Rugsėjo 23 d. LRT televizijos transliuotose Seimo rinkimuose debatuose S. Skvernelis pareiškė, kad dalis jaunuolių Lietuvoje netampa policijos pareigūnais, nes neišlaiko narkotikų testo.

„Viena iš problemų, kad jie narkotikų testų nepraeina. Tai va tas skatinimas, kalba apie legalizavimą narkotikų daro tai, kad vaikai yra paveikti narkotikų“, – LRT televizijos Seimo rinkimų debatuose kalbėjo S. Skvernelis.

Politikas taip pat tvirtino, kad dalis jaunuolių negali įsidarbinti policijoje ar tarnauti karo tarnyboje dėl savo psichologinės ir psichiatrinės būsenos.

„Tai yra dvi pagrindinės ligos, dėl kurių jaunuoliai negali tarnauti tiek kariuomenėje, tiek ir vidaus reikalų sistemoje“, – komentavo ekspremjeras.

VRM Medicinos centro CMEK laikinasis pirmininkas Laimonas Uščinas Eltai pasakojo, kad narkotikų šlapime testą atlieka visi asmenys, kurie siekia tapti statutiniais pareigūnais (policijos, viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, ugniagesiai, pasieniečiai ir t.t.) ir buvę pareigūnai, norintis grįžti į tarnybą. Anot L. Uščino, neigiamas narkotikų testas yra privaloma sąlyga pareigūnais norintiems tapti asmenims, kitaip tariant, jei asmens organizme rasta narkotinių medžiagų, jis pareigūnu tapti negali.

CMEK duomenimis, šiemet (per nepilnus 9 mėn.) iš 1336 vertintų mėginių (pretenduojančių tapti pareigūnais) teigiami narkotikų testai rasti 8 atvejais, tai sudaro 0,6 proc. visų ekspertizių. 2023 m. teigiami narkotiniai testai rasti 3 atvejais iš 1499 mėginių, tai sudaro 0,2 proc. visų ekspertizių.

„Vadinasi, narkotinių medžiagų nustatymas nėra didelis (nesiekia 1 proc. ekspertizių), tačiau per metus paaugo 3 kartus nuo 0,2 iki 0,6 procento“, – statistiką apibendrino L. Uščinas.

CMEK laikinasis vadovas atkreipė dėmesį į tai, kad 2024 m. padidėjo testuojamų narkotinių medžiagų skaičius nuo 10 iki 14.

Pasak L. Uščino, dažniausiai pareigūnais tapti norintys asmenys atrankos nepraeina dėl psichikos ir elgesio sutrikimų.

„Bendrai psichikos ir elgesio sutrikimų procentas tarp naujų priimamųjų lieka tas pats – nustatomas apie 3 proc. visų tiriamųjų, tačiau tarp netinkamumo priežasčių jis didėja ir iš antros vietos pasiekė pirmą vietą, pasiekdamas 30 proc. visų netinkamumo priežasčių“, – nurodė laikinasis CMEK pirmininkas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją