„Gerumo jokio nėra. Faktų konkrečių nežinau, bet žinau viena, kad būklė nekokia“, - DELFI sakė J. Graužinis.

Vyras atsisakė kalbėti paklaustas, kokią tiksliai žinutę E. Graužinis parašė mamai L. Graužinienei. Jis sakė nieko konkrečiai nežinantis ir šiuo metu esantis ligoninėje.

„Gandų labai daug, nuomonių daug. Kol kas galiu tik spaudai padėkoti, o visa kita nežinau, kadangi ligoninėje šiuo metu“, - sakė J. Graužinis.

Seimo kancleris: E. Graužinis – labai stropus vaikinas

Seimo kancleris Jonas Milerius DELFI teigė, jog L. Graužinienės sūnus Archyvo skyriuje darbuojasi nuo praėjusių metų liepos. E. Graužinis įdarbintas puse etato.

„2010 m. jis baigė Vilniaus technikos ir verslo profesinę mokyklą, įgijo kompiuteristo specialybę. Dar mokslų metais jis pas mus atliko praktiką. Atlikęs praktiką jis 2010-2012 m. dirbo vienoje iš firmų, kuri už Europos Sąjungos lėšas mums padėjo skenuoti istorinius dokumentus. Paprastai jis dirbdavo puse etato. Ir dabar pusė. Archyve atsiradus pusei etato, nuo 2012 m. liepos mėnesio jis pradėjo dirbti Archyvo skyriuje“, - kalbėjo J. Milerius.

Pasak jo, Seimo kanceliarija apie L. Graužinienės sūnų atsiliepia tik teigiamai.

„Labai stropus, labai atsakingai dirba, kruopščiai. Skenuojant, aprašant dokumentus tai yra labai svarbi savybė“, - teigė kancleris.

Seime kancleris žurnalistams pasakojo, kad parlamento kanceliarija dažnai įdarbina negalią turinčius jaunuolius.

„Europos Sąjungoje, tarp jų ir Lietuvoje, įmonėms ir įstaigoms yra skatinimo programos, kad vaikai, turintys tokią negalią, galėtų integruotis į mūsų visuomenę ir būti pilnaverčiais nariais. Aš turiu pagrindo turėti jautrumo tokiems vaikams ir kai jie pakliūdavo į mūsų akiratį, mes juos mielai imdavome į darbą", - sakė kancleris.

„Jis ateina kiekvieną rytą į darbą, niekad nevėluoja ir tikrai atidirba, duok Dieve, mums sveikiems tiek atidirbti. Kodėl šiandien neatvyko, nežinau, bet žinau, kad jis yra pas gydytoją. Vakar jis atėjo ryte anksčiau, prieš 8 valandą, ir išdirbo iki 12 valandos, kaip ir priklauso. O kur paskui ėjo, aš nežinau", - sakė J. Milerius. 

Klausiamas, ar vaikiną kamavo kokios kitos ligos, kancleris sakė, kad pastebimų dalykų nebuvo. Jo teigimu, už darbą Seimo kanceliarijoje E. Graužinis gauna apie 1000 litų algą neatskaičius mokesčių, pasak kanclerio, vaikinas tikriausiai dar gauna ir pašalpą.

„Niekad nebuvo jokios nuojautos, kad kas nors yra. Puikiai ateidavo į darbą kiekvieną rytą, atlikdavo visas užduotis", - teigė J. Milerius.

Kaip skelbia žiniasklaida, antradienį E. Graužinis parašė trumpąją žinutę L. Graužinienei, kurios turinys suneramino Seimo pirmininkę. L. Graužinienė antradienį vakare dalyvavo Šiaulių miesto gimtadienio renginyje, tačiau vėliau ant kojų sukėlė policijos pareigūnus, kurie iškart ėmėsi ieškoti E. Graužinio. Teigiama, kad buvo išlaužtos sūnaus buto durys.

Trečiadienį ryte E. Graužinis rastas viename Vilniaus rajonų, apie vaikino buvimo vietą pranešė gyventojai.

Durys laužiamos nebuvo

Savo ruožtu policija DELFI tvirtino, kad Seimo pirmininkės sūnaus buto durys laužiamos nebuvo.

Dėl be žinios dingusio E. Graužinio, pareigūnų teigimu, naktį buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau jam atsiradus prokuratūra turėtų jį nutraukti. 

Naktį taip pat buvo apieškoma Neries upė. Narai buvo pakviesti į pagalbą policijai apieškant upę, įtariant, kad Neries upėje nuskendo jaunuolis. Plaukiant valtimi apžiūrėta upės atkarpa nuo Žirmūnų tilto iki Lazdynų tilto.

Gelbėtojas prabilo apie L. Graužinienės sūnaus paiešką: narai naktį išsiųsti prie Neries

Su DELFI susisiekė Vilniuje dirbantis ugniagesys gelbėtojas. Savo pavardės neminėti prašęs gelbėtojas papasakojo, kaip buvo organizuojama Seimo pirmininkės sūnaus paieškos operacija. Esą naktį narai išsiųsti prie Neries, buvo kilęs netgi konfliktas su vadovybe, mat gelbėjimo darbų narai negalėjo vykdyti dėl per mažų pajėgų.

„Ant kojų buvo sukelti ne tik policijos pareigūnai bet ir ugniagesiai gelbėtojai narai. Nelabai įsivaizduoju, ką šią naktį veikė mūsų kateris su narais Neries upėje. Kolegos uždavė klausimą: kodėl mes vidury nakties turime plaukioti su kateriu upėje, jeigu niekas neskęsta ir niekas nenuskendo? Atsakymas: nuvažiuokit, dingo L. Graužinienės sūnus, bus skandalas, jei nevažiuosit“, - pasakojo vyriškis.

Pasak jo, naktį vietoje dirbti galėjo tiktai du narai, kai saugumo procedūrose aiškiai numatyta, kad gelbėjimo darbus po vandeniu atlikti galima tik trise. „Turi būti trys: vienas neria, kitas jį laiko su virve, trečias būna pasiruošęs nerti, jeigu pirmam narui iškiltų pavojus“, - tęsė gelbėtojas.

„Virš vandens galima. Bet kas liečia nėrimo darbus – jie net nebūtų galėję ieškoti“, - pridūrė jis.

Anot DELFI pašnekovo, buvo nusižengta procedūroms: su dviem narais prie Neries išvyko paprastas ugniagesys, neapmokytas atlikti gelbėjimo darbus vandenyje. Be to, taip esą susilpnintos budinčios ugniagesių pajėgos.

„Davė paprastą ugniagesį. Nuėmė vieną skyrių nuo rikiuotės. Nes tiek trūksta žmonių. Vieną autocisterną nuėmė nuo rikiuotės, kad tik galėtų trys žmonės nuvažiuoti su kateriu. O jeigu kiltų gaisras Antakalnyje ar Žirmūnuose, būtų likusi tik viena mašina su 800 litrų vandens. Ir kita mašina, tarkim, su vairuotoju. Pasekmės galėtų būti labai, labai skaudžios“, - teigė vyriškis.

Pašnekovas vylėsi, kad ši situacija privers politikus geriau įsižiūrėti į tragišką ugniagesių gelbėtojų finansinę padėtį.

„Visuomenė to nežino. Žino tiktai valdžia. Žmonės nežino, kad gali labai skaudžiai pasibaigti jų nelaimės, nes nes ne visada galime važiuoti į gelbėjimo operaciją. (...) Kai pas tuos vyriausybės žmones gražiai prašai: skirkit finansavimą, duokit normalius atlyginimus, kad žmonės mokytųsi, būtų ugniagesiais gelbėtojais – ne. O kai įvyksta tokia bėda – visi sukelti ant kojų. Tai ačiū Dievui, kad viskas gerai baigėsi“, - atsiduso gelbėtojas.

L. Graužinienė iš viso turi du sūnus - Eimantą ir jaunėlį Julių. Vyresnysis sūnus turi klausos negalią.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2677)