Kaip penktadienį Baltuosiuose rūmuose, komentuodamas vizų režimo panaikinimą, teigė G. W. Bushas, visos minėtos šalys leidžia amerikiečiams atvykti be vizų, tačiau jų piliečiams JAV iki šiol nesuteikė tokios privilegijos.

„Metų metus šių tautų lyderiai man aiškino, kaip nepatogu žmonėms laukti eilėse ir mokėti už vizas, kad galėtų vykti atostogauti, į verslo keliones ar aplankyti savo šeimas Jungtinėse Valstijose. Šie artimi Amerikos draugai sakė, jog nesąžininga, kad žmonės susiduria su biurokratinėmis kliūtimis, kai kitų sąjungininkių piliečiai gali jas apeiti“, - kalbėjo JAV prezidentas.

Anot G. W. Busho, dėl bevizio režimo šalys sutiko, kad jų piliečiai naudotųsi nauja sistema, pagal kurią keliaujant į JAV reikia registruotis elektroniniu būdu.

„Šis žingsnis atverčia naują Jungtinių Valstijų ir jūsų tautų santykių puslapį“, - į Baltuosius rūmus atvykusiems visų septynių šalių ambasadoriams teigė JAV vadovas ir pridūrė, jog į Vizų atsisakymo programą netrukus gali būti įtrauktos Bulgarija, Kipras, Graikija, Malta, Lenkija ir Rumunija.

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus pasveikino šį JAV administracijos sprendimą.

„Tai – džiugi žinia visiems Lietuvos žmonėms. Daugelis tautiečių, gyvenančių abipus Atlanto, jau seniai laukė galimybės nevaržomai susitikti su artimaisiais ir draugais, - pranešime spaudai cituojamas šalies vadovas. – Lengvesnės ir paprastesnės kelionės į JAV – seniai mūsų siektas tikslas ir lūkestis“.

V. Adamkus taip pat padėkojo G. W. Bushui, kuris esą asmeniškai daug prisidėjo, kad būtų atvertos durys laisvam Lietuvos piliečių judėjimui. „Tik glaudus abiejų valstybių bendradarbiavimas padėjo Lietuvai tinkamai pasirengti bevizio režimo įvedimui ir atitikti sustiprintus saugumo reikalavimus“, - pažymėjo prezidentas.

Lietuvos vadovo nuomone, šis žingsnis patvirtina, kad mūsų šalis yra patikima ir atsakinga JAV partnerė.

„Bevizio režimo įvedimas dar labiau sustiprins transatlantinius ryšius ir strateginę partnerystę, padės ir skatins plėtoti mūsų šalių ir žmonių kultūrinius bei verslo santykius, - pabrėžė prezidentas. – Galime sakyti, kad šiandien išnyko dar viena dirbtinė riba, skyrusi senosios ir naujosios Europos piliečius“.

Be vizų į JAV galės vykti turizmo, verslo ar kitais asmeniniais tikslais vykstantys ir biometrinius pasus (išduotus po 2006 metų rugpjūčio 28 dienos) turintys Lietuvos piliečiai. Jie galės būti JAV ne ilgiau nei 90 dienų. Į JAV vykstantys Lietuvos piliečiai, privalės naudotis Elektronine kelionių leidimo sistema (ESTA - Electronic System for Travel Authorization).

Į bevizio režimo programą šiuo metu įtrauktos 27 šalys, dauguma jų – Vakarų Europos valstybės. Kai kurios šalys, pavyzdžiui, Lenkija, į sąrašą nepateko, nes neatitinka beviziam režimui keliamų reikalavimų.

Derybos dėl bevizio režimo strigo ir su Graikija, taip pat norėjusia prisijungti prie programos. Atėnai teigia, kad taip šalis baudžiama dėl prieštaravimų Vašingtonui dėl Makedonijos narystės NATO.

Nepriklausomas senatorius Joe Liebermanas teigia esąs sunerimęs, jog plėsdama bevizio režimo programą, administracija neįvykdė kai kurių reikalingų sąlygų. „Esu nusiminęs, kad administracija nusprendė išplėsti bevizio režimo programą prieš įgyvendindama saugumo reikalavimus, numatytus įstatymuose. Šis žingsnis gali kelti pavojų JAV saugumui“, – ketvirtadienį išplatintame elektroniniame laiške teigia senatorius.

Pernai Kongresas priėmė įstatymą, įpareigojantį iš anksto informuoti apie planus vykti į JAV piliečius tų šalių, su kuriomis Vašingtonas palaiko bevizį režimą. Tai turi būti pranešta likus mažiausiai 72 valandoms iki atvykimo. J. Liebermanas teigia, jog tuo metu, kai prisijungs naujos šalys, ši programa dar neveiks.

Lrt.lt primena, jog rugsėjo pabaigoje JAV prezidentas G. W. Bushas po susitikimo su V. Adamkumi pabrėžė, kad be vizų į Ameriką lietuviai verslo ir turizmo tikslais galės vykti jau nuo spalio vidurio.

Šių metų kovą Lietuva pasirašė Supratimo memorandumą su JAV dėl abipusių ketinimų siekti kuo skubesnio vizų panaikinimo Lietuvos piliečiams. Tai buvo pirmas svarbus žingsnis siekiant bevizio režimo.

Rugsėjo pabaigoje pasirašytas JAV ir Lietuvos susitarimas dėl keitimosi informacija apie žinomus ar įtariamus teroristus. Šis dokumentas yra paskutinis, Lietuvai siekiant bevizio režimo su JAV. Bevizį režimą su JAV norinčios gauti šalys taip pat turi įveikti nustatytą ribą, kad atmesti vizų prašymai neviršytų 10 proc. visų prašymų. Lietuvai iki šiol to padaryti nepavyko.

JAV diplomatų teigimu, net jei skaičiai šiemet pasirodys palankūs, bevizio režimo sutartį dar turės ratifikuoti Kongresas ir Seimas. Tada reikės laukti dar kelis mėnesius, kol bus pasirengta įvesti naują tvarką.

Daugelis Vakarų Europos gyventojų į JAV gali keliauti be vizų. Tačiau kai kurių ES valstybių piliečiai, daugiausiai tie, kurie prie bloko prisijungė 2004 m. ir vėliau, to daryti negali.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)