„Daugelyje demokratinių valstybių egzistuoja užduočių žvalgybos tarnybai formavimo ir net kasmetinio jų persvarstymo mechanizmas. Tai - specialios politikų grupės vyriausybėje arba prezidentūroje. Lietuvoje tokio mechanizmo nėra, VSD dirba pagal Nacionalinio saugumo pagrindų įstatymą, kaip radaras signalizuodamas apie artėjančią grėsmę.

Tai efektyvu, bet labai brangu, be to, dubliuoja ir kitų tarnybų darbą. Keletas įtakingų Lietuvos politikų, kurie visiškai pagrįstai vadinami garbingu „valstybininkų“ vardu, ėmėsi užduočių formavimo iniciatyvos. Neįprastas, naujas, tačiau labai reikalingas darbas sulaukė iškreiptų vertinimų tiek iš institucijos vidaus, tiek iš išorės“, - rašė M.Laurinkus savo komentare.

Kai kurie politikai M.Laurinkaus teiginius apie keleto „valstybininkų“ iniciatyvas formuojant užduotis VSD vadino skandalingais.

VSD veiklą tyrusio Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Algimanto Matulevičiaus manymu, M.Laurinkus iš esmės pripažino, kad „buvo sudaryta neformali darbo grupė, kuri formulavo uždavinius VSD“.

„Tai yra antikonstitucinis veiksmas, išskyrus oficialias institucijas, kurioms VSD pavaldus, niekas kitas, kokie bebūtų įtakingi, formuluoti užduočių negali. Šios funkcijos aiškiai apibrėžtos ir įstatymuose, ir Konstitucijoje. M.Laurinkus patvirtino mūsų tyrimo medžiagos išvadas apie darytas neteisėtas įtakas VSD. Apskritai, manau, kad būdamas ambasadoriumi jis jau lenda į vidaus politiką ir politikuoja, bando sumenkinti mūsų komiteto darbą“, - sakė A.Matulevičius.

Šiuo metu Lietuvoje viešintis M.Laurinkus antradienį DELFI sakė, jog rašydamas apie keletą įtakingų politikų mintyje esą turėjo ne ką kitą, o aukščiausius šalies vadovus.

„Savaime suprantama - tai prezidentas, Vyriausybės vadovas ir Seimo vadovas, tai pagal Nacionalinio saugumo pagrindų įstatymą. Kas daugiau formuoja departamentui užduotis...

Lietuvoje nėra tai padaryta iki galo - tai turėtų būti padaryta iki galo, kaip yra kai kuriose šalyse, iš kelių ministrų sudaroma taryba, kuri įvardinama atsakinga ir kuruoja saugumo klausimus, visi susiję su saugumo klausimais yra tokios tarybos žinioje, ir kasmet svarstoma, kad ,be to, ką tradiciškai turėjo daryti (saugumo tarnybos - DELFI), būtų papildomai atkreipiamas dėmesys į formuojamas užduotis ir pan.“, - aiškino M.Laurinkus.

Dar kartą paklaustas, ar minėdamas įtakingus politikus „valstybininkus“ turėjo omenyje tik aukščiausius šalies vadovus, ambasadorius pridūrė, jog šiuo atveju turėjęs mintyje ir Valstybės gynimo tarybą (VGT), kuri yra „normaliai funkcionuojanti ir dažnai sprendžianti klausimus turinčius reikšmės saugumui“.

Be to, M.Laurinkus pabrėžė, jog pirmiausia užduotis saugumo departamentui formuoja jo vadovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją