Pažymėtina, kad izoliuoto darbo bandymas Kaliningrade yra suderintas su Baltijos šalių elektros sistemų operatorėmis, apie jį informuota Lietuvos perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“. Lietuvos elektros perdavimo sistemos veikimui bandymas poveikio neturės.

Nors Lietuvoje melagingų pranešimų kol kas nefiksuota, Nacionalinis krizių valdymo centras perspėja, jog jų gali atsirasti, priešiškoms šalims siekiant kelti sumaištį, nepasitikėjimą Lietuvos institucijomis ir šalies energetikos sistema. Tai – ypatingai aktualu Baltijos šalims ruošiantis prisijungti prie kontinentinės Europos elektros tinklų jau 2025 m. vasarį. Baltijos valstybių sinchronizacijos su Vakarų šalių energetikos sistema procesas ir praeityje yra ne kartą tapęs Rusijos dezinformacinių atakų taikiniu.

Kaip informuoja Energetikos ministerija, paskutinį kartą Kaliningrado srityje izoliuoto darbo bandymas buvo atliekamas pernai, tuo pačiu metu kaip ir Lietuvos elektros sistemos izoliuoto darbo bandymas, prieš tai Kaliningrado sistemos bandymai vyko 2019, 2020 ir 2021 metais.

Elektros prekyba su Rusija nėra vykdoma nuo 2022 metų, bandymas neturės jokios įtakos elektros kainoms.

Lietuva savo elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą sėkmingai atliko praėjusių metų balandį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)