171. Tiek autentiškų medinių laiptų reikia sukarti norint pasiekti 45 metrų aukštyje įrengtą apžvalgos aikštelę. 193 laipteliai veda iki pačios bokšto viršūnės, kurioje Vilniumi galima grožėtis išėjus į balkoną.

Nenorintys ar negalintys lipti, gali pasinaudoti varpinėje įrengtu stikliniu liftu.

Antrame varpinės aukšte pasitinka Fuko švytuoklė – mokslo simbolis. Šis vienintelis Lietuvoje įrenginys demonstruoja Žemės sukimosi apie savo ašį efektą. Įrengti Fuko švytuoklę sumanė architektas ir universiteto atstovai, šiame darbe ypač talkino fizikos profesorius Juozas Vidmantas Vaitkus.

Pasak VU atstovės Mildos Levandraitytės, varpinė ilgai stovėjo apleista. Ilgainiui papuvo medinių laiptų konstrukcijos, jais tapo pavojinga lipti į bokštą. Nustatyta, kad po 50 metų netvarkoma varpinė negrįžtamai sunyks.

Varpinė atnaujinta Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis. Tam skirta 4,74 mln. litų.

Projektui vadovavo architektas Gintautas Pamerneckis. Prieš atliekant darbus, varpinėje ir jos rūsyje atlikti archeologiniai kasinėjimai, kiti tyrimai.

Varpinėje baigti dar ne visi darbai – rūsio patalpose planuojama įrengti suvenyrų parduotuvę, pirmajame aukšte veiks VU muziejaus paroda. Oficialaus varpinės atidarymo dar nebuvo, tačiau čia jau plūsta lankytojai.

Šv. Jonų bažnyčios varpinė statyta 1600–1610 m. Varpinės architektūroje susipina renesansas ir vėlyvasis barokas.

Visas varpinės aukštis iki pat kryžiaus viršūnės siekia 68 metrus - „ūgiu“ varpinė prilygsta dešiniajame Neries krašte esantiems dangoraižiams. Ant stogo įtaisytas geležinis 6,2 metro aukščio kryžius, nukaltas dar XVIII a.

Varpinę ne kartą siaubė ugnis ir karas. Štai 1737 m. gaisras, supleškinęs pusę Vilniaus, nepasigailėjo ne tik varpinės, bet ir Šv. Jonų bažnyčios interjero. Varpinė nukentėjo ir per II pasaulinį karą.

1774 m. šaltiniuose varpinė aprašoma tokia, kokia yra dabar.

Beje, VU ansamblis, kuriame yra ir varpinė, reprezentuoja Lietuvą Belgijos sostinėje Briuselyje esančiame Europos parke. Tai vienintelis universitetas, kurio pastatų maketas pristatomas kaip šalies įvaizdis.

DELFI ne kartą rašė, kad perimti VU Šv. Jonų bažnyčią panoro Vilniaus arkivyskupija.

DELFI nuotraukų albume – atnaujinta VU Šv. Jonų bažnyčios varpinė:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)