„Mano žiniomis, abiejų šalių institucijos jau pradėjo šiuo klausimu darbus ir tikiuosi, kad tikrai galime dar vieną Lietuvos ir Lenkijos draugystės ir sinergijos pavyzdį“, – po Lenkijoje vykusio gynybos pramonės forumo žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Iš tikrųjų, toks pokalbis buvo dar mano praėjusio vizito metu. Kadangi abi valstybės, tiek Lenkija, tiek Lietuva, savo kariniuose planuose turi HIMARS sistemų įsigijimą. Kaip žinau, tam tikra dalis HIMARS jau pasiekė Lenkiją, mes dar laukiame, bet turėsime artimiausiais metais. Todėl būtų tikrai tikslinga siekti sinergijos, sukurti regioninį centrą, kuriuo galėtume naudotis“, – žurnalistų paklaustas, ar šį klausimą diskutavo su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda, kalbėjo Lietuvos vadovas.

Tuo metu Lenkijos vadovas pabrėžė, kad ši tema yra vystoma, bet tokio projekto įgyvendinimas gali užtrukti, nes artilerijos sistemų pristatymas dar tik prasidėjo. A. Duda pabrėžė, kad Lietuva ir Lenkija toliau sieks glaudaus bendradarbiavimo saugumo srityje dėl bendrų interesų.

„Tema, žinoma, gyva ir jos įgyvendinimas tebevyksta. HIMARS sistemų pristatymas iš tikrųjų tik prasidėjo. Noriu priminti, kad Lenkija užsisakė daugiau nei 500 vienetų. Ir tai labai ilgalaikis procesas, bet žinoma, bendradarbiavimas tarp Lenkijos ir Lietuvos šiuo atžvilgiu bus plėtojamas“, – tvirtino A. Duda.

„Nedvejodamas sakau – mes turime bendrų saugumo interesų“, – pabrėžė jis.

Kaip anksčiau skelbė ELTA, Lenkijai ketinant plėsti savo pajėgumus gynybos srityje ir svarstant pradėti gaminti amuniciją, G. Nausėda balandžio mėn. pasiūlė, kad kaimyninės šalys galėtų dar glaudžiau bendradarbiauti šiuo klausimu ir kartu steigti HIMARS amunicijos regioninį logistinį centrą bei bendrai dalyvauti gynybos pirkimuose.

Lenkijos ir Lietuvos prezidentai padėjo vainikus prie paminklo Liublino unijai

Lenkijos ir Lietuvos prezidentai Andrzejus Duda ir Gitanas Nausėda ketvirtadienį padėjo vainikus prie paminklo Liublino unijai.

Vainikų padėjimo ceremonijoje taip pat dalyvavo vaivadijos ir miesto valdžios atstovai.

Lietuvos prezidentas nuo trečiadienio lankosi Lenkijoje su oficialiu vizitu.

Lenkijos ir Lietuvos prezidentai padėjo vainikus prie paminklo Liublino unijai

Paminklas Liublino unijai yra vienas seniausių mieste. Pirmąją jo versiją sunaikino carinė valdžia, dabartinio pavidalo paminklas buvo sukurtas Lenkijos Apšvietos veikėjo, rašytojo, publicisto, filosofo ir vertėjo Stanisławo Staszico iniciatyva ir atidengtas 1826 metais.

13 metrų aukščio paminklas yra obelisko formos. Paauksuotame bareljefe pavaizduotos dvi viena prieš kitą stovinčios moterys, simbolizuojančios Lenkiją ir Lietuvą, kurias sujungė 1569 metais Liubline sudaryta unija.

Paminklas stovi Liublino centre, Lietuvių aikštėje – toje vietoje, kur pagal tradiciją apsistodavo į Seimą Liubline atvykę Lietuvos deputatai. Tai vienas iš trijų Liublino objektų, kuriuos 2007 metų kovą Europos Sąjunga pripažino Europos paveldo simboliu.