Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja „Delfi“ sakė, kas pasiruošimas LGBT eitynėms vyksta įprastai.

„Kaip ir prieš kiekvienas eitynes ar panašaus pobūdžio renginius sudaromas viešosios tvarkos planas ir skiriamos papildomos pajėgos, kurios dirba renginio metu“, – sakė ji.

Pašnekovė neatskleidė, kiek konkrečiai pareigūnų šeštadienį mieste dirbs pareigūnų: „Tikrai neatskleidžiame, nes tai policijos taktika. Pareigūnų bus tiek, kiek reikia, kad būtų užtikrinamas žmonių saugumas. Esant reikalui, gali būti panaudotos ir kitos pajėgos, kurios dirba, reaguoja į įvykius“.

Ji paminėjo, kad eitynės šiemet prasidės prie Bernardinų sodo, o jų dalyviai eis iki Vingio parko. Dėl to vilniečiai turėtų pasiruošti eismo ribojimams.

„Mieste bus tam tikri eismo ribojimai. Pareigūnai užtikrins ir viešąją tvarką, ir eismo saugumą“, – sakė ji.

Policijos atstovė prisiminė, kad ankstesniais metais eitynės praėjo be didesnių incidentų, to paties tikimasi ir šiemet. Ji priminė, kad už viešosios tvarkos pažeidimus taikoma administracinė atsakomybė.

„Jei būtų kažkokie pažeidimai, pareigūnai vertins ir priims atitinkamus sprendimus“, – pastebėjo J. Samorokovskaja.

Ruošiasi ir protestuotojai

Beje, mieste bus organizuojamas ir protestuotojų renginys, pasak policijos atstovės, pareigūnai apie jį žino ir skirs jam dėmesio.

„Yra gauti keli pranešimai apie planuojamus renginius, kurie nukreipti prieš LGBT ideologiją. Pareigūnai bendrauja tiek su vienais, tiek su kitais organizatoriais. Tai tikrai yra leidžiama, tik prašoma, kad nebūtų trukdoma vieni kitiems, vieni kitų neprovokuotų ir kad visi renginiai įvyktų be kažkokių incidentų“, – sakė ji.

Protesto renginys šįkart vadinasi „Lietuva – ne Sodoma“. Į jį planuoja susirinkti iki 100 žmonių. Jo dalyviai planuoja laikyti plakatus su užrašais „Lovos reikalus palikite lovoje“, „Ištvirkavimas nėra meilė“. Akcijos dalyviai, be kita ko, ruošiasi palaikyti už neapykantos kurstymą prieš LGBT bendruomenę teisiamą Petrą Gražulį.

„Gayline“ redaktorius Matynas Norbutas išplatintame pranešime spaudai šią protesto akciją vertina kaip neapykantos skatinimą prieš šalies gyventojus.

„Iš esmės veikiama Kremliaus dezinformacijos metodais – siekiant kiršinti, suskaldyti visuomenę ir kelti neapsitenkinimą. Tokioje terpėje yra lengviau skleisti melus, diegti mintis, kurios kitu atveju vargu ar būtų vertinamos racionaliai“, – komentavo jis.

„Delfi“ primena, kad Eitynės prasidės 16:00 val. Barboros Radvilaitės gatvėje, prie Bernardinų sodo. Pasiruošimas eitynėms startuos jau 14:00 val. LGBT bendruomenės eitynių maršrutas ves į Vingio parką, kuriame iš karto po eitynių prasidės nemokamas didysis „Lithuanian Pride“ koncertas.

Koncerte pasirodys ryškiausios žvaigždės iš Lietuvos: Silvester Belt, Ruta Mur, Monika Liu, Skamp, Free Finga ir Aistè.