Planą spaudos konferencijos metu pristatys EK pirmininko pirmasis pavaduotojas Fransas Timmermansas, ES vyriausioji įgaliotinė užsienio ir saugumo politikai Federica Mogherini ir migracijos bei vidaus reikalų eurokomisaras Dimitri Avramopoulos.

Neoficialiais „Reuters“ duomenimis, EK pagal kvotas pasiūlys pasidalinti dar papildomai 120 tūkst. pabėgėlių, todėl bendras jų skaičius sieks 160 tūkst. Komisija Lietuvai iš viso pasiūlys priimti 1 283 žmones.

Gegužę EK šalims narėms pagal kvotas siūlė dalintis 40 tūkst. pabėgėlių, iš kurių 503 per dvejus metus turėjo atvykti į Lietuvą. ES šalys narės šį planą atmetė ir savanoriškai pasidalino maždaug 32 tūkst. pabėgėlių, iš kurių 325 teko Lietuvai.

„Reuters“ duomenimis, naujame EK pasiūlyme kvotos sudarytos atsižvelgiant į priimančios šalies bendrąjį vidaus produktą (40 proc.), gyventojų skaičių (40 proc.), nedarbo lygį (10 proc.), taip pat į tai, kiek pabėgėlių kiekviena valstybė jau buvo priėmusi anksčiau (10 proc.). Pasiūlymas nebus taikomas Didžiajai Britanijai, Airijai ir Danijai, kitos šalys pabėgėlių perdislokavimo programoje galės nedalyvauti iki metų, tačiau už tai turės sumokėti įnašą, sieksiantį 0,002 proc. nuo valstybės BVP.

J. C. Junckeris Europos Parlamente skaitys metinį pranešimą

Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jeanas-Claude'as Junkeris trečiadienį pirmą kartą skaitys savo metinį pranešimą Europos Parlamente (EP) apie padėtį Bendrijoje.

Savo kalboje J. C. Junckeris pristatys Komisijos jau nuveiktus darbus, pasidalins savo ilgalaike ES vizija, kitų metų EK iniciatyvomis. Kaip skelbia pati EK, pranešime bus pristatytas šios institucijos atsakas į Europos patiriamus migracijos iššūkius. Tą pačią dieną Komisija pristatys savo naują planą dėl pabėgėlių skirstymo tarp ES šalių, kuriame, neoficialiais duomenimis, bus siūloma pagal kvotas iš viso pasidalinti 160 tūkst. pabėgėlių.

Nemažas dėmesys EK vadovo kalboje turėtų būti skiriamas Graikijos finansų krizės pamokoms, ES išorinės politikai, santykiams su Rusija ir kitomis kaimyninėmis valstybėmis. Tikimasi, kad Ž. K. Junkeris kalbės apie gruodį Paryžiuje vyksiančią klimato kaitos konferenciją – išsamaus ir teisiškai įpareigojančio tarptautinio susitarimo dėl anglies dvideginio dujų mažinimo siekianti ES pasaulio šalims siūlo iki 2050 m. išmetamo CO2 kiekį sumažinti bent 60 proc.

Kasmetis EK pirmininko pranešimas parlamente numatytas 2009 m. Lisabonos sutartyje, o į EP pirmą kartą 2010 m. kreipėsi tuometinis EK vadovas Jose Manuelis Barroso. Po kalbos Europos Parlamente vyks debatai. Manoma, kad europarlamentarus labiausiai domins migrantų krizė, Graikijos ir euro zonos klausimai, taip pat Šengeno erdvės ir nedarbo temos.