Kiniją ir Rusiją vis tampriau sieja beribė draugystė. Kinija tapo viena iš svarbiausių Rusijos bendrininkių kare prieš Ukrainą, todėl atėjo metas ne tik garsiai tai įvardinti, bet ir veikti. Lietuvą ir JAV vienija aiškus supratimas – atremti Kinijos bei kitų autokratijų iššūkius galime tik veikdami išvien. Tam turime plėsti bendraminčių valstybių ratą, kurti patikimas ir skaidrias prekybos grandines“, – Vilniuje vykusios bendros spaudos konferencijos metu kalbėjo G. Landsbergis.

„Strateginį diversifikacijos kelią pasirinkusi Lietuva atranda vis naujų kelių į Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono rinkas, plečia bendraminčių tinklą, pasiruošusį prisidėti prie saugumo šiame regione, ir globaliai“, – pažymėjo jis.

Lietuvos diplomatijos vadovas akcentavo vieningos Europos pozicijos svarbą.

„Kaip dažnai Europoje atsitinka, 27 valstybės sukuria 27 skirtingus interesus, o mūsų oponentai geba tai išnaudoti, pasiūlydami kažkokius pasiūlymus vienai ar kitai valstybei, kurie tuo metu atrodo labai priimtini, bet neleidžia sustyguoti vieningo Europos balso. (...) Mes nuosekliai laikomės tos pačios linijos – matydami partnerius Europoje, pasirašant naujas sutartis su Kinija, įspėjame apie tų sutarčių grėsmes“, – tikino jis.

K. Cambellas: Lietuva parodė atsparumą Kinijai

Savo ruožtu dabartinės JAV administracijos Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono strategijos architektu laikomas K. Cambellas mano, kad savo atsparumą Kinijai Lietuva parodė kur kas labiau nei kitos šalys. Anot jo, Europos valstybių lyderių susitikimai su Kinijos pareigūnais siunčia nevienareikšmiškas žinutes.

„Europos partneriai turi garsiau kalbėti apie Kinijos keliamą grėsmę. Kinijos ir Rusijos įmonės tampriai bendradarbiauja pramonės srityje. (...) Bendradarbiavimo tinklas plečiasi ir Vakarų partneriai turi atkreipti atitinkamų institucijų, ypač bankinių, dėmesį dėl galimų pažeidimų“, – konferencijos metu sakė K. Campbellas.

„Kinijos ir Rusijos bendradarbiavimas prasidėjo tada, kai Putinui kilo rizika plataus masto invazijos į Ukrainą pradžioje. Dabar esame visai kitose sąlygose ir Kinija bei Rusija bendrai dirba tam, kad būtų pakeistos šalių sienos Europoje, kurias vertinome dešimtmečius. Tai yra neetiška. Manome, kad Kinijos veiksmai turi būti viešinami“, – pabrėžė jis.

Anot K. Campbello, JAV įsipareigojimai Europai nesikeičia. Visgi, kaip teigė jis, šiuo metu yra reikalinga tikslesnė strategija, kaip atremti hibridines grėsmes.

„Mūsų žinute Europai, visų pirma, kad JAV ryžtas yra ilgalaikis, mes įsipareigoję bendradarbiauti saugumo srityje“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad Lietuvai leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. 2021 metų pabaigoje Kinija pritaikė griežtas diplomatines ir ekonomines sankcijas. Be to, Kinijos užsienio reikalų ministerija oficialiai pakeitė diplomatinių santykių su Lietuva lygį – nuo ambasadoriaus iki laikinojo reikalų patikėtinio.

Įtampos dvišaliuose santykiuose tvyrojo ir anksčiau – po to, kai Lietuva pasitraukė iš „17+1“ bendradarbiavimo formato su Kinija. Tuomet šalies diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis ragino Lietuvos pavyzdžiu sekti ir kitas Europos Sąjungos valstybes. Visgi, Vilniaus pavyzdžiu pasekė tik kaimyninės Estija ir Latvija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)