Kaip skelbia Krašto apsaugos ministerija, 11 mln. eurų vertės raketos padės užtikrinti efektyvesnį oro gynybos užduočių vykdymą.

Sutartį su Švedijos įmonė „SAAB Dynamics AB“ dėl artimojo nuotolio priešlėktuvinės raketinės sistemos RBS-70 valdomų „Bolide“ tipo raketų įsigijimo Gynybos resursų agentūra pasirašė 2022 m. rudenį

Ši artimojo nuotolio sistema pasirinkta dėl ypač lengvo aptarnavimo, mobilumo ir todėl, kad yra visiškai atspari mechaniniams ir elektromagnetiniams trukdžiams.

2024 m. Lietuvos kariuomenės modernizacijai numatyta skirti daugiau kaip 45 proc. gynybos biudžeto arba beveik 1 mlrd. eurų.

Iš Lietuvos gamintojų perka dronų už 8 mln. eurų

Gynybos resursų agentūra iš penkių Lietuvos kovinių dronų gamintojų įmonių už 8 mln. eurų perka dronus, kuriuos perduos Lietuvos kariuomenei ir Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

„Siekiame skatinti dronų bei anti-dronų gamybą Lietuvoje. (...) Įvykęs testavimas Ukrainoje ir sutarčių pasirašymas – didžiulis paskatinimas ir nemenkas žingsnis mūsų dronų gamintojams. Šis įsigijimas neabejotinai susijęs su esminiais nacionalinio saugumo interesais“, – sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Kaip nurodo ministerija, Gynybos resursų agentūra pasirašė sutartis su 5 Lietuvos įmonėmis:“Dangolakis“, „RSI Europe“, „Ltmiltech“, „Granta Autonomy“ ir „Unmanned Defense Systems“.

Lietuvos kariuomenei bus pristatyta daugiau nei 2,3 tūkst. kovinių dronų (FPV) už 3 mln. Eur, Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms – beveik 5 tūkst. tos pačios rūšies dronų už 5 mln. Eur.

Dronai tiek Ukrainai, tiek Lietuvos kariuomenei perkami su visais papildomais priedais, paleidimui ir valdymui reikalinga įranga ir mokymais.

Planuojama, kad pirmieji dronai Ukrainą pasieks jau šių metų rugsėjo mėnesio pabaigoje. Visi dronai tiek Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, tiek Lietuvos kariuomenei bus pristatyti iki šių metų pabaigos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją