Už šiuos nusikaltimus jam skirta 12 500 eurų bauda, taip pat jam uždrausta 3 metus būti išrinktam ar paskirtam į savivaldybės ar valstybės institucijų renkamas, skiriamas pareigas. Tai reiškia, kad M. Sinkevičius turėtų netekti mero posto, o taip pat jis negalės kandidatuoti į Seimą.

Šiuo metu jis su LSDP kandidatuoja rinkimuose, jis sąraše įrašytas paskutinėje vietoje – 141. LSDP lyderė Vilija Blinkevičiūtė ne kartą yra sakiusi, kad M. Sinkevičiumi pasitiki.

Dabar teismo sprendimas turės būti perduotas Vyriausiajai rinkimų komisijai, ji turės priimti sprendimą ir pašalinti politiką iš mero posto bei neleisti jam kandidatuoti į Seimą.

Šis Apeliacinio teismo sprendimas jau yra įsiteisėjęs, nors jį dar bus galima apskųsti Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pats Mindaugas Sinkevičius neatvyko į teismą išklausyti nuosprendžio.

Savo apeliaciniame skunde politikas bandė įrodyti, kad jo veiksmai nepadarė didelės žalos valstybei. Jis savivaldybei padarė 1487,62 eurų dydžio turtinę žalą. Teismas su tokiais argumentais nesutiko.

„Kuo aukštesnės einamos pareigos, tuo didesnė žala gali būti padaroma“, – komentavo teisėjų kolegijai pirmininkavęs Evaldas Pašilis.

„M. Sinkevičius padarė du nusikaltimus. Neturėdamas teisėto pagrindo pasisavino Jonavos rajono savivaldybės administracijos turtą, 1487 eurus, taip pat 4 metus, 2019-2023 m. klastojo teikiamus dokumentus, būtent 16 vienetų išmokų avansų apyskaitų. Jo neteisėti veiksmai tapo gerai žinomi visuomenei.

Šios aplinkybės liudija didesnį jo veiksmų pavojingumo laipsnį. Sinkevičiaus statusas sukėlė prielaidas visuomenei tikėti, kad toks asmuo, meras, savivaldybės vadovas, turintis didelę įtaką kitiems asmenims, nepriekaištingai laikysis teisės aktų nuostatų. Todėl nuteistasis diskreditavo visų valstybės tarnautojų patikimumą. Todėl visuomenei galėjo kilti pagrindas manyti, kad valstybė, skirdama lėšas savivaldybėms, negali užtikrinti skaidraus, sąžiningo jų panaudojimo“, - tęsė E. Pašilis.

Pirmosios instancijos teismas nustatė, kad 2019-2023 metų kadencijos metu jis, klastodamas dokumentus, tarybos nario veiklai skirtas lėšas naudojo asmeniniais tikslais ir Jonavos savivaldybei padarė beveik pusantro tūkstančio eurų žalos.

M. Sinkevičius už savivaldybės lėšas apmokėjo sutuoktinės telefono sąskaitas, taip pat sumokėjo už „Telia Play“ internetinės televizijos išlaidas ir įsigijo televizorių „Samsung“.

Teismas konstatavo, kad dėl tokių Mindaugo Sinkevičiaus veiksmų Jonavos savivaldybės administracija bei valstybė patyrė didelę neturtinę žalą, nes buvo pakirstas pasitikėjimas tiek šia institucija, sumenkintas jos autoritetas visuomenės tarpe, sumenkintas pasitikėjimas juo, kaip valstybės politiku

Nors M. Sinkevičius savo kaltę kategoriškai neigė ir aiškino, kad telefonu naudojosi jis pats, o ne sutuoktinė, tokie jo žodžiai buvo paneigti byloje surinktais įrodymais. Pavyzdžiui, Jonavos tarybos lėšomis apmokėtą telefono numerį politiko žmona buvo įtraukusi į įvairius valstybės registrus kaip jos kontaktinį numerį.

O dėl už tarybos nario lėšas pirkto televizoriaus M. Sinkevičius teisinosi, neva tai padarė per neapsižiūrėjimą.

Teismas vertino, kad šie teiginiai tėra kaltinamojo siekis sušvelninti ar išvengti baudžiamosios atsakomybės. Klaidos tikimybė atmesta, nes sąskaitas į avansą M. Sinkevičius įtraukė net ne kartą.

Dar nežino, ar skųs

Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius dar nenusprendė, ar skųs Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą, kuriuo jis pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, disponavimo suklastotu dokumentu bei turto pasisavinimo.

Mindaugas Sinkevičius

„Apeliacinis teismas ką tik priėmė savo verdiktą. Deja, jis man nėra palankus. Nesiruošiu teismo sprendimo vertinti, nes savo vertinimais būsiu subjektyvus. Teismo sprendimą gerbiu ir jis bus vykdomas. O tai reiškia, jog netrukus nutrūks mano, kaip Jonavos rajono savivaldybės mero įgaliojimai“, – savo „Facebook“ paskyroje ketvirtadienį rašė M. Sinkevičius.

„Šiandien dar per anksti atsakyti ar skųsime šią nutartį Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Tikiuosi, kad mano įgaliojimų nutrūkimas nesukels didelės sumaišties ir neparalyžiuos sklandaus Jonavos rajono savivaldybės darbo“, – pridūrė jis.

Aiškumo trūksta

M. Sinkevičiaus advokatas Arūnas Petrauskas po posėdžio sakė, kad esame teisinė valstybė ir priimtas sprendimas bus vykdomas. Atsakyti, ar jo klientas planuoja teikti skundą Aukščiausiajam Teismui, dar anksti.

Visgi paklaustas, kiek LAT žodis būtų vertingas visame „čekiukų“ skandale, advokatas sakė, kad aiškumo kol kas trūksta.

Advokatas Arūnas Petrauskas

„Šiandien Generalinė prokuratūra nėra išaiškinusi, kokia praktika turi būti. Jei žiūrėtume respublikos mastu, žymiai didesnės sumos išieškomos civiline tvarka, o žymiai mažesnės sumos dėl nesuprantamų priežasčių eina baudžiamąja prasme.

Yra prokuratūros išvedžiojimai, jei yra nustatomas dokumentų klastojimas, tuomet tai baudžiamoji byla, bet jei dokumentuose nurodomi netikri duomenys, tada tai nėra baudžiamoji byla. Manau, tai tik žodžių žaismas“, – kalbėjo jis.

„Bet kokios bylos pakliuvimas į Aukščiausią instanciją turi savo prasmę tolesnės teisės formavimui“, – pridūrė advokatas.

R. Budbergytė: M. Sinkevičius bus šalinamas iš LSDP rinkiminio sąrašo

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūnė Rasa Budbergytė teigia, kad Apeliacinio teismo „čekučių byloje“ kaltu pripažintas Mindaugas Sinkevčius bus šalinamas iš socdemų rinkiminio sąrašo ir turės pasitraukti iš Jonavos mero pareigų.

„Kadangi apeliacinės instancijos nutartis turi būti nedelsiant vykdoma, žinoma, apgailestaujame, bet jis turės pasitraukti iš mūsų partijos rinkimų sąrašo ir taip pat ir iš mero pareigų“, – žurnalistams Seime teigė R. Budbergytė.

Rasa Budbergytė

Visgi politikė pripažįsta, kad tikėjosi kiek kitokio teismo sprendimo.

„Teismo sprendimas yra gerbtinas, jis turi būti vykdomas. Mes tikrai neslėpsime, tikėjomės daugiau proporcingumo ir teisingumo, tačiau, kaip ir sakiau – teismo sprendimas priimtas, jis yra šiuo metu tokioje stadijoje, kad turi būti vykdomas“, – akcentavo ji.

Spręs ir dėl kandidatavimo į Seimą

Lietuvos apeliaciniam teismui palikus galioti žemesnės instancijos sprendimą ir atėmus galimybę Jonavos merui M. Sinkevičiui trejus metus dirbti valstybės institucijose, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) turės spręsti tiek dėl politiko likimo savivaldybės vadovo poste, tiek dėl kandidatavimo į Seimą.

Kaip Eltai teigė VRK patarėja Indrė Ramanavičienė, Rinkimų kodeksas numato, jog mero įgaliojimai nutrūksta, kai įsiteisėja apkaltinamasis nuosprendis.

„Skaičiuojant nuo šios datos VRK per 15 dienų turi priimti sprendimą dėl mero įgaliojimų nutrūkimo nesuėjus terminui“, – Eltai teigė I. Ramanavičienė.

„Šiuo sprendimu pripažįstama, kad meras netenka mandato ir atsiranda pagrindas skelbti pirmalaikius mero rinkimus“, – nurodė VRK atstovė.

Teismui uždraudus M. Sinkevičiui eiti pareigas valstybės institucijose, VRK turės priimti sprendimus ir dėl politiko registravimo kandidatu Seimo rinkimuose – pritaikyta sankcija neleidžia buvusiam socialdemokratui nei eiti mero pareigų, nei siekti parlamentaro mandato.

Jonavoje turės būti rengiami pirmalaikiai mero rinkimai

VRK panaikinus M. Sinkevičiaus mero mandatą, pastarojoje savivaldybėje turės būti rengiami pirmalaikiai mero rinkimai.

„Pirmalaikių mero rinkimų datą ne vėliau kaip per 30 dienų nuo dienos, kurią atsirado pagrindas rengti šiuos rinkimus, nustato Seimas, kadangi pirmalaikiai mero rinkimai skelbiami Seimo nutarimu“, – informavo I. Ramanavičienė.

„Pirmalaikius mero rinkimus VRK turės surengti ne vėliau kaip per 6 mėnesius“, – paaiškino VRK patarėja.

Partija pasitikėjo

M. Sinkevičius savo kaltę visą laiką neigė ir prašė jį išteisinti. Be to, jis sakė grąžinęs galimai padarytą turtinę žalą, savivaldybei pervedė 4 tūkst. eurų.

Jonavos meras M. Sinkevičius, pernai kilus įtarimams dėl savivaldybės tarybos nario veiklai skirtų lėšų panaudojimo skaidrumo, paskelbė stabdantis narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje. Lietuvos savivaldybių asociacija yra laikinai sustabdžiusi M. Sinkevičiaus vadovo šioje asociacijoje pareigas.

M. Sinkevičiui byla iškelta visuomenininkui Andriui Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis. Į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių.

Lietuvos socialdemokratų partijos(LSDP) lyderė Vilija Blinkevičiūtė anksčiau yra sakiusi, kad partija M. Sinkevičiumi pasitiki.

M. Sinkevičius su LSDP kandidatuoja rinkimuose, jis sąraše įrašytas paskutinėje vietoje – 141.