NVSC Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus patarėja Milda Petrauskaitė nevertino, ar Vilniaus maratone bėgantieji elgiasi gerai ar blogiau, tačiau patikino, kad bėgikams joks pavojus negresia. Bėgikams, kurie fiziškai jaučiasi sveiki, gali nebent pasijausti čiaudulys ar pakosinėjimas, bet ne rimtos sveikatos pasekmės.

„Šiuo atveju, kadangi yra stebimos kietųjų dalelių KD10 tarša, jos yra stambesnės, jos gali nusėsti bronchuose ir plaučiuose, sukelti čiaudulį. (...) Rimtų nebus (pasekmių – red. pastaba). Kad būtų rimtos, tai čia reikia ilgalaikio poveikio. O čia momentinis. Didelės rizikos nematytume šiuo atžvilgiu.

Rekomenduojame rizikos grupėms priklausantiems asmenis, tai yra, kurie serga astma ir kitomis kvėpavimo ligomis, senyvo amžiaus, kūdikiai, vaikai ir nėščiosios, jie turėtų labiau pasisaugoti. Rekomenduojame stebėti savo sveikatos būklę, o pasijutus blogai kreiptis į savo šeimos gydytoją“, – „Delfi“ komentavo M. Petrauskaitė.

Kaip pabrėžė NVSC atstovė, siekiant mažinti galimą oro taršos poveikį sveikatai vis tiek galioja bendrinė rekomendacija visiems mažiau būti lauke, bet išskirtinai tai rekomenduoja priklausantiems rizikos grupėms.

Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) informuoja, kad sekmadienį 10 val. duomenimis, aplinkos oro užterštumas kietosiomis dalelėmis KD10 daugelyje miestų išlieka aukštas. Oro kokybės tyrimų duomenimis, aukščiausios teršalo koncentracijos fiksuojamos Klaipėdoje, Kaune, Šiauliuose, Mažeikiuose, Naujojoje Akmenėje, Kėdainiuose ir Jonavoje (valandos vertės svyruoja nuo 51 iki 73 mikrog/m3).

Vilniuje, Panevėžyje oro kokybė šiandien jau kiek geresnė, KD10 koncentracijos mažėja, tačiau degėsių kvapas dar gali būti jaučiamas.

Tokiu atveju yra rekomenduojame sumažinti fizinį aktyvumą lauke – susilaikyti nuo ilgesnių pasivaikščiojimų, intensyvaus bėgimo, greito važiavimo dviračiu ir kitos fizinės veiklos, jei jos metu pagilėja ar padažnėja kvėpavimas. Rizikos grupėms priklausantiems gyventojams rekomenduojama mažiau būti lauke, užsidaryti namų langus, dažniau valyti patalpas ir sekti NVSC rekomendacijas.

Nuolat oro kokybę realiuoju laiku galima stebėti specialiame žemėlapyje čia.

„Delfi“ primena, kad sekmadienį sostinėje vyksta Vilniaus maratonas. Pirmas bėgimo startas – 8.30 val., į bėgimo trasą išbėgo maratono ir pusmaratonio distancijų dalyviai. Nuo 12.00 iki 13.10 val. startuoja vaikai – „Marsiečiai“ vaikų bėgimo trasa drieksis Gedimino prospektu nuo Odminių gatvės iki Vinco Kudirkos aikštės.

14.30 val. startuos 5 kilometrų distancijos dalyviai. 16 val. – 10 km distancijos startas. Varžybose laukiama net 1800 dalyvių.