„Reikia pradėti nuo svarbios žinios, kad rinkėjų signalas ganėtinai aiškus tiek partijai, tiek ir man asmeniškai. Būtų klaidinga to signalo neišgirsti. Išgirdęs signalą, kurį vertinu labai rimtai, priimu sprendimą šiandien trauktis iš Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko pareigų. Šiandien po pietų kviečiamas prezidiumo posėdis, kuriame toliau tarsimės su kolegomis dėl kitų praktinių žingsnių“, – pirmadienį rinkiminėje spaudos konferencijoje teigė G. Landsbergis.

„Šalia to priimu sprendimą daryti pertrauką savo politinėje karjeroje ir mandatą, už kurį esu labai dėkingas rinkėjams, perduodu kolegai, kuris yra už brūkšnio“, – pažymėjo jis.

G. Landsbergis tikino, kad pagrindinė jo apsisprendimo priežastis – rinkimų rezultatai. Tačiau taip pat prisidėjo ir neigiamas diskursas, siejamas su politiko šeima, nurodė jis.

„Pagrindinė tokio apsisprendimo priežastis yra rinkimų rezultatai, tačiau negaliu ignoruoti ir fakto, kad partija tampa stipriai neigiamo diskurso, naratyvo įkaite, siejamo su manimi ar mano šeima. Manau, kad partija turėtų laisvai ieškoti galimybės, kaip transformuotis, atrasti savo kelią į priekį, jog jos neapsunkintų su mano asmeniu <...> siejami klausimai, kurie nuolat tampa rinkiminės kampanijos ar politinės darbotvarkės dalimi“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Artimiausi planai neaiškūs: suprato, kad ministro pozicija sunkiai dera su partijos pirmininko atsakomybėmis

Konservatorius tikino, kad jo artimiausios ateities planai užbaigus kadenciją nėra aiškūs ir juos sudėlios „likimas ir laikas“.

„Artimiausi planai – su užsienio reikalų ministro pozicija, yra vizitų, turime Europos Tarybos pirmininkavimo uždavinių, kuriuos reikia užbaigti. Kol kas horizontas ties ta riba atsiriboja. Tolesnius planus sudėlios likimas ir laikas“, – kalbėjo G. Landsbergis.

„O dėl žmogaus už brūkšnio dar nėra galutinai nusistovėję, todėl negaliu jo įvardinti. Bus matyti, kai sukris paskutiniai balsai“, – tvirtino jis.

Iš pareigų besitraukiantis TS-LKD vadovas aiškino supratęs, kad jo buvimas ministro pozicijoje sunkiai derėjo su partijos pirmininko atsakomybėmis. Taip pat kalbėdamas apie savo ateities planus jis pažymėjo negalįs grįžti į diplomatinę tarnybą.

„Rezultatai iškalbingi. <...>. Aktyvus darbas užsienio reikalų ministro pozicijoje sunkiai dera su partijos pirmininko atsakomybėmis ir galimybe efektyviai vadovauti partijai, ypač rinkimų metu. Tai yra dalis atsakomybės, kurią prisiimu. <...> Svarbiausias argumentas yra rinkėjų signalas ir Žaliakalnio apygardos, ir daugiamandatės sąraše“, – aiškino politikas.

„Į diplomatinę tarnybą grįžti negaliu, įstatymas numato labai griežtas ribas, <...> man ta riba praėjus turbūt prieš 16 metų, tai jokių galimybių tam nematau. Bet pasaulis platus ir įdomus, manau, kad jis atneš įvairių galimybių. Neturiu planų, kuriuos galėčiau įvardinti, bet nematau savęs darančio kažko kito vertybiškai, kas būtų nesusiję su Lietuvos stiprinimu“, – teigė jis.

Partijos pirmininku gali būti ne vienas asmuo, matytų I. Šimonytę

Kalbėdamas apie būsimą TS-LKD pirmininką G. Landsbergis tikino, kad partijos vairą gali perimti ne vienas asmuo, ir kova dėl posto bus konkurencinga. Jis teigė matąs galimybę partijos pirmininke tapti premjerei Ingridai Šimonytei.

„Aš matau partiją, kuri yra pajėgi užtikrinti konkurencingą kovą dėl tolesnės lyderystės. Sprendimas, kuris buvo priimtas, kad partija turėtų atvirus rinkimus, jog galėtume kviesti ne tik partijos narius balsuoti, padaro rinkimus konkurencingesnius, įdomesnius, dominančius visuomenę, tai neabejoju, kad procesas netrukus prasidės, bus skaidrus ir įdomus“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Galimų kandidatų į pirmininkus yra ne vienas, procesas bus įdomus ir konkurencingas. Ar matyčiau Ingridą Šimonytę pirmininke? Tikrai taip. <...> Bet nuo šio momento esu tik vienas balsas“, – aiškino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)