Naujausias Stintų ordino narys – Kalėdų senelis
Palangiškiai žvejai, vos pastebėję, kad eina stinta, tuoj pat garsiai pasidalijo šia žinia, tad į kurortą atvyko visi šio agurkais kvepiančio delikateso mėgėjai. O kad jau ant nosies Kalėdos, ir Kalėdų senelis pradėjo kelionę pas vaikus, „Stintų ordinas“ nusprendė praplėsti savo ratą ir Laplandijoje.
„Su baltu pavydu stebėdavau, kaip tie, kurie myli stintas ir daug dėl to stengiasi, čia, pajūryje, tampa tais riteriais. Ir ne be reikalo sakoma, kad kiekviena svajonė išsipildo, o ypač – jei tai Kalėdų senelio svajonė“, – dalijosi Kalėdų senelis.
Įprastai kitiems dovanojantis džiaugsmą, šįkart pats sulaukęs dovanos, Kalėdų senelis tikina, kad Laplandijoje mokys elfus, kaip ruošti stintas, tačiau per Stintos šventę Palangoje nepasirodys – po Kalėdų ir Naujųjų jis atostogaus ir vykdys riterio pareigas savo šalyje.
Išsiilgusiems stintų vasario mėnesio laukti jau nereikės
O mokyti tikrai bus ko. „Stintų ordino“ nariai skaičiuoja, kad stintos paruošimo būdų yra begalė – ją apvolioti galima tešloje, manų kruopose, krakmole, naudoti įvairiausių rūšių miltus, kepant su skirtingais prieskoniais, stinta įgauna vis kitokį skonį. Be to, populiari ir marinuota stinta, kuria mėgautis galima ištisus metus. O kur dar rūkyta ar džiovinta stinta.
„Pats geriausias paruošimas yra tradicinis – į miltus, aliejuke pakepti, paskrudinti gerai. Druską dėti į miltus, pipiriukų, viską gerai išmaišei kartu ir su stinta į aliejų. Galima ir įdomesnį padažiuką sugalvoti, – sako „Stintų ordino“ maršalas Gintaras Sičiūnas. – Daugiausia receptūrų žino tie, kurie kepa per Stintų šventę. Per Stintų šventę yra suvalgę ir 15, ir 20 tonų stintų. Stinta jau prasidėjo, todėl jau norime skelbti stintų valgymo sezoną. Tai, ką jau turime, riebi, su ikriukais, tikrai gera“.
Stintų šventė į Palangą žmones kviečia jau nuo 2004 metų, tad į jubiliejinę stintą tikimasi sukviesti taip pat nemažai šios žuvies mėgėjų. Ir nors iki vasario vidurio dar laiko yra, „Stintų ordinas“ neslepia, kad aktyviai ruošiasi, žvejoja ir jau ne tik patys skanauja, bet ir žuvini kvepiančioms žuvelėmis jau vaišina ir į Palangą užsukusius stintų gerbėjus.