„Pradėkite galvoti apie tai, kad vienas sudėtingiausių pasaulyje darbų yra politiko darbas, jis reikalauja ne tik normalaus, bet išskirtinai gero išsilavinimo. Ne kiekvienas gali būti politiku. Tai turi būti žmogus, kuris turi gerą išsilavinimą, aiškias vertybes, kurias geba suformuluoti, kuris suvokia, kas yra moralinės dilemos, ir kuris supranta, kad jis niekada visų nepadarys laimingų, o tik gali spręsti tam tikras sudėtingas užduotis“, – DELFI sakė A. Maldeikienė.

Kitąmet rudenį piliečiai Lietuvoje rinks Seimą. Europarlamentarė sakė, kad prieš šį svarbų įvykį kiekvienas žmogus turi gerai pagalvoti, kokie yra jo asmeniniai interesai.

„Jeigu tai yra samdomas darbuotojas, tai jam vieni dalykai bus įdomūs, kitiems – kiti. Vienam gal labai svarbu yra tradicinė šeima, kitas siekia laisvės. Jis pirmiausia turi suprasti, ko jis pats nori, o tada turi pradėti ieškoti tų žmonių, kurie tas vertybes deklaruoja , ir pažiūrėti, ar tas žmogus tas vertybes deklaruoja tik todėl, kad ateis rinkimai, ar jis visą gyvenimą taip stengėsi elgtis“, – sakė A. Maldeikienė.

Politikė nieko prieš karjerą darančius politikus.

„Jeigu tas žmogus dirbo jūsų miesto, miestelio, rajono savivaldoje, ir jis daro kažkokius darbus, jūs juos matote, dažnai jis gali būti ir aukštesnio laipsnio politikas“, – sakė A. Maldeikienė.

Maldeikienė: politikų uždavinys nėra padaryti jus laimingais

Politikės palinkėjimas 2020 m. buvo išsirinkti politikus, kurie atstovauja to konkretaus žmogaus interesus.

„Žmogus turi suprasti, kad politikai nėra psichoterapeutai ar dar kas nors, kurie daro mus laimingais. Politikai sprendžia uždavinius. Susiraskite tą, kuris Jums yra artimiausias, kuris jūsų supratimu atstovauja jūsų interesams“, – sakė A. Maldeikienė.

Ji ragino žmones domėtis, eiti į susitikimus ir klausti klausimų.

„Niekada nerinkite to politiko, kuris visiems geras. Politikas nėra geras žmogus. Geras politikas paprastai yra bjaurus žmogus, todėl, kad jis dažnai daro dalykus, kurie yra nemalonūs. Kuo daugiau išsirinksite tų, kurie yra Jums nemalonūs, tuo geriau žmonės suvoks, kad tas darbas yra bekompromisis. Negalima padaryti visų laimingais“, – kalbėjo A. Maldeikienė.

Politikei patiko vieno jauno žmogaus reakciją į jos tekstus apie interesų konfliktus: „aš supratau, kad politika tai – ne apie bankuchenų nešiojimą“.

„Politika nėra apie dovanas“, – pridūrė A. Maldeikienė.

Džiaugiasi medikais ir mokytojais

Kalbėdama apie pokyčių iš apačios tikimybę, europarlamentarė pasidžiaugė Lietuvos medikų sąjūdžiu, A. Navicko mokytojų profsąjunga, mokslininkų judėjimu.

„Tie nauji sambūriai gali tapti normaliomis profsąjungomis, ir vieno arba kito politinio judėjimo stuburu. Bet aš netikiu visomis tomis grupėmis, kur moterys, mušančios vaikus, sugalvojo eiti į politiką, arba žurnalistė, netekusi eterio tiesiog todėl, kad yra isterikė, kuri nebemasto, ką kalba, arba koks nors Krivickas, (eina į politiką – DELFI). Čia yra nesąmonė“, – sakė A. Maldeikienė.

Pasak politikės, kalbant apie politinių apačių įtaką, svarbu įsivardinti, apie ką kalbi.

„Tos politinės apačios, kur yra profesorius Kasiulevičius, yra puikus ženklas“, – sakė A. Maldeikienė.

Šiems naujiems judėjimams politikė linkėjo suprasti, kad, jeigu jie nori būti stiprūs, jie turi susivienyti, darydami kompromisus vienas kitam.

„Gydytojai negali pasiekti normalaus atlygio ir darbo sąlygų, jeigu tokių pat neturės socialiniai darbuotojai, mokytojai. Negalima iškovoti vienam mažam gabaliukui, kai reikia visai visuomenei.

Visuomenei reikia stiprių institucijų. Jie turi vienytis, ir už jas kovoti, ir remti tuos politikus, kurie nuosekliai tuos dalykus daro. Labai gražu auginti jaunus žmones, jaunus politikus“, – sakė A. Maldeikienė.

Sako, kad ne ten dedam akcentus

Politikės įsitikinimu, visuomenei sunku surasti vienybę problemos sprendime, nes „mes orientuojamės ne į idėjas, o į turtą“.

„Visas problemas ketiname spręsti per kovą su korupcija. Aš labai gerbiu ir net myliu Vytautą Baką, bet jis yra labai naivus kaip politikas. Jis įsivaizduoja, kad jei išimsi kokį nors Mockų, pasikeis situacija. Ne, pati sistema yra tokia, kuri gimdo korupciją. Mums reikia keisti sistemą, reikia stiprinti valstybės institucijas, ypač viešąjį sektorių“, – kalbėjo A. Maldeikienė.

Pasak politikės, norint, kad po dvidešimties metų turėtume kitokią Lietuvą, turėtume visą dėmesį sutelkti į vaikų nuo trejų metų ugdymą darželiuose.

„Prievartine tvarka, ypač kaimuose, socialinės atskirties šeimose, jokių pašalpų neduoti, kol vaikas nelanko darželio. O darželiuose mažinti grupes ir mokėti gerus atlyginimus darbuotojams“, – sakė A. Maldeikienė.