„Sakyčiau, kad COVID–19 skyriuose tvarka yra nusistovėjusi. Kiek teko kalbėti su reanimacijose dirbančiais medikais, problema dabar yra su tais ligoniais, kurie yra labai stipriai apleisti. Ir atvyksta į ligonines praktiškai tokios būklės, kad padėti jau neįmanoma“, – kalbėjo A. Gerliakienė.

Laidos „Delfi rytas“ pašnekovė tikino, jog situacija yra tikrai sudėtinga, nes „praktiškai šie žmonės į ligonines atvyksta vos ne numirti“.

Anot jos, tai yra onkologiniai, kardiologiniai ligoniai, sergantys ir kitomis ligomis.

„Per tuos kelis metus nebūtinai tik dėl medikų kaltės negalėję gauti tų paslaugų, bet ir dėl to, kad patys vengė. Tokių užleistų atvejų šiuo metu yra tikrai daug“, – kalbėjo Lietuvos medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė.

Laidos pašnekovė teigė, jog medikų krūvis ir išgyvenimai dabar yra labai sunkūs.

„Ir kalbant apie psichologinę gydytojų būklę, ji yra faktiškai ribinė. Gydytojai yra perdegę ir tos mirtys, kurios pastaruoju metu, metų bėgyje yra labai dažnos. Ir jei mirdavo kartą per kelias savaites ligoninę žmogus, tai dabar į dieną po keletą. Tai tas krūvis medikų ir emociškai, bet ir tos dažnos mirtys yra labai skaudžios ir išgyvenimai gydytojų yra sudėtingi“, – teigė laidos pašnekovė.

Jos teigimu, didžioji dalis stacionare dirbančių gydytojai yra ties išsekimo riba.

„Jie yra perdegę, krūviai nemažėja. Labai slegia ir visuomenės požiūris, valstybės vadovų požiūris. Medikai jaučiasi nuvertinti“, – sakė A. Gerliakienė.

Dėl susidariusios situacijos dalis medikų iš viso svarsto palikti darbus, todėl tikruosius koronaviruso pandemijos padarinius pamatysime tik po poros metų.

„Gydytojai jaučiasi ir nuvertinti. Nesimato ir prošvaisčių, kad kažkas keisis šioje sistemoje, gerės. Aišku, ruošiamasi reformai, svarstoma, kokiu būdu gali ji įvykti. Tačiau tokio dabar matymo, kad ta reforma bus labai sklandi ir atneš realų pagerėjimą sistemai sunku tuo patikėti“, – kalbėjo ji.

A. Gerliakienė nuomone, šią problemą spręsti padėtų sisteminiai pokyčiai.

Ji patvirtino, jog medikai, dirbantys su COVID–19 sergančiais pacientas, jaučiasi nevertinami, nes daugiausiai gydomi nevakcinuoti asmenys.

„Pastangos nevertinamos, fiziškai sunku išbūti apsirengus tomis visomis apsauginėmis priemonėmis. (…) Tai yra neadekvatu, o visuomenė tuo metu yra ištroškusi šventę švęsti“, – stebėjosi Lietuvos medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė A. Gerliakienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Dalintis
Nuomonės