„Palyginkime su Estija, ji niekur nevėluoja, gražiai atrodo, rimtai, solidi valstybė. Ten nėra tokių intrigų, kažkokių dvaro vidinių. O Lietuva ne visai rimtai atrodo“, – sekmadienį LRT televizijos laidai „Savaitė“ sakė V. Landsbergis.

Profesoriaus teigimu, dėl susiklosčiusios situacijos atsakingi valstybės vadovai. Būtent premjerės ir prezidento sutarimo reikia Europos Sąjungos institucijoms siūlant valstybės atstovą į eurokomisarus.

„Tie, kurie vadovauja valstybei, jie turėtų elgtis vieningai“, – sakė V. Landsbergis, pridurdamas, kad nežino kodėl premjerė Ingrida Šimonytė iki šiol viešai neatskleidė, ką norėtų deleguoti į eurokomisarus.

„Aš neklausiau, ar tai yra delsimas, ar tai yra zondavimas. Žinoma, galima pasiūlyti, bet galima susidurti su šlagbaumu: ne, jūs manęs neapvažiuosite – aš esu prieš. Tai galima eiti tokiu keliu ir tada nuo to atmosfera negerėja valstybėje. Ir valstybės vaizdelis negerėja“, – teigė V. Landsbergis.

ELTA primena, kad Lietuvoje jau kurį laiką tęsiasi diskusijos dėl Lietuvos kandidato į EK. Kol kas neoficialiai kalbama, jog į postą Briuselyje taikosi užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Kaip vieną realiausių kandidatų jį įvardijo ir įtakingas leidinys „Politico“.

Tačiau nei ministras, nei premjerė Ingrida Šimonytė, kuri ir pateiks Lietuvos atstovo kandidatūrą, tokios intencijos aiškiai bei viešai neišsakė.

Seime ministro galimybėmis tapti eurokomisaru abejojama. Tiek opozicijai priklausantys parlamentarai, tiek dalis valdančiųjų viešai yra pasakę, kad tokiai kandidatūrai nepritartų.

Savo ruožtu prezidentas Gitanas Nausėda, kurio pritarimas yra būtinas deleguojant Lietuvos atstovą į EK, ne kartą leido suprasti, jog G. Landsbergio kandidatūros nebūtų linkęs palaikyti. Jis yra pareiškęs, jog matytų geresnių kandidatų už G. Landsbergį šioms pareigoms eiti.

Be to, šalies vadovas yra nurodęs, jog I. Šimonytei įvardijo pavardę žmogaus, kuris, jo įsitikinimu, galėtų būti deleguojamas Lietuvos atstovu į EK.

„Taip, aš pasakiau, kokios pavardės arba kokia pavardė būtų priimtina. Premjerė priėmė tai, mano supratimu, visai palankiai ir tiek žinių“, – anksčiau žurnalistams Briuselyje teigė G. Nausėda.

Eurokomisaro kandidatūrą teikia Vyriausybė, poziciją suderinus su prezidentu ir Seimu.