Marga publika

Nemaža dalis šeštadienį mokykloje susirinkusios publikos - gerai policijai žinomi asmenys. Pasveikinti Narkušą suvažiavo kriminaliniai autoritetai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Kaliningrado ir kitų miestų. Kitą dieną mokykloje rinkosi kiek kitokie svečiai - ne tik "bachūrai", bet ir verslininkai, valstybės tarnautojai, S.Narkevičiaus giminaičiai.

Sekmadienį pokylis prasidėjo 14 valandą. S.Narkevičius savo visureigiu "Toyota Land Cruiser" tamsintais langais atvažiavo kur kas anksčiau. Likus kelioms minutėms iki 14 val. pasirodė pirmieji svečiai. Dalis jų atėjo pėsčiomis (patys atsirakino mokyklos kiemo pėstiesiems skirtus vartus), kiti atvažiavo. Per valandą pradinės mokyklos kiemas ėmė panašėti į brangių automobilių saloną - čia išsirikiavo nauji ar apynaujai "Lexus", BMW, "Honda", "Volkswagen" ir kitų markių automobiliai. Didesnioji jų dalis - visureigiai, tarp jų ir Lietuvoje retas "Cadillac Escalade". Ne vieną automobilį puošė numeriai 001, 777 ir panašiai.

Svečiai, kurių buvo apie 40, nešė puokštes, dovanas. Banketas truko maždaug iki 22 valandos.

Asmeninis reikalas

Tarp svečių buvo ir plačiai pagarsėjęs marijampolietis Žydrūnas Buzas, nuo seno žinomas policijai, o šiemet vėl nuolat linksniuotas žiniasklaidoje dėl "Alytaus tekstilės" privatizavimo.

Narkušą sveikino ir Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius Leonardas Karnila. Vakar LŽ pasiteiravo, kas jį sieja su kriminaline garsenybe, kad net dalyvauja gimtadienyje. Tačiau apie apsilankymą puotoje L.Karnila nenorėjo kalbėti: "Čia mano asmeninis reikalas, todėl neatsakysiu į šitą klausimą."

- Bet jūs esate palyginti aukšto rango valdininkas.

- Tai jums atrodo, kad aukšto rango. Man taip neatrodo. Pas ką laisvu nuo darbo laiku vaikštau į svečius, mano reikalas.

- Tačiau turint galvoje to žmogaus reputaciją, kas nors gali jums imti tai prikaišioti.

- Apie jį dabar mažiau rašo.

- Bet juk dar šiemet jis buvo sulaikytas. Ir krata, ir teismas, kai Trakuose merginas užpuolė.

- Aš to nežinau. Tik spaudoje skaičiau apie žemes.

- Tuomet kas jus sieja?

- Manęs niekas nesieja su tuo žmogumi. Tik tai, kad mokyklą kartu lankėme. Mano tėvas ir jo mama ilgus metus dirbo statybose. O aš, kai vaikštau pas ką nors į gimtadienius, ne valstybei tarnauju, o turiu savo asmeninį reikalą.

Narkušos valdos

Lentvario pradinės mokyklos direktorė Ona Ramanauskienė vakar LŽ aiškino nežinanti, ar mokykloje dažnai rengiamos puotos: "Savaitgaliais nebūnu Lentvaryje". Direktorė pasakojo, kad rūsyje esančią valgyklą dar 1998 metais Trakų rajono savivaldybės valdyba 20 metų išnuomojo bendrovei "Lentvika". Nuo to laiko mokyklos vadovybė į valgyklos reikalus nesikiša.

Vakar valgykloje pavyko pakalbinti ir pradinukus maitinančios "Lentvikos" direktorę Reginą Budėnienę. Paaiškėjo, kad "Lentvikos" savininkas yra S.Narkevičius, o R.Budėnienė - jo sesuo.

Bendrovės direktorė LŽ teigė, kad mokyklos valgykloje puotos rengiamos retai, dažniau - gedulingi pietūs. Pasak R.Budėnienės, brolio gimtadienis šįkart buvo švenčiamas labai ramiai: "To, kas anksčiau būdavo, dabar tikrai nebuvo". (Narkušos gimtadieniai mokykloje buvo švenčiami ir anksčiau - aut). Moteris teigė, kad S.Narkevičius pasikeitęs į gera: "Jis niekur dabar nesikiša - idealus brolis."

Bendrovės vadovė tvirtino, kad sekmadienį buvo susirinkę draugai, artimieji. "Buvo Serioža, Rimas, mokyklos draugas Vaska ekstrasensas, "Flamingo" (kavinė Vilniuje - aut.) savininkas Juozukas - su juo seniai šeimomis bendraujame", - pasakojo R.Budėnienė. Baliuje buvusių "berniukų" moteris sakė nepažįstanti.

Įtartina sutartis

Žinia apie puotas mokykloje labai nustebino Švietimo ir mokslo ministeriją. Švietimo organizavimo skyriaus vyriausioji specialistė Stanislava Strolaitė LŽ vakar sakė, jog mokyklose rengti banketų "kategoriškai negalima". Anot jos, sutartys su bendrovėmis sudaromos tik dėl vaikų maitinimo, o ne dėl balių.

Trakų rajono savivaldybės teisininkė Rita Anušauskaitė, išgirdusi, kad nuomos sutartis sudaryta ne su savivaldybės taryba, o su valdyba, kurios jau seniai nebėra, apskritai suabejojo šia sutartimi: "Gali būti, kad ji apskritai nebegalioja." Teisininkė labai nustebo sužinojusi, kad nuomos sutartis buvo sudaryta 20 metų. "Keista. Kyla klausimas, ar pagal Civilinį kodeksą įmanoma sudaryti sutartį 20 metų. Kiek žinau, to daryti negalima. Tokia sutartis turėtų būti peržiūrėta. Be to, pagal dabartinius rajono Tarybos potvarkius, mokyklose jokių renginių rengti negalima. Tai mokykla, o ne vieša įstaiga. Jau nekalbant apie alkoholio vartojimą", - kalbėjo R.Anušauskaitė.