Pasak jo, įrodymai ir teisinai motyvai, dėl ko Kirilas turėtų būti įtrauktas į sankcijų paketą, yra akivaizdūs.

„Aišku yra galimybių ir tai turi būti padaryta (patriarchas Kirilas įtrauktas į sankcijų paketą – ELTA), dėl to, kad yra pateiktas labai akivaizdus ir aiškus įrodymų paketas, kuriuo remiantis patriarchas Kirilas ir buvo įtrauktas, nes neturint įrodymų, jis tiesiog nebūtų patekęs“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė G. Landsbergis.

Ministras aiškina, kad Kirilo įtraukimui į šeštąjį sankcijų paketą buvo pritarę visų 27-erių Europos Sąjungos valstybių ambasadoriai ir vadovai, sąrašas buvo sutartas, tačiau jau po vadovų sprendimo, prieš paleidžiant dokumentą įteisinimui, buvo išbrauktas.

„Akivaizdu, kad net politinis susitarimas buvo rastas (patriarcho Kirilo įtraukimui į šeštąjį sankcijų paketą – ELTA), dėl kokių motyvų (buvo išbrauktas – ELTA), aš negaliu atsakyti, nuoširdžiai nežinau, – sakė G. Landsbergis.

„Teisinį pagrindą turime ir politinis susitarimas praktiškai buvo rastas. Galime jo bandyti ieškoti iš naujo“, – pridėjo jis.

ELTA primena, kad Europos Sąjunga (ES) birželio pradžioje pasidavė Vengrijos spaudimui ir šeštajame sankcijų Rusijai pakete atsisakė sankcijų Rusijos Ortodoksų bažnyčios patriarchui Kirilui.

Pasak šaltinių, dėl atitinkamo kompromiso naujausiame sankcijų pakete susitarta praeitą ketvirtadienį, per ES ambasadorių susitikimą Liuksemburge.

Kaip pranešama, Vengrija paskutinę minutę ėmėsi daryti spaudimą, kad sankcionuojamų asmenų sąraše neatsidurtų patriarchas Kirilas. Jis yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino šalininkas.

Landsbergis: apie naujas sankcijas Kremliui kol kas kalba tik atskiros valstybės

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad apie septintąjį sankcijų Rusijai paketą „kalba atskiros valstybės“, tačiau abejoja, kad nauji apribojimai Kremliaus režimui jau formuojami Europos Komisijoje (EK).

„Komisija daro tikrai labai didelį darbą ir paskutinis mėnuo jiems, derinant šeštąjį paketą, buvo nepaprastai sudėtingas. Ieškoti kompromisų tarp labai nesutariančių polių buvo labai sunku. Nesu įsitikinęs, kad jie „neria“ į septintą paketą“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

Lietuvos diplomatijos vadovas mano, kad šiuo metu EK analizuoja skirtingas Europos Sąjungos (ES) šalių pozicijas ir šeštojo sankcijų paketo poveikį jų pačių ekonomikoms.

„Dabar yra „zondavimosi“ etapas: kur kokios valstybės yra, kur kokios raudonos ribos vienoms ar kitoms valstybėms“, – svarstė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad šeštasis ES sankcijų Rusijai paketas įsigaliojo birželio 3 d. Jame taikomos sankcijos apima individualias sankcijas Kremliaus režimo aplinkos asmenims, „Sberbank“ ir kitiems Rusijos bankams, naftos tiekimui jūrų keliu, taip pat ir Rusijos propagandiniams kanalams „RTR Planeta“, „Rossiya 24“, „TV Centre International“.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją