Prezidentė – mamų viltis

„Vaikas – ne biudžeto lopas“, – tokiais šūkiais ketvirtadienį pasipuošė prie Prezidentūros esančios S. Daukanto aikštės prieigos. Kitas medžio formos plakatas skelbė, kad šeimos biudžetas – tai tėčio pajamos, mamos pajamos, vaiko pinigai ir kitos pajamos.

Skambant linksmoms dainelėms apie Mikę Pūkuotuką bei kitus vaikų džiaugsmus maždaug 20 mamų su vežimėliais bei vyresniais vaikais susirinko ne tik pasidžiaugti viena kita bei atžalomis, bet ir padėkoti prezidentei už motinystės išmokas mažinančio įstatymo vetavimą. Anot jų, prezidentė – pirmasis žmogus valstybėje, įrodęs joms, kad visgi gyvena teisinėje valstybėje.

„Matome, kad esame išgirstos, todėl dalinkimės savo mintimis ir būkime kartu“, - kvietė viena iš akcijos organizatorių Rasa Paulavičienė. - Šeima – vientisas darinys. Tai vaikai, tėvai ir seneliai. Daug politikų pabrėžia motinystės svarbą, tačiau mes norime, kad dėmesys šeimai būtų skiriamas visą laiką – ne tik tuos du metus, bet kol vaikui sukaks 18 metų“.

Kaip DELFI pasakojo viena iš Aktyvių mamų sambūrio, šiuo metu registruojamo oficialiai, iniciatorių bei peticijos autorė Lolita Šileikienė, jai, kaip 3 vaikų mamai, buvo labai svarbu planuoti savo pajamas toli į priekį, todėl dabar jaučiasi apgauta.

„Kai gimė pirmas vaikas, valstybės parama buvo visiškai juokinga. Tačiau buvome jauni ir negalvojome apie finansus, nes mums buvo svarbiau turėti vaiką. Gimus antram vaikui, jau gaudavau 360 litų ir vienu metu tai buvo vienintelės mūsų šeimos pajamos, nes vyras neteko darbo. Kad išgyventume, jam teko važiuoti uždarbiauti į Angliją, o aš po metų išėjau dirbti. Gerai, kad buvo mama, kuri padėjo prižiūrėti dukrą. Darželių tokiems vaikams juk nebuvo. Nors vaiką į darželį užrašėme vos gimusį, jį lankyti galėjo pradėti tik po kelių mėnesių.

Trečias vaikas neplanuotas, bet labai lauktas. Tačiau mūsų šeima ir taip nemaža, tad šiuokart buvo labai svarbu pasiskaičiuoti savo pajamas. Kai valstybė padidino išmokas, pratęsė atostogas, mes tuo patikėjome. Jei būtų kitokios sąlygos, galbūt būtume ieškoję kitokių variantų, pavyzdžiui, vaiko priežiūros atostogų eitų vyras“, - savo istoriją pasakojo moteris, įsitikinus, kad per 10 metų šioje srityje niekas nepasikeitė.

Paprašytos Seimo nariams išreikšti savo mintis bei sielos troškimus, mamos – kas žodžiais, kas piešiniais – užpildė išdalintus lapelius. Jie bus gražiai susegti ir rudenį įteikti Seimo nariams, kurie svarstys prezidentės siūlymą nukelti įstatymo įsigaliojimo datą iki kitų metų liepos 1 d. ir jį priimti arba atmesti.

Tuo tarpu į Prezidentūrą buvo nunešti trys stori tomai susegtų parašų, remiančių peticiją prieš motinystės išmokų mažinimą. Čia mamos paprašė susitikimo su prezidentės atstovu spaudai, kuris netrukus pasirodė. Tiesa, apie akciją jis, regis, nežinojo, tačiau sutiko išeiti į aikštę ir pasikalbėti su susirinkusiomis mamomis.

L. Balsys priminė, kad vėliau išmokos vis tiek bus mažinamos bei pasamprotavo, kad ir kiti žmonės, kuriems mažėja pajamos, turi teisėtų lūkesčių. „Tiesa, jūsų atvejis kitoks. Su jumis valstybė sudarė sutartį ir įsipareigojo. Na, dabar turėsite 10 mėnesių pasiruošti išmokų mažinimui“, - teigė Prezidentūros atstovas, pasidžiaugęs, kad aktyvios mamos spėja ir vaikus auginti, ir parašus rinkti.

Valstybės parama reikalinga ne tik 2 metus

Į Aktyvių mamų sambūrį susijungusios mamos reikalauja nepriklausomo „Sodros“ audito, kuris padėtų optimizuoti jos išlaidas, apsaugant socialines pašalpas nuo neracionalaus mažinimo. Anot jų, socialinės išmokos yra ta sritis, kurioje civilizuotos valstybės taupo tik paskutiniu momentu, kai yra peržiūrėti visi viešieji pirkimai, administravimo išlaidos, statybos, keliai ir pan. Jei paaiškėtų, kad toks sprendimas neišvengimas, turėtų proporcingai mažėti visos pašalpos, nediskriminuojant tik motinų.

Tai pat iškeltas reikalavimas nustatyti pašalpų mažinimo grindis, kurios siektų 3 valstybės remiamų pajamų dydžius (1050 litų) vienam šeimos nariui per mėnesį, taip apsaugant mažiausias pajamas gaunančias šeimas nuo neigiamo pašalpų mažinimo poveikio bei apsaugant valstybės biudžetą nuo papildomų išlaidų per atsirasiančias galimybes socialinės paramos išmokoms gauti.

Parlamentarams siūloma aptarti mechanizmus, kurie kompensuotų sumažėjusias šeimų pajamas. Anot aktyvių mamų, šiuo metu valstybės parama šeimai teikiama tik epizodiškai, o vientisos sistemos nėra. Tuo tarpu parama šeimai turėtų būti teikiama iki kol vaikui sukaks 18 metų.

Kaip vienas iš išmokų mažėjimo kompensavimo mechanizmų nurodoma galimybė dirbti neprarandant pašalpos ar prarandant jos mažiau nei dabar. Tiesa, prieš tai turėtų būti sudarytos sąlygos derinti šeimą ir darbą. Kol jų nėra, išmokų mažinti negalima.

Aktyvioms mamoms daug abejonių kelia ir Trišalė taryba, kurioje yra aktyviai aptariami motinystės ir tėvystės klausimai. Joje tėvų interesų niekas neatstovauja.

Jei dabartinis įstatymo variantas įsigaliotų, pavyzdžiui, Seimui atmetus prezidentės veto, aktyvios mamos ketina savo teises ginti teismuose: apylinkių teismuose – dėl žalos atlyginimo, apygardos –dėl viešojo intereso pažeidimo, Konstituciniame teisme – dėl neatitikimo Konstitucijos nuostatoms. Jau yra 300 žmonių, pareiškusių norą teikti ieškinį, jei pataisos būtų priimtos.


Mažinti išmokas siūloma nuo kitų metų liepos

DELFI primena, kad prezidentė vetavo dalį Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo, kuriuo nuo šių metų rugsėjo 1 dienos mažinamos paskirtos ir mokamos motinystės pašalpos. Prezidentės manymu, įstatymas pažeidžia tų mamų, kurioms pašalpos jau paskirtos ir mokamos, įgytas teises ir teisėtus lūkesčius, menkinamas visuomenės pasitikėjimas valstybe ir teise.

Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad „Sodros“ biudžeto deficito problemos turėtų būti sprendžiamos sistemiškai, laikantis proporcingumo principo, tai yra, neišskiriant motinų, kaip vienų iš labiausiai pažeidžiamų socialinių grupių iš kitų, kuriems mokamos išmokos iš „Sodros“ biudžeto.

Tuo tarpu įstatymo regėjai tikina, kad išmokų mažinamas nediskriminuoja motinų, o kaip tik leidžia joms solidariai prisidėti prie taupymo politikos. Esą jau sumažintos išmokos ligos atveju, mažinami atlyginimai, ketinama mažinti pensijas bei kitas išmokas, todėl motinos – ne išimtis.

Vetuotos Ligos ir motinystės socialinio įstatymo pataisos numato, kad iki tol, kol vaikui sueis vieneri metai, motinai bus mokama 90 proc. gauto atlyginimo, o vėliau, kol vaikui sukaks dveji, - 75 proc. gauto atlyginimo, tačiau išmoka turi būti ne mažesnė už minimalų atlyginimą (800 Lt).

Šiuo metu pirmaisiais vaiko auginimo metais kompensuojama 100 proc. atlyginimo, o antraisiais – 85 proc. atlyginimo. Motinystės pašalpa negali viršyti 5 draudžiamųjų pajamų dydžio – 7440 litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją