Tokios dramatiškos situacijos Valstybinės vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) specialistams – kasdienybė. Sukrečianti kasdienybė, nes vietos, kuriose tenka lankytis specialistams, ne pačios saugiausios. Į namus, iš kurių ankstyvą vakarą buvo paimtas dviejų mėnesių kūdikis, specialistams taip pat reikėjo eiti klaidžiai, tamsoje ir atsargiai lipant apleisto bendrabučio laiptais.

DELFI budėjo kartu su specialistais, siekiant iš arčiau pamatyti specialistų darbą.

Bendradarbiavimas su policijos pareigūnais

Vaiko teisių apsaugos budėtojai ne darbo valandomis, savaitgaliais ir šventinėmis dienomis budi visuose miestuose ir apskrityse. Gavę pranešimą iš policijos pareigūnų, jie turi reaguoti iš karto. Apskrities specialistai į iškvietimo vietą turi nuvykti per valandą, nors atstumai kartais gali viršyti ir pusšimtį kilometrų.

Patys pranešimai apie galimai nesaugioje aplinkoje esančius nepilnamečius specialistus pasiekia iš policijos pareigūnų. Šie, gavę iškvietimą ir sužinoję, kad konflikto vietoje yra mažamečių, įspėja specialistus, o nuvykę ir įsitikinę, kad reikia specialistų pagalbos, juos iškviečia.

Policijos pareigūnai įvykio vietoje visada sulaukia vaiko teisių specialistų. Net jei reikia laukti ilgiau nei valandą.

Tokia pačia tvarka specialistai vyko ir į bendrabutį, iš kurio paėmė dviejų mėnesių kūdikį.

Girta motina, neblaivi močiutė ir smurtaujantis tėvas

Vos sutemus į policijos pareigūnus kreipėsi asmuo, pranešęs, kad neblaivus vyras smurtauja prieš savo sugyventinę, kuri neseniai susilaukė jųdviejų vaikelio.

Į įvykio vietą nuvykę pareigūnai neberado smurtautojo – šis paspruko sužinojęs, kad atvažiuoja pareigūnai, tačiau pamatę situaciją ėmėsi reikalingų priemonių. Namuose jie rado nė dviejų mėnesių neturintį kūdikį, kurį prižiūrėjo dvi neblaivios moterys.

Į penktą dešimtį įžengusiai močiutei buvo nustatytas lengvas girtumas, o kūdikio motinai – vidutinis. Šiek tiek po šeštos valandos vakaro bendrabutyje apsilankę policijos pareigūnai motinai nustatė daugiau nei 2 promilių girtumą.

Į kambarį įžengusius vaiko teisių apsaugos specialistus pamačiusi moteris pradėjo verkti ir maldauti, kad paliktų vaiką namuose, tačiau specialistai nustatė, kad vaikas bent jau artimiausią naktį su motina likti negali – ši nebuvo pajėgi pasirūpinti tokiu mažu vaiku.

Moteriai buvo pasiūlyta surasti artimą asmenį, kuriam galėtų patikėti savo kūdikį.

Motinos ašaros ir neužjaučiančios kaimynės

Iš savo kambario bendrabutyje išbėgusi moteris pribėgo prie kaimynės durų ir netvardydama ašarų pradėjo stipriai belsti į duris. „Prašau, paimk mano vaiką nakčiai, gal gali pas tave permiegoti“, – maldavo motina, tačiau kaimynė pasakė griežtą ir neperkalbamą „ne“.

Sutikusi dar vieną kaimynę motina ir šios prašė paimti jos vaiką, kad jos neišsivežtų vaiko teisių apsaugos specialistai, tačiau ir antroji atsisakė padėti moteriai. Po dar kelių bandymų motina grįžo atgal ir pranešė, kad nieko nepavyko rasti.

Močiutei specialistai vaiko taip pat nepatikėjo – ši, nors ir buvo mažiau neblaivi nei kūdikio motina, prieš atvykstant policijos pareigūnams vakarojo kartu su jaunais tėvais.

Policijos ir vaiko teisių apsaugos specialistų viešnagė sukėlė bendrabučio gyventojų smalsumą. Jie vienas po kito ėmė vaikščioti koridoriumi, prisėsdavo parūkyti ant kėdės, pastatytos čia pat, koridoriaus gale, prie tualetų, kurių kvapas buvo jaučiamas net tolimiausiame koridoriaus kampe.

Kai kurios kaimynės nesidrovėdamos aptarė jaunos motinos nelaimę. „Reikia mažiau gerti, taip jai ir reikia“, – nerodydama užuojautos pasakė kaimynė ir trinktelėjo savo buto duris.

Paėmimas iš namų – kraštutinė priemonė

Maždaug valandą užtrukę specialistai užpildė reikiamus dokumentus ir paėmė mergaitę iš nesaugios aplinkos. Iš namų kūdikis buvo paimtas šiltai aprengtas, nors, specialistų teigimu, taip būna ne visada.

Specialistai, kurių automobiliuose įrengtos ir mažamečių vaikų, ir kūdikių kėdutės, į iškvietimus važiuoja ir turėdami skubios pagalbos rinkinį kūdikiams. Specialiame maišelyje – sauskelnės ir kitos priemonės, kurių gali prireikti. Specialistų teigimu, dažnai vaikai paimami purvini, mažai apsirengę, alkani.

Nepasitenkinimą dėl paėmimo rodė ir dviejų mėnesių kūdikis – nešamas automobilio link garsiai rėkė, nors motina, prieš paimant kūdikį, pasakė, kad dar visai neseniai ją pamaitino. Specialistams įtarus, kad kūdikis gali jaustis blogai, nusprendė patikrinti jo būklę.

Ir ne tik dėl galimų sveikatos negalavimų. Kūdikis buvo paimtas iš motinos, kuri įpūtė daugiau nei dvi promiles. „Kūdikis turėtų kvepėti pienu“, – tarė specialistai, nešdami kūdikį automobilio link ir pridūrė, kad neretai tokiais atvejais paimamų kūdikių kraujyje randama alkoholio. Taip nutinka tuomet, kai juos maitina neblaivios motinos.

Tokių sveikatos sutrikdymų pasekmės gali būti neatitaisomos ir ilgalaikės.

Sveikatos patikrinimas – bendroje eilėje

Ne darbo valandomis, savaitgaliais ar šventinėmis dienomis budintys specialistai, nusprendę, kad vaikui ar kūdikiui būtina patikrinti sveikatos būklę, keliauja į skubios pagalbos skyrių artimiausioje ligoninėje.

Ten taip pat buvo nugabentas ir kūdikis.

Budėjimas su vaiko teisių specialistais

Specialistams nedaromos jokios išlygos, net jei policijos pareigūnai praneša apie kitą incidentą. Specialistai, atvežę kūdikį, turi užsiregistruoti į bendrą eilę ir laukti tiek, kiek reikės.

O laukti kartais reikia labai ilgai. Skubios pagalbos skyriuje tėvus įspėja užrašas „Tyrimų rezultatų gali tekti laukti nuo 1 iki 4 valandų. Kantrybės“.

Po sveikatos patikrinimo kūdikis buvo perduotas laikiną globą suteiksiantiems specialistams. Budinčių vaiko teisių apsaugos specialistai tik suteikia skubią pagalbą įvykio metu, vėliau iš nesaugios aplinkos paimtais vaikais rūpinasi savivaldybės.

Ne pirmas atimtas vaikas

„Jei ją paims iš manęs, aš jos niekada nebepamatysiu“, – net kelis kartus pakartojo motina, iš kurios buvo trumpalaikei globai paimtas kūdikis. Kokios pagalbos reikės mamai, šeimai ir kada motina galės parsivežti kūdikį – priklausys tik nuo jos pačios pastangų.

Tačiau, vaiko teisių pareigūnų duomenimis, tai ne pirmas atvejis, kai moteris susiduria su vaiko teisių specialistais. Vos prieš kelis metus iš jos buvo paimtas pirmas jos kūdikis.

Per kelerius metus motina neparodė iniciatyvos susigrąžinti savo vaiką, o antrąjį nėštumą stengėsi nuslėpti.

Per septynis mėnesius buvo paimti 2259 vaikai

Nuo praėjusių metų liepos 1-osios iki šių metų sausio 31-osios iš nesaugios aplinkos buvo paimti 2259 vaikai (dalis jų jau grįžo į biologines šeimas, laikinoji globa ne šeimoje teismo sprendimu buvo nustatyta 530 vaikų). Vadinasi, vaiko teisių apsaugos specialistai nustatė, kad vaikai negali likti su savo atstovais pagal įstatymą, t.y. tėvais, įtėviais ar globėjais. Tačiau žodis „paėmimas“ ir viešinamos statistikos gali klaidinti visuomenę.

Ne visi vaikai, kurie įtraukiami į paimtų vaikų statistiką, buvo paimti iš šeimos ir perduoti institucijoms ar laikiniems globėjams. Dauguma jų liko savo namuose, šeimoje, tačiau teisiškai jie buvo perduoti kitų asmenų priežiūrai.

Artimų asmenų priežiūrai specialistai stengėsi atiduoti ir dviejų mėnesių kūdikį, tačiau vaiku galinčių pasirūpinti asmenų neatsirado.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (802)