Naikintuvą pilotavusiam Rusijos piliečiui Valerijui Trojanovui grąžinti kratos metu paimti asmens tapatybę patvirtinantys dokumentai, taip pat kiti asmens daiktai, pvz., mobiliojo ryšio telefonas.

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, artimiausiomis dienomis bus atlikti perdavimo-priėmimo daiktų aprašymo bei sutikrinimo procesiniai veiksmai. Kai šie veiksmai bus baigti, ministerija pradės orlaivio nuolaužų bei orlaiviui priklausančių elementų ir mazgų perdavimo Rusijai procesą.

Pasak prokuratūros pranešimo, dėl Rusijos karinio lėktuvo katastrofos Lietuvoje padarytos žalos ir jos atlyginimo sprendžiama civilinio proceso nustatyta tvarka ginant viešąjį interesą. Tokiam procesui iš ikiteisminio tyrimo medžiagos bus perduoti reikalingų dokumentų originalai.

Lietuva dar skaičiuoja naikintuvo katastrofos žalą. Dienraščio "Kauno diena" teigimu, Lietuvos finansinės pretenzijos dėl šios katastrofos gali siekti 100 tūkst. litų.

Tuo tarpu Rusijos atstovai teigia, kad reikalingos pasitikėjimo ir bendradarbiavimo priemonės palei Rusijos ir NATO pajėgų sąlyčio liniją Baltijos jūros regione.

Tai antradienį žurnalistams pareiškė Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministerijos darbuotojai, komentuodami Rusijos lėktuvo Su-27 avarijos Lietuvos teritorijoje tyrimo pabaigą.

"Teigiamai vertiname Lietuvos generalinės prokuratūros sprendimą, kurio dėka lakūnas galėjo grįžti į Tėvynę", - sakė Rusijos diplomatai. Anot jų, tikimasi, kad "artimiausiu metu ir lėktuvo nuolaužos bus grąžintos į Rusiją".

"Tačiau verčia apgailestauti ta aplinkybė, jog prireikė tiek daug laiko, kad būtų išaiškintos incidento priežastys, kurios buvo akivaizdžios bet kuriam nešališkam ekspertui", - pažymėjo Rusijos URM atstovai. "Tai, kad Su-27 atsidūrė Lietuvos oro erdvėje dėl navigacijos prietaisų gedimo, taigi - netyčia, Rusija pareiškė jau avarijos dieną", - pabrėžė jie.

"Šis atsitikimas dar kartą patvirtina, kad reikalingos specialios pasitikėjimo ir bendradarbiavimo priemonės palei Rusijos ir NATO šalių pajėgų sąlyčio liniją Baltijos jūros regione, kurias parengti Rusija siūlė ne kartą", - pareiškė Rusijos diplomatai.

Rusijos karinių oro pajėgų naikintuvas "Su-27" sudužo rugsėjo 15 dieną Šakių rajone, pasienyje su Rusijos Kaliningrado sritimi, maždaug už pusšimčio kilometrų nuo Kauno.

Pilotas saugiai katapultavosi ir nusileido su parašiutu kaimyniniame Jurbarko rajone. Aukų išvengta, nes lėktuvas nukrito laukuose atokiau nuo gyvenviečių.

Lėktuvo pilotui buvo pateikti įtarimai dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo. Spalio 6 dieną Generalinė prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo ir panaikino V.Trojanovui taikytą namų areštą.

Naikintuvo katastrofą tyrusi tarpžinybinė komisija konstatavo, jog "Su-27" įskridimą į Lietuvos oro erdvę ir sudužimą nulėmė "techninių, organizacinių ir žmogiškų veiksmų visuma".

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją