21 metais už save jaunesnę Loretą, vyras net nesapnavo, kad ši sieks politines aukštumas.

Jaunėlis Graužinių sūnus Julius gyvena su tėvu Ukmergėje, mokosi penktoje klasėje. Vyras kilstelėjo aukštyn ranką ir parodė, kad sūnus – jau jo ūgio. Vyresnysis Graužinių sūnus 26 metų Eimantas – informacinių technologijų specialistas.

J.Graužinio širdis suminkštėjo prakalbus apie šunis. Vyras pasidžiaugė savo augintiniu haskiu.

Abu sutuoktiniai Graužiniai – ūkininkai. J.Graužinis yra ūkininkas nuo 2003 m., tada įregistruotas ir jo ūkis. 2004 m. kaip jo partnerė įregistruota L.Graužinienė. Graužinių ūkis yra Ukmergės rajono Pabaisko seniūnijoje, Savidonių kaime.

Ne veltui dar prieš tapdama parlamento pirmininke paklausta, ar nežada dažniau lankyti žemdirbių, ji Seimo nariams atsakė: „Ūkininką aplankau kiekvieną dieną ir kiekvieną naktį, nes mano vyras turi ūkininko pažymėjimą“.

Šeima pasitraukė į antrą planą

Jau kuris laikas kalbama, kad L.Graužinienė slepia savo šeimą. Vienas gerai žinomas ukmergiškis, nepanoręs skelbti savo pavardės, tam pritarė. Pašnekovas tai įvardijo kaip politinį neraštingumą ir palygino su anų laikų Tarybų Sąjungos lyderiais, kurie oficialių vizitų į užsienio šalis vykdavo be žmonų. Anot jo, politikos aukštumų siekiančiam asmeniui viešumoje reikėtų rodytis ir su šeima.

Kai 2009 m. L.Graužinienė kandidatavo prezidento rinkimuose, viešumoje pasirodė su šeima. Per tuos rinkimus iki tol paprastai ir kukliai besirengusiai politikei puoštis padėjo stilistas Mantas Petruškevičius.

"Didelis pliusas jai, kad paklausė Viktoro Uspaskicho, nenorėjo, kad ją ištiktų Viktoro Muntiano likimas (2006–2008 m. V.Muntianas buvo Seimo pirmininkas – red. past.). O kas dabar yra V.Muntianas? Niekas. L.Graužinienė – gudri moteris. Buhalterė, skaičiuoti moka – apsvarstė viską: už ir prieš", – "Vilniaus dienai" sakė pašnekovas.

Kurį laiką Vilniuje gyveno paskui žmoną atsikraustęs J.Graužinis su jaunesniuoju sūnumi. Vilniaus globos namuose "Gilė" J.Graužinis buvo direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams. Teisme J.Graužinis pripažino, jog šios įstaigos direktorei mokėjo duokles, kad gautų premiją. Palaipsniui politikės šeima pasitraukė į antrą planą.

Politinė karjera – per 10 metų

Loreta Graužinienė gimė 1963 m. sausio 10 d. Rokiškyje. 1981 m. baigė Žiežmarių vidurinę mokyklą. 1982–1992 m. studijavo Lietuvos žemės ūkio akademijos Ekonomikos fakultete ir įgijo buhalterinės apskaitos ekonomisto specialybę.

Dirbo buhaltere, ekonomiste, vyr. finansininke įvairiose statybos, žemės ūkio, komunalinių paslaugų įmonėse. 1994–2004 m. buvo Ukmergės aukštesniosios žemės ūkio mokyklos (dab. Ukmergės technologijų ir verslo mokykla) dėstytoja. 1996–2004 m. – L.Graužinienės individualios įmonės savininkė ir auditorė. 1998–2004 m. bendrovės "Balanso auditas" auditorė.

Nuo 2003 m. – Darbo partijos narė. Nuo 2004 m. renkama į Seimo narius, 2009 m. kandidatavo prezidento rinkimuose. Nuo 2013 m. spalio pradžios – Darbo partijos (leiboristų) pirmininkė.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:
Tarptautinių santykių ekspertas Algimantas Kasparavičius: santykių su Rusija keblumai pirmiausia yra Lietuvos, o ne Rusijos problema.
27-erių vilnietę tapti taksiste privertė troškimas pažinti Vilnių ir jo žmones.
Vis nepradedamas šildymo sezonas Vilniuje studentų iš Turkijos negąsdina, užtat baltarusiai šąla.