Pinigų pasisavinimo iš aukojimo platformos „Contribee“ istorija pirmadienį pasipildė naujomis detalėmis. „Delfi“ jau rašė, kad platformai vadovavęs G. Ratkevičius į savo sąskaitą pervedė daugiau kaip šimtą tūkstančių eurų. Jis tvirtina, neva šiuos pinigus pasiskolino, dėl situacijos pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tinklaraštininkas S. Malinauskas pirmadienį paskelbė, kad pinigai buvo pervesti iš Ukrainai paramą renkančios organizacijos „Blue/Yellow“.

„Contribee“ kortų namelis ėmė byrėti dėl itin skandalingo įvykio. Buvęs šios bendrovės vadovas, vis dar vienas iš didžiųjų akcininkų, didžiulę įtaką įmonei turintis Gediminas Ratkevičius „pasiskolino“ lėšas ne šiaip iš įmonės. Pinigai buvo persivesti iš „Blue/Yellow“ sąskaitos. Tai daugiau nei 130 tūkstančių eurų. Pinigai buvo ne šiaip pasisavinti, buvo pakeisti Jono Ohmano prisijungimo duomenys prie paskyros, kad jis negalėtų greitai pamatyti dingusių lėšų“, – pirmadienį feisbuke rašo tinklaraštininkas.

Anot jo, skaičiavimas esą buvo paprastas – „Jonas gana retai prisijungia, todėl bus galima laimėti laiko. O, svarbiausia, išaiškėjus skandalingam įvykiui niekas nenorės apie jį kalbėti, nes tai būtų paskutinis vinis į „Contribee“ reputacijos karstą, bet tai taip pat galėtų paliesti sąžiningai veikiančią ir niekuo dėta didelę organizaciją, kuri renka paramą Ukrainai.“

S. Malinausko teigimu, tai puikiausiai suveikė, nes nei „Blue/Yellow“, nei „Contribee“ apie tai viešai nepranešė bijodami reputacinių rizikų.

Pinigų „Contribee“ sąskaitoje nebelaiko

„Blue/Yellow“ atstovas K. Žukauskas pirmadienį pripažino, kad organizacija iš tiesų buvo pasigedusi dalies pinigų. Tiesa, kokios sumos, jis savo komentare nenurodė.

„Šių metų pradžioje susidūrėme su nesklandumais prisijungiant prie mūsų „Contribee“ paskyros. Tuomet paaiškėjo, kad trūksta dalies ten surinktos paramos. Oficialiu raštu kreipėmės į „Contribee“, reikalaudami paaiškinti, kas įvyko, ir grąžinti sukauptas lėšas. „Contribee“ atstovai paaiškino, kad turi vidinių problemų ir šį klausimą sprendžia padedant teisėsaugai, tačiau visas lėšas sugrąžino – jokių pretenzijų jiems nebeturime“, – teigiama K. Žukausko atsiųstame komentare.

Jo teigimu, nuostolių „Blue/Yellow“ nepatyrė, viso paveikslo nežinojo ir iki šiol nežino, todėl šio klausimo nekėlė į viešumą – tai jau teisėsaugos pareiga aiškintis akcininkų konfliktą.

„Teisėsaugai visą informaciją pateikėme, tikimės, kad tyrimas netruks ilgai. „Contribee“ kanalas ir toliau liekas kaip vienas iš aukojimo „Blue/Yellow“ organizacijai būdų, tačiau jo nebenaudojame kaip rezervinio kaupiamojo šaltinio ir lėšas kasdien automatiniu būdu persivedame į organizacijos banko sąskaitą. Stebime tyrimą, nuo jo priklausys, ar paliksime „Contribee“ kanalą kaip vieną iš paramos rinkimo būdų“, – teigia K. Žukauskas.

K. Žukausko teigimu, „Blue/Yellow“ paramą Ukrainai renka įvairiais kanalais – taikosi prie žmonių poreikių, kad jiems būtų patogu aukoti, o parama per „Contribee“ – vienas iš kanalų, per kurį lietuviai gali susikurti reguliarų aukojimo būdą.

Apkaltino pasinaudojus situacija

Kiek anksčiau S. Malinauskas visuomenininką Andrių Tapiną apkaltino bandymu pasinaudoti susiklosčiusia situacija „Contribee“, ir, kaip teigia tinklaraštininkas, sau palankiomis sąlygomis nusipirkti dalį platformos akcijų.

A. Tapinas į tai atsakė pareiškimu, kad S. Malinauskas sako netiesą ir manipuliuoja.

Savaitgalį A. Tapinas paskelbė, kad „Laisvės TV“ traukiasi iš „Contribee“.

„Prieš kurį laiką mus pasiekė informacija apie rimtas problemas „Contribee“ įmonėje, kai įmonės vadovas ir vienas iš pagrindinių akcininkų Gediminas Ratkevičius pervedė sau įmonės klientų (ne „Laisvės TV“) pinigus, o po to, paaiškėjus šiam faktui, formino tai kaip paskolą ir grąžino pinigus. Yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, vadovas pasitraukė, tačiau vis dar lieka įmonės akcininkas“, – rašė A. Tapinas.

Platformą 2020 metų rugsėjį įkūrė Gediminas Ratkevičius, Mantas Michalauskas ir Adrijus Jakučionis.