Visgi, paklaustas, ar Lietuva derasi su Kinija dėl galimybės normalizuoti dvišalius santykius ir turėti šalių ambasadorius, ministras teigė nenorįs įvardinti pokalbių detalių.

„Apimties dabar įvardyti nenorėčiau, bet pokalbiai tikrai vyksta“, – penktadienį žurnalistams teatsakė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad Lietuvai leidus Vilniuje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. 2021 m. pabaigoje Pekinas pritaikė griežtas diplomatines ir ekonomines sankcijas. Be to, Kinijos užsienio reikalų ministerija oficialiai pakeitė diplomatinių santykių su Lietuva lygį – nuo ambasadoriaus iki laikinojo reikalų patikėtinio.

Įtampos dvišaliuose santykiuose tvyrojo ir anksčiau – po to, kai Lietuva pasitraukė iš „17+1“ bendradarbiavimo formato su Kinija. Tuomet šalies diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis ragino Lietuvos pavyzdžiu sekti ir kitas Europos Sąjungos valstybes. Visgi, Vilniaus pavyzdžiu pasekė tik kaimyninės Estija ir Latvija.

Landsbergis: EK turi svertus įtikinti valstybes, kad derybos dėl Ukrainos narystės ES prasidėtų šiemet

Nors ministras teigė nesąs užtikrintas, kad derybos dėl Ukrainos narystės Europos sąjungoje (ES) prasidės jau gruodį, Vilniuje viešintis Čekijos užsienio reikalų ministras Jan Lipavský pabrėžė, kad šalis neturi abejonių, jog Ukraina iš savo pusės padarys viską, kad derybos prasidėtų dar šiemet. Jis taip pat pažymėjo, kad sveikina Europos komisijos (EK) sprendimą, nes, pasak jo, kuo didesnė ES, tuo „būsime stipresni“.

„Neišreiškiau abejonės, tik sakiau, kad tai (derybų dėl Ukrainos stojimo į ES pradžia – ELTA) – negarantuota, dėl to, kad kai kurios valstybės yra išreiškusios abejones. Tikiuosi, kad tai pavyks išspręsti“, – savo ketvirtadienį išsakytą poziciją dėl Ukrainos pakvietimo į ES spaudos konferencijoje penktadienį komentavo G. Landsbergis.

„Europos komisija (EK) yra patvirtinusi, kad tai mato ir turi būdus, kaip įtikinti tas valstybes iki metų pabaigos, kad tos derybos būtų pradėtos. Tam EK prieš valstybes turi įvairius svertus“, – pridūrė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)